Loodust säästvad puhastusvahendid

Tiit Efert
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karel Rüütli sõnul on Mulierese tooted müügil juba kaheksas riigis – väikestes
ökopoodides ja suurtes kettideski.
Karel Rüütli sõnul on Mulierese tooted müügil juba kaheksas riigis – väikestes ökopoodides ja suurtes kettideski. Foto: Tiit Efert

Võõramaise nimega Mulieres on tegelikult Eesti ettevõte, mille loodusliku koostisega puhastus- ja pesupesemisvahendid baseeruvad nahasõbralikul ja heade puhastusomadustega oliiviõlil.

Mulieres on loonud tootesarja teadlikule tarbijale, kellele sobivad ainult läbinisti looduslikud ja allergiavabad valikud, mis kaitsevad nii inimesi kui looduskeskkonda. Mulieres on pereettevõte, mida juhivad kolme lapse vanemad Karel ja Merylin Rüütli. Just tänu lastele see ettevõte ka teoks tehti.

Punetav nahk

Kui noored lapsevanemad märkasid viis aastat tagasi, et nende lasteaiaealise poja nahk on ärritunud ja punane, pöördus pere loomulikult arsti poole. Kui arstid põhjust ei leidnud, asusid lapsevanemad ise tegudele. Pereema Merylin uuris ja mõistis, et kodus kasutatud puhastusvahendid ei sobi üldse tundlikule nahale. Kaubandusest ei leidnud ta veel viis aastat tagasi tundlikule nahale sobivaid pesuvahendeid. Seetõttu asus ta uurima hoopis vanu retsepte, kuidas sajand tagasi pesu pesti, ja leidis juhendi, kuidas valmistada oliiviõlist seepi. Seebitegu sai teoks ning lapse nahaprobleemid kadusid.

Alguses valmistas pere pesuvahendit enda tarbeks, siis aga kuulsid sellest ka lähemad sõbrad ja tuttavad ning sõna levis. Rüütli pereni jõudis infot, et teistegi perede lastel on sarnaseid probleeme. Nii osteti vajalikud seadmed ja sündis kodumaine pesuvahendite tootja Mulieres, mille loodusliku koostisega puhastus- ja pesupesemisvahendid baseeruvad nahasõbralikul ja heade puhastusomadustega oliiviõlil. 

Milleks selline võõramaine nimi? „Mulierese nimi sai valitud seetõttu, et oleks rahvusvaheline. Valisime ja kahtlesime, variant oli võtta eestipärane nimi, mis ütles lihtsas maakeeles välja, milliste toodetega on tegu, aga võtsime ikka nime, mis kõnetab laiemat ringi,” selgitab Karel.

Juba algusest peale on eesmärk rahvusvaheline turgki ja teatud läbimurre on saavutatud. Mulierese tooted on müügil juba kaheksas riigis – väikestes ökopoodides ja suurtes kettideski. Tooteid on käidud tutvustamas ökomessidel nii Londonis kui ka Lõuna-Rootsis Malmös. 2016. aasta novembris omistati Mulierese Roosiaia pesugeelile Malmö ökomessil Skandinaavia parima uue elustiilitoote auhind.

Sertifikaadid annavad kindluse

Mulierese pesu- ja puhastusvahendid ei sisalda parabeene, naftatooteid, sünteetilisi lõhna- ega värvaineid, neid pole katsetatud loomadel. Mulieres on jõudnud väheste väljavalitud ettevõtete sekka, mille toodang on garanteeritult looduslikest koostisosadest ja kannab vastavat keskkonnamärgist. Rahvusvaheliste uuringute kohaselt on naturaalsete toodetena sertifitseeritud alla ühe protsendi pesu- ja puhastusvahenditest.

Rahvusvahelise tunnustuseni jõudmine tähendas ettevõttele väga pikka ja kulukat protsessi, kus kontrollitakse üle kõik toodete koostisosad, retseptid, tootmismeetodid ja auditeeritakse kõike kohapeal kuni müügimaterjalideni. „Ecocert nii organisatsiooni kui kvaliteedimärgisena on selles vallas maailmas üks tuntumaid ja levinumaid. Nende standardid on ühed rangemad, aga samal ajal ka mainekamad,” lisab Karel.

Ecocerti sertifikaat kinnitab, et Mulierese pesugeelid ja üldpuhastusvahendid on biolagunevad, nende koostisosad on 99,97 protsenti looduslikku päritolu ning tootmisel on kasutatud mahepõllumajanduse toorainet. Ühtlasi tähendab see, et Mulierese tootmissüsteemid vastavad säästva arengu standardile.

2016. aasta veebruarist kannavad tooted rahvusvahelist Vegan Society märgist. Lõhnastamata sensitive-seeria toodetel on Eesti Allergialiidu soovitus. See omistatakse toodetele, mis on ohutud, usaldusväärsed, ei sisalda lõhnaaineid või üldisi ärritavaid või ülitundlikkust tekitavaid aineid ja aitavad vähendada siseõhu saasteainete sisaldust ning mis sobivad tundliku nahaga inimestele või neile, kes põevad allergiahaigusi. 

„Sertifikaadid kinnitavad, et see, mis on pakendil lubatud, peab paika,” selgitab Karel, kui range kontroll sellega kaasneb.

Ökopesugeelide seas on Mulierese tooted erilised, jättes pesule ja puhastatud pindadele hea meeleolu loova lõhna. Meeldiva aroomi saavutamiseks lõhnastatakse tooteid kvaliteetsete eeterlike õlidega. Valida on looduslikku päritolu Fresh Citruse, Rose Gardeni ja Nordic Foresti (meestelõhn) lõhnaseeriate vahel, kuid saadaval on ka lõhnastamata pesugeelid ja üldpuhastusvahendid ehk seeria Pure Unscented.

„Me ei taotle, et kõik peaks meie tooteid tarbima. Tahame kõnetada teatud arvu inimesi,” räägib Karel. Ta lükkab ümber kahtlused, et looduslike pesuvahendite pesemisomadused on kehvemad. „Meie pere on kasutanud neid tooteid mitu aastat ja oleme rahul. Oleme lasknud tooteid Tallinna Tehnikaülikoolis uurida ja need puhastavad sama tõhusalt kui laialt levinud tooted. Meie klientide tagasiside kinnitab seda samuti,” lisab Karel.

Revolutsioon silme all

Karel Rüütli sõnutsi on toiduainetööstuses praeguseks mõistetud ökotoidu väärtust ning puhta ja loodusliku tooraine kasutamine on jõudnud kosmeetikatööstusessegi. Tema hinnangul mõistetakse järjest rohkem, et ka puhastusvahendid võiksid olla naturaalsed. Karel ennustab, et rõhku hakatakse pöörama pakendite keskkonnasõbralikkusele. „Inimesed hoolivad järjest rohkem, millise jalajälje me endast maha jätame,” seletab Karel. Mulieres näitab siinkohal juba eeskuju, kasutades ümbertöödeldud papist pakendeid, milles on 70 protsenti vähem plasti.

„Meie pakendid on kasutusomadustelt sama tugevad ja kergesti kasutatavad kui plastpudelid, samal ajal märkimisväärselt keskkonnasõbralikumad. Pudeli kork on mitmefunktsionaalne ja töötab ka doseerimisnõuna,” sõnab Karel. Tema hinnangul on eelmise sajandi keskpaigas toimunud keemiarevolutsioon kahtlemata inimkonna tervisele juba mõju avaldanud. „Vaadake, kui palju on tekkinud erinevaid allergaid ja talumatusi ühe või teise aine suhtes,” kirjeldab ta. „Me ei saa kõike enda ümber kontrollida, aga seda, mis meie kodus toimub, saame küll.”

Säästame Läänemerd

Kareli sõnul mõtleb Mulieres elu- ja looduskeskkonnale ka laiemalt. „Soovime anda oma toodete kasutajatele võimaluse pesta pesu ja puhastada kodu loodusega kooskõlas, ilma et koormaks liigselt Läänemere niigi habrast tasakaalu,” räägib Karel. Läänemere kallastel elab ligemale 85 miljonit inimest ning eriliste geograafiliste, klimaatiliste ja okeanograafiliste tunnuste tõttu on Läänemeri oma valgalal väga tundlik inimtegevusest põhjustatud keskkonnamõjude suhtes. Üha rohkem inimesi tunneb muret ja vastutust selle eest, millise elukeskkonna pärandame oma lastele. Mulierese toodete aluseks on looduslikud tensiidid, mille kõige levinum esindaja on roheline seep, ja seega on ettevõtte tooted ka biolagunevad. Läänemere riigid on leppinud kokku ühises eesmärgis: taastada Läänemere merekeskkonna tervis. Kareli jutu järgi on ettevõttel mõtteid ka uute tootesarjade kohta, kuid kõikide uute toodete puhul on märksõna ikka loodussõbralikkus.

Mulierese pudeli taaskasutamise kolm lihtsat sammu

•  Ava tühjaks saanud pudel mööda õmblust, kasutades selleks oma pöidlaid.

• Väline kest jaga kaheks ja eemalda sisemine kotike. Välise kesta saad kompostida või panna paberikonteinerisse.

• Loputa sisemine kott ja lase kuivada. Sisemine kott, tila ja kork on taaskasutatavast plastist.

Nutikas idee: kartongist pakendit võid kasutada näiteks maitsetaimede kasvatamiseks, tomatite, kurkide ja teiste taimede ettekasvatamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles