Teadus koduaias: linnupäevik alustab uue hooajaga

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvatihane on Eesti aedades sagedane külaline
Rasvatihane on Eesti aedades sagedane külaline Foto: Ain Protsin / Postimees / Scanpix

Kuigi ilm on veel talvine alustas ühes märtsiga suvine aialinnupäevik, kuhu saab igaüks kirja panna oma enda koduaias märgatud linnuliigid ning nõnda harrastusteadlasena osaleda Eestimaa linnuseires. Veebikeskkonnas asuvasse päevikusse saab üles märkida ka putukaid ja taimi.

Eesti Ornitoloogiaühingu loodud aialinnupäevik tegutseb juba 2014. aastast ning praeguseks on registreeritud üle neljasaja vaatluspaiga. Vaatluskohana saab üles anda ükskõik millist aeda, kus pererahvas seal esinevaid linde ning muid elukaid jälgib. Suurepäraseks võimaluseks on vaadelda aeda seatud lindude toiduplatsil toimuvat ning aialinnupäeviku kodulehelt leiduvate ankeetide ning määrajate abil üles märkida.

Aialinnupäeviku täitjad osalevad Eestis leiduvate liikide kaardistamisel ning kogutud andmeid kasutatakse ka Euroopa haudelindude levikuatlase koostamisel. Lindude ja teiste liikide leviku kaardistamine on aja- ja ressursinõudlik ettevõtmine mis ühele väikesele kutseliste teadlaste rühmale käiks üle jõu.

Teadlased ei tea väga palju raskesti jälgitavate linnuliikide leviku ning liikumise kohta. Kuid kaasates harrastusornitolooge Eesti kõigist nurkadest saavad teadlased tänuväärseid andmeid mille abil jälgida ning vajadusel kiiresti reageerida murettekitavatele muutustele.

Muidugi on loodusest huvitatud inimesele sellise päeviku täitmine ka lust. Samuti on see päevik ja ka teised sarnased ettevõtmised suurepärased näited teaduse kaasavaks muutmisest. Nõndanimetatud kodanikuteadus või harrastusteadus pakub maailma teadlaskonnale tänuväärset abi, olgu tegemist linnuvaatlejate või öötaeva uurijatega. Aialinnupäeviku kodulehel saab tutvuda jooksvalt harrastusteadlaste vaatluste tulemusega ja seeläbi jälgida millal kevad koos oma asukatega Eestimaale jõuab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles