Oskajat ehitajat ja ehituskaupa on igal pool vaja

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Laarents on üle veerandsaja aasta vedanud ehituse ning ehitus- ja kodukaupade müügiga tegelevat osaühingut Baum.
Viktor Laarents on üle veerandsaja aasta vedanud ehituse ning ehitus- ja kodukaupade müügiga tegelevat osaühingut Baum. Foto: Toomas Šalda

Pärnumaal Häädemeeste vallas Treimanis elav Viktor Laarents on üle veerandsaja aasta vedanud ehituse ning ehitus- ja kodukaupade müügiga tegelevat osaühingut Baum. „Kui tööd tahad saada, pead ära teenima inimeste usalduse ja suutma teha sisuliselt kõike vundamendist siseviimistluseni. Kaupluse asutamine tegi lihtsamaks nii firma enda kui kohalike inimeste elu,“ on Laarents veendunud.

„Kui Pärnu Kalur 1992. aastal tegevuse lõpetas, ei jäänud lihtsalt muud üle kui ise ettevõte asutada,” meenutab varem Pärnu Kaluri Treimani osakonnas ehitustööde juhataja ametit pidanud mees. „Õnneks hoiatati meid üsna pikalt ette, et peame endale uue tegevuse leidma. Pidin otsustama, kas lähen kuhugi tööd ja leiba küsima või loon oma firma. Korralik brigaad oleks ripakile jäänud ja nii see aktsiaselts Baum, mis 1997. aastal seadusemuudatuste tõttu osaühinguks ümber vormistati, tekkis. Mehed olid mõistagi rahul, sest eks nemadki olid tuleviku osas teadmatuses.”

Kui enne määras tööjärje kalurikolhoos, siis nüüd tuli ise objekte otsima hakata. „„Päranduseks” ei jätnud Pärnu Kalur meile ühtegi tööd. Õnneks tekkisid tellijad üsna kiiresti ja vallale kuuluvates hoonetes oli pidevalt midagi remontida tarvis. Vald on tänini üks meie põhilisi tellijaid – koolid, lasteaiad, raamatukogud jne. Esimestel aastatel käisime talvel ka metsa tegemas, et mitte niisama kodus aega surnuks lüüa. Ääremaal ongi tööga nii, et teed, mida tarvis ja mida pakutakse. Rikkaks saamisest siin rääkida ei saa, küll aga elab töökas inimene normaalselt ära,” leiab Laarents.

Töid koduvallast Kihnuni

Kuigi Baum OÜ põhiline töötander on Häädemeeste vald, on neid tellitud pea kõikjale kodumaakonnas ja kaugemalegi. „Oleme Kihnus renoveerinud haiglat, täitnud sealse sadama, mõne majutusasutuse ja eraklientide tellimusi,” tunneb just Kihnu päritolu Laarents heameelt. Praeguse koduvalla objekte, kus tema firma rakendust on leidnud, on üle veerandsaja aasta jooksul kogunenud enam, kui mees mäletada jõuab: “Häädemeeste muusikakool ja vallamaja, Treimani raamatukogu ja rahvamaja, Ikla kantiinis oleme praeguseks juba kolm ümberehitust teinud, Uulu põhikooli kõrvalhoone, Massiaru hooldekodu põlengujärgne taastamine, samuti tulekahjus hävinud ajaloolise Treimani Kaupmehe maja sisuliselt nullist üles ehitamine jne. Lepanina hotellis oleme palju töid teiud, nüüd on seal küll uued omanikud. Eelmisel aastal lupjasime isegi Häädemeeste kiriku ära. Kui kohapeal ikka tööd tahad leida, pead kõigega hakkama saama, vundamendist siseviimistluseni. Tööd on ikka jagunud, kõik ei tule kohe meeldegi. Väga palju on olnud lihtsamaid remonditöid.”

Kui praegu on Baumi meestel käsil ühe uue Treimanisse rajatava kämpingu olmehoone ehitus, siis sobivate ilmade saabudes ootavad järge kaks katust ja veel paar objekti. „Meid ikka teatakse, küsitakse nõu ja hinda, ehitus- ja remonditöid tellivad nii juriidilised kui eraisikud. Hangetel me aktiivselt ei osale ja alltöövõttu ei armasta, sest risk vastu pükse saada on liiga suur, kogemus on seda õpetanud. Meie puhul on ikka nii, et tellijad otsivad meid üles. Teistmoodi ei kujuta ma ettegi, sest ei saa ju kedagi sundida meie kasuks otsustama. Erinevalt paljudest ei ole me ka tahtnud piiri taha minna. Masu ajal oli Eestis tööd vähe ja osa mehi läkski olude sunnil välismaale. Ka mu oma poegadest kaks läksid Norrasse, üks aga töötab firmas siiani varustaja ja minu asetäitjana. Ise olen üritanud ikka kodukandis hakkama saada. Oleme püüdnud kõik tööd kiiresti ja korralikult ära teha. Üks hea tellija on näiteks RMK, tänagi lähen nende Paikuse kontorisse, sest keegi sõitis seal aia maha, on vaja ära parandada. RMK Surju kontoris on vaja kuur ära lammutada. Kui midagi teha vaja, lähen kohale, rehkendan ja sobivusel teeme kiiresti korda. Tasu peab küsima mõistlikult, aga kui on hea klapp, siis tööd liigub,” kirjeldab Laarents oma ettevõtte toimimist.

Pika tegevusaja jooksul on siiski ette tulnud igasuguseid päevi. Nagu ehituses tavaline on talveperioodil tööd vähem, aga kevadel kõik ärkavad ja siis on jõuludeni korralik hoog sees. Aastadki on erinevad, mistõttu on Baum OÜ ehitusmeeste arv kõikunud kolmest veerandsajani. Praegu on  palgal kaheksa inimest. „Oleme küll Treimani firma, aga ehitustöölised on Iklast, Kablist ja Häädemeestelt, mitte Treimanist. Töötajate leidmisega on üldse keeruline, maal jääb noori aina vähemaks. Järjest enam ostetakse meie kandis maju suvekoduks, aastaringne elanikkond paraku kahaneb. Kalal käib siin nüüd üldse vaid mõni üksik mees, siinsest laevastikust ja kalurikolhoosist on järel ainult mälestused. Aga ma elan ilusa koha peal ja olen väga rahul, et saan kodukandis toimetades leiva lauale.”

Materjalita ei ehita

Üheksakümnendate esimeses pooles ainult ehitusega tegeledes oli Viktor Laarentsil pidev mure, kuidas vajalikud materjalid võimalikult kiiresti ja väikeste kuludega Häädemeeste kanti saada. Sealt tekkiski ettevõtlikul mehel mõte rajada kohalik ehitusmaterjalide kauplus. „Kuna endal oli materjale  tarvis, tekkis plaan neid ka siinsele rahvale pakkuma hakata. Lisapõhjuseks asjaolu, et kaupluses liigub pidevalt sularaha, aga ehitajal on finantsid sageli objektide all kinni, pood aitas toime tulla,”

meenutab ta. 1997 avas Baum OÜ Võistes, kus olid sobivad ruumid kohe olemas, oma esimese kaupluse, aga kuigi kasumlikuks sealne müügitegevus ei osutunud. Kolm aastat hiljem avati teine kauplus juba Häädemeeste endises meiereihoones, mis varsti eelmiselt omanikult ära osteti. Paralleelselt peeti kaht kauplust lühikest aega, sel polnud lihtsalt mõtet. „Me ei konkureeri suurkettidega, meie eelis on lähedus ja mugavus. Kohalikud inimesed on tänulikud, et ei pea hädapäraseid asju linna ostma sõitma.”

Praeguseks on Häädemeeste ehitus- ja kodukaupade poodi mitu korda laiendatud, eelmisel aastal sai valmis pinda kaks korda kasvatanud juurdeehitus. Nüüd on siin 260 ruutmeetrit kauplusepinda, peale selle laoruumid. Juba praegu võib peremees läbimüügi põhjal öelda, et laienemine tasub end ära. „Ehitusmaterjalide valik on meil korralik, vajaduse korral saab maja otsast lõpuni siit ostetud materjalidest valmis ehitada. Kinnitusvahendid, tööriistad, segud, kipsplaat, soojustusmaterjalid, metallkarkass, värvid, tapeedid on kõik olemas. Valik on muidugi tagasihoidlikum kui linnas, aga soovi korral saame kõike tellida ja kohale toimetada. Müük on pidevalt suurenenud. Lähitulevikus on meil plaan kaupluse hoovialale ehitada hoidla puitmaterjali tarvis,” avaldab Laarents. „Vastavalt sellele, mida küsitakse, oleme sortimenti laiendanud. Üha enam oleme müüki võtnud kodukaupa alates pottidest-pannidest, tööriietest, patareidest kuni lasteraamatute ja jõulu- või munadepühade kaunistusteni välja. Häädemeeste on ikkagi kohalik keskus, inimesed tulevad bussi või autoga kohale ja ostavad vajalikud asjad ära. Olen päris palju tänusõnu kuulnud. Hindu hoiame enam-vähem Pärnuga samal tasemel, aga kampaaniatega võistelda muidugi ei saa, me ei saa kaupa selle hinnaga kättegi.”

Enda ettevõtte kaht tegevusala võrreldes ütleb Laarents, et enamik tema ajast kulub ehituspoolega tegelemisele: „Kauplus toimib ilma minu aktiivse sekkumisetagi. Kaks tublit müüjannat ja varustaja saavad oma tööga kenasti hakkama. Tulevikus võtangi seda kui pensionikindlustust – kui ehitusega ei jaksa enam aktiivselt tegeleda, siis sellega ehk ikka jaksan. Ehituse võiks nooremad üle võtta, aga eks tulevik näitab.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles