Eestis valminud päikesepaneele leiab nii Antarktikast kui Valgest Majast (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelide olemasolu tõstab ka kinnisvara väärtust.
Päikesepaneelide olemasolu tõstab ka kinnisvara väärtust. Foto: Naps Solar Estonia

Põhjamaade üks juhtivaid päikesepaneelitootjaid Naps Solar on tootmise kolinud Tallinna külje alla Tänassilma, kus toodetakse kõrgefektiivseid päikesepaneele igasse kliimavööndisse ja igale kontinendile.

Naps Solar sai alguse Soomes 1981. aastal, kui Soome kütusekompanii Neste otsustas luua taastuvenergial põhinevaid lahendusi välja töötava üksuse. Selle nimeks sai Neste Advanced Power Systems ehk NAPS.

Eestisse jõudis Naps Solar ligemale kaks aastakümmet hiljem, 2000. aastal. Esimesed tööd, üksikud tööoperatsioonid tehti allhankijana Napsi Rootsi tehasele, seejärel hakati tegema eritellimusi. Ajapikku kolis järjest rohkem tegevusi Eestisse. Aastal 2010 koliti Tallinna veerele, nüüdisaegsetesse ruumidesse Tänassilma külla Harju maakonnas ja praegu käib kogu tootmine Eestis.

Naps Solar Estonia OÜ müügijuht Tõnu Janson kinnitab, et praeguseks tehakse Eestis nii standardtooteid kui ka eritellimusi ja ollakse võimelised valmistama peaaegu kõike, mis põhineb kristallilisel ränil.

Janson ütleb, et päikeseenergial põhineva tehnoloogia arendamine käib maailmas hoogsalt ja eri suundades, kuid põhirõhk on sellel, kuidas hinda allapoole tuua. «Meie oma tehases läksime üle kõrgefektiivsete paneelide tootmisele ja nüüd ainult neid valmistamegi. Standardse 1,6 m2 paneeli võimsused on meil 305–315 W. Võrdluseks saab tuua näiteks Aasia toodangu, mis on tavaliselt 270–275 W. Meie kasutame põhiliselt Euroopas toodetud materjale.»

Janson tunneb heameelt selle üle, et Eestis on jõutud tulemuseni, kus ettevõttel praak sisuliselt puudub. Hoolimata sellest, et päikesepaneele tarnitakse 140 riiki.

Tehases töötatakse peamiselt kahel suunal: uute materjalide otsimine ja katsetamine ning eripaneelide tootmine spetsiaalkasutusse ja ehitistesse integreeritud lahenduste loomine. Erilahendusi on tehtud näiteks merepoidele, tänavavalgustussüsteemidele, elektrijalgrattapargi laadimisseadmetele. Uusi elemente ja peegeldumisvastast kattekihti arendatakse koostöös Aalto ülikooliga.

«Meie tooted on kasutusel sisuliselt igas kliimavöötmes, kaasa arvatud soomlaste Aboa-nimelises polaaruurimisjaamas Antarktikas. Seal töötavad meie paneelid ilma igasuguste tõrgeteta juba 14 aastat. Ka USA Valges Majas on meie paneele, kuid kahjuks ei luba turvanõuded tellimusest lähemalt rääkida. Eestis on silmapaistvamad ehk Tartu külmajaama kõrgläikega mustad eripaneelid ja Technopolis Ülemiste fassaad Lõõtsa tänaval.»

Praegu töötab Naps Solar Estonias 20 inimest ja peetakse laienemisplaane.

Päikeseenergia on tõusuteel – meist märkimisväärselt päikeserohkemates piirkondades on see vaieldamatult nõnda. Aga kas päikesepaneelid tasuvad end Eestis ära? See on küsimus, mida paneelide tootjatele ja müüjatele Eestis ilmselt kõige sagedamini esitatakse. 

Naps Solar Estonia juhataja Ander Pukk selgitab, et tasuvusaeg sõltub kliendist, tema elektrikulust ja paigaldusviisist.

«Kui firmade puhul võib tasuvusaeg olla lühike, isegi 5–6 aastat, siis kodutarbija jaoks on olukord teine. Arvestada tasub 9–10 aastaga. Suurim mõjutegur kodutarbija puhul on suutmatus päeval toodetud elektrit oma tarbeks kasutada. Ostu- ja müügihindade erinevusest tingituna toimub müük võrku pisut madalama hinna eest kui ost. Tüüpiliselt suudetakse oma elektrit kasutada ligikaudu 20–30% ulatuses, harva 40% ja enam,» seletab Pukk. 

«Aga kui süsteem on optimaalse suurusega, siis müügitulu katab kogu aastase tarbimise ning ühtegi elektriarvet enam tasuma ei pea. Tore on elektriarvelt vaadata, kuidas suvisel ajal tekib suur ettemaks, mida talvisel ajal tasaarvelduseks kasutatakse. Omatehtud elektrit on siiski võimalik tarbimise juhtimisega rohkem kasutusele võtta ja siinkohal tulevad appi erinevad elektroonilised abimehed. On mitu lahendust nii kütteseadmete kui ka veeboilerite juhtimiseks. Uue võimalusena saab näiteks ühes liitumispunktis toodetud energiat kasutada teises. Näiteks oma maakodus ülejäävat elektrit saab kasutada linnakorteris,» räägib Pukk.

Pukk soovitab nii polükristallilisi kui ka monoelementidest paneele: «Esimesed on tavaliselt soodsamad, kuid monoelementidega on võimalik saavutada sama pinnaühiku peal suuremat võimsust, seega kodumajapidamistele sobiks viimane paremini. Paigaldusraami kui ka inverteri osas soovitan siiski Euroopa toodangut. Kvaliteetsem kaup tasub ennast kiiresti ära.»

Puki sõnade kohaselt võib päikesepaneelide ostu võtta alternatiivse pensionisambana. «Esiteks ei ohusta seda inflatsioon ja tootlikkus on 9–10% juures. Teiseks vähenevad kohe elektriarved. Vabastate ennast ka elektrihinna kõikumistest, sest oma elektritootmisega olete selle enda jaoks fikseerinud. Paneelide olemasolu tõstab ka kinnisvara väärtust. Vähemasti meie paneelid säilitavad isegi pärast 26 kasutusaastat 80% oma algsest võimsusest ja tähtis on see, et meie suudame oma garantiid tagada. Ma ei kujuta ette, et isegi paari aasta pärast peale paneelide ostu mõni Aasia firma teid enam võimalike pretensioonidega jutule võtab.»

Endiselt tuleb päikesepaneeli tootjatel kokku puutuda mitmesuguste levinud eksiarvamustega. «Kardetakse, et paneelid ei pea kauem vastu kui kümmekond aastat või ei tasu kunagi ära. Need arvamused on tekkinud teadmatusest või kokkupuutest madala kvaliteediga toodete või asjatundmatu paigaldusega,» selgitab Pukk.

«Suur osa paigaldusi Eestis on suurte puudustega, levinud on nii montaaživead, planeerimisvead kui ka möödalaskmised komponentide valikus. Tootlikkuses need tihti ei avaldugi, kuigi oleme näinud vägagi suuri erinevusi võrreldes enda paigaldistega. Meenub üks «maailma parima inverteritehnoloogiaga» tehtud töö, mis meie läheduses paikneva samalaadse jaamaga annab 12% vähem energiat. Ka paneelide lennuomadustest tuules on näited olemas. Pikaajalist investeeringut on mõistlik teha ikka kaalutletult, agressiivseid müügivõtteid tõrjudes. Paljude siin pakutavate paneelide kohta on meil näiteks olemas paneelitestriga tehtud võimsuse mõõtmise tulemused. Peab ütlema, et enamik meie klientidest on tulemusi nähes olnud väga üllatunud,» kõneleb Pukk.

Mida aga öelda inimesele, kes loeb, et päikesepaneelide areng on kiire, ja usub, et varsti tuleb turule fundamentaalselt uus tehnoloogia – kaks korda odavam ja kaks korda võimsam? 

«Kahjuks peab nentima, et midagi sellist pole praegu näha. Enamik kohalikus ajakirjanduses ilmuvatest sellealastest uudistest ei vasta päris tõele, räägivad laboris saadud esialgsetest tulemustest või on lihtsalt meediamull. Ideest tooteni või laborist turule on väga pikk tee ja enamik seda teed alustanutest ei jõua sinna kunagi. Nii et peame veel varuma kannatust ja töötama nende toodetega, mis nüüd ja kohe olemas,» ütleb Pukk.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles