Põllumajanduses on kõige suurem väärtus inimesed

Silvi Lukjanov
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Piim ja vili on võrdselt tähtsad, üks haru täiendab teist, aga kõige
tähtsam meie firmas on inimene,” rõhutab Avo Samarüütel.
"Piim ja vili on võrdselt tähtsad, üks haru täiendab teist, aga kõige tähtsam meie firmas on inimene,” rõhutab Avo Samarüütel. Foto: Elmo Riig

Põllumajanduse tippjuht 2018 Avo Samarüütel tunnistab, et võivad olla lehmad ja tehnika, kui aga pole inimesi, siis pole sul midagi.

Tartumaal tegutseva osaühingu Männiku Piim juht Avo Samarüütlel kinnitab, et suur osa saadud auhinnast kuulub tema juhitava ettevõtte kokkuhoidvale meeskonnale. „Meid on 15 inimest ja see on kogu tehnika ja loomade juures suurim väärtus, kõigi panus on hindamatu,” kinnitab ta.

Ettevõtet juhib Samarüütel koos loomakasvatusjuhiga. „Mina õiendan tehnikaga. Ka agronoomia koos põlluraamatutega, palkade tegemine ja söödaratsioonide koostamine on minu töö,” selgitab 1978. aastal EPAs mehhaniseerimise eriala lõpetanud mees. „Loomakasvatusjuht Helin Õkva teeb loomakasvatuse aruanded, tegeleb ravimise, seemendamise ja lauda töökorraldusega,” lisab Samarüütel.

Helin Õkva ühines osaühinguga Männiku Piim 1997. aastal. Väimela põllumajanduskooli veterinaariharidusega naises nägi Samarüütel potentsiaali ja pakkus ta talle 2007. aastal ehitatud robotlaudas loomakasvatusjuhi kohta. „Robotlaut eeldab head arvutitundmist ja temal olid need oskused kohe olemas. Siiani pole see muutunud,” kiidab ta.

Ülejäänud 13 töötajast on farmis seitse inimest, lisaks raamatupidaja, ülejäänud on põllu poolel. „Oleme juba kõik soliidses eas, keskmine vanus jääb 58 aasta kanti. Mina olen ettevõttes üks vanimaid,” arutleb 63aastane Samarüütel. Vanusele ettevõttes suurt rõhku ei panda. Teatakse vaid, et osaühingus on kümme osanikku ja neist ainult üks on pensionil. „Teised kõik töötame. Alustasime 1993. aastal võrdsetel põhimõtetel, lõime osaühingu sisuliselt tühjale kohale ja oleme tuumikuna töötanud kõik need 25 aastat.” Juurde on võetud vaid viis-kuus töötajat, kõik väga tublid inimesed, üks neist loomakasvatusjuhiks tõusnud Helin Õkva.

Tartumaal Haaslava vallas haritakse 1300 hektarit maad, kasvatatakse 721 looma, neist 381 lehmad. Teravilja saadakse sedavõrd, et kolmveerand saagist läheb müügikski. Osaühingus püritakse tippu nii laudas kui ka viljapõllul, rekordeid on Samarüütlil ette näidata mõlemas majandamisharus. Männiku Piima robotlaut on siiani üks eeskujulikumaid Eestis ja saab robotlautadest parimaid tulemusi: 381pealine kari annab peaaegu 12 tonni piima lehma kohta aastas. Kopsaka väljalüpsi eeltingimus on hea söötmine ja veiste tõuaretus.

Ka põlde haritakse Männiku Piimas tipptehnoloogiaga. Uuemad traktorid ja kombain on varustatud GPS-süsteemiga, neid juhivad arvutid, inimesel on vaja neid vaid põllu otsas ümber pöörata. „Pürime selle poole, et töövahendid oleksid veel mugavamad. Mis töö saab ära teha masin, seda teeb masin. Elame ajastul, kus füüsilist tööd on põllumajanduses vähe, kuid masinate taga peavad olema targad inimesed,” leiab Samarüütel.

Kõike tehakse ühiselt koos, et tagada inimväärne elu ka maatöö tegijatele. „Piim ja vili on võrdselt tähtsad, üks haru täiendab teist, aga kõige tähtsam meie firmas on inimene,” rõhutab ta tänavu värske tiitlikandjana samamoodi nagu aastaid tagasigi.

Samarüütli sõnutsi pole neil laienemisplaani ei loomakasvatuses ega põllunduses. Kui suured tegijad on kõik ümberringi, pole maad kusagilt juurde saada. „Jääme oma suuruse juurde, kuid täiustada ja parandada on põllumajanduses alati. Praegu ehitame kuivatit. Elu on juba pikemat aega näidanud, et sealt on king pigistanud,” kõneleb mees. „Valisin aastaid tagasi ühe väga loomingulise ala, põllumajanduse, mida armastan siiani. Iga kord, kui põllule lähen, ootab mind ees suur looming, kus midagi pole kindlate reeglite järgi ette kirjutatud.”

Põllumajandussektori tippjuht kuulutati välja 23. märtsil Olustvere lossis toimunud konverentsil „Põllumees kui tippjuht”, juba kuuendat aastat järjest.

Avo Samarüütlile tiitli üle andnud maaeluminister Tarmo Tamm sõnas, et ulatab selle uuendusmeelsele ja uuenduslikule juhile, kes pürib töös üha uute rekordite poole. „Avo Samarüütel on kogenud põllumees, kes on Tartumaal üles ehitanud eeskujuliku piimafarmi Männiku Piim, tegutseb Laeva piimaühistus ja Tartumaa Põllumeeste Liidus. Ta on mõni aasta tagasi valitud Eesti aasta põllumeheks ja pälvinud parima piimakarjakasvataja tiitli. Tema järjepidev töö tõestab, et edu ei saabu üleöö, vaid on pideva enesetäienduse ja ettevõtlikkuse tulemus,” kõneles minister.

Avo Samarüütlit autasustati skulptuuriga „Kuldne viljapea”, mille autor on Tiiu Kirsipuu.

Põllumajandussektori tippjuhi tiitli on pälvinud: 

2017 – Kõljala Põllumajandusliku OÜ juht Tõnu Post

2016 – OÜ Avispeamees juht Jaak Läänemets

2015 – OÜ Estonia tegevjuht Ain Aasa

2014 – OÜ Kehtna Mõis juht Märt Riisenberg

2013 – OÜ Voore Farm juht Indrek Klammer

Põllumajandussektori tippjuhi valimiskomisjoni kuulusid tänavu põllumeeste ühistu Kevili juhataja Meelis Annus, Swedbanki põllumajandussektori juht Brit Padjus, OÜ Estonia tegevjuht Ain Aasa, Eesti Maaülikooli kuratooriumi esimees Madis Ajaots, Viru Lihaühistu juhatuse esimees Einar Jakobi, ASi Baltic Agro arendusdirektor Margus Ameerikas, Kõljala Põllumajandusliku OÜ juht Tõnu Post ja Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli direktori asetäitja Riho Kala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles