Seadmete soetamisel tuleb ettevõtjale liising appi

Sirje Niitra
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks

Tootmiseks vajalike seadmete ja masinate soetamisel saab maaettevõtja valida erinevate liisinguvõimaluste vahel, kuid päris tühja taskuga seda teha ei saa, sest liisingusse andja nõuab kas omafinantseeringut või tagatise olemasolu.

Redgate Capitali partner Valeria Kiisk ütleb, et vahet ei ole, kas ettevõte tegutseb maal või linnas, seadmete finantseerimisel on ikka kõige levinum instrument liising. Pigem on aga nii, et kui seadmed on väga spetsiifilised, siis võib probleemide tekkimisel olla raske neid kiiresti võõrandada ja sel juhul võib pank küsida rohkem tagatist. Samas kehtib see ka linnas tegutsevate firmade puhul.

Maaelu Edendamise Sihtasutuse konsulendi Alvar Timmi sõnul püütakse seadmeid soetada tavaliselt investeeringutoetuse abil või juba teenitud kasumist. Kalkulatsioonide tegemisel on seejuures sageli abiks firmade müügimehed ja sellevõrra on põllumehel lihtsam asju ajada. Kuna masinad on läinud järjest võimsamaks ja kallimaks, siis varitseb siin tema sõnul ka üleinvesteerimise oht, mistõttu peaks hoolega kaaluma, millist tehnikat vajatakse.

Kapitalirendi korral, mis põhimõtteliselt tähendab järelmaksuga ostmist, tuleb seade kohe ettevõtte põhivarasse arvele. Konsulendi sõnul on olukord läinud selle võrra keerulisemaks, et kui seni võis kapitalirendi puhul toetus minna ka kapitalirendile andjale, siis nüüd seda enam teha ei saa ja toetus laekub osade kaupa viie aasta jooksul rendile võtja kontole. See on andnud tema hinnangul masinate soetamisele kõva tagasilöögi.

Tänapäeval on kõik põllumehed finantseerimisvõimalustega hästi kursis. Seadmete ja masinate soetamisel on kõige levinum finantseerimisviis kapitalirent ja seda pakuvad kõik liisingufirmad: Luminor Finance, Swedbank Liising, SEB Liising, OP Finance ja teised.

Reeglina on standardtingimused 10 protsenti sissemaks ning liisinguperioodi pikkus olenevalt vara väärtusest kuni 60 kuud. Samas sõltub sissemakse lõplik suurus ja intress kliendi majandustulemustest.

Baltic Agro Machinery tegevjuhi Eiko Nõgolsi selgitust mööda on vara jääkmaksumus liisinguperioodi lõpus erinev. See sõltub liisinguvõtja soovist, liisinguandja tingimustest ja nende omavahelisest, läbirääkimiste tulemusel saavutatud kokkuleppest. Baltic Agro Machineryl on John Deere’i põllumajandustehnika müügil finantseerimistugi firma John Deere Finance kaudu, mille Eesti partner on Luminor Finance.

Nende liisingutingimused traktoritele on järgmised: sissemaks 10 protsenti, intress 0,99 protsenti, liisinguperiood kuni 5 aastat, jääkväärtus 3 aasta pärast 50 protsenti, 5 aasta pärast 30 protsenti. Kombainide liisingutingimused: sissemaks 10 protsenti, liisinguperiood kuni 5 aastat, jääkväärtus 3 aasta pärast 50 protsenti, 5 aasta pärast 30 protsenti.

Coop Panga äripanganduse juht ja juhatuse liige Hans Pajoma ütleb, et maal tegutseva ettevõtte stereotüübina kujutatakse esmalt ette põllumajandus- või metsandusettevõtteid ja selliste ettevõtjate peamised finantseerimisvajadused on üldiselt seotud põllumajandusseadmete soetamisega. See valdkond on tema sõnul ka pankadele ja liisingufirmadele hästi sisse tallatud rada ning üldiselt on pangad selles sektoris vägagi proaktiivselt tegutsemas.

Enamik selliseid finantseeringuid saab tema sõnul alguse varamüüja esindusest, kus valitakse välja endale sobiv masin, seejärel pöördutakse liisingufirmasse või panka, et saada finantseering. Nii nagu laenude kaasamisel, on ka masinate ja seadmete soetamisel oluline, et ettevõtjal oleks omafinantseering – üldjuhul vahemikus 10–30 protsenti. Omafinantseeringu suurus sõltub paljuski nii vara tüübist kui ka vanusest, samuti laenutaotleja rahavoo tugevusest. Väga levinud on teatud ulatuses omafinantseeringu osana kasutada ka PRIA toetusi.

Luminori äripanganduse juht Krõõt Kilvet kinnitab, et Luminori pank ei erista ettevõtete finantseerimisel maal või linnas tegutsevaid ettevõtteid. Ettevõtete finantseerimisvõimalused on seotud vaid nende tegevuse ja laenuvõimekusega. „Pakume väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele nii investeerimislaene seadmete ja kinnisvara soetamiseks või ehitamiseks kui ka käibevahendite finantseerimist jooksva rahavoo toetuseks. Seadmeid ja sõidukeid on võimalik soetada ka liisinguga. Investeerimislaenude tagatisena soovime üldjuhul näha kinnisvara või seadmeid ning käibevahendite finantseerimisel, olenevalt summast, kas ettevõtte omaniku käendust, kommertspanti või kinnisvara,” selgitab ta erinevaid võimalusi.

Väikestele ja keskmistele ettevõtetele pakuvad tagatise abi ka Kredex ja Maaelu Edendamise Sihtasutus. Rusikareegel ütleb, et igal investeeringul peaks olema ka nõndanimetatud omafinantseering ehk siis sõltuvalt krediiditootest 10–30 protsendi suurune omaosalus, kuid omaosalust saab teinekord asendada ka suurema tagatise väärtusega ehk lisatagatistega. Ettevõtte laenu pikkus on üldjuhul kuni viis aastat, suuremate investeeringute korral võib maksegraafik ka pikem olla.

TASUB TEADA

Kasutus- ja kapitalirent

Kasutusrent sobib siis, kui sa ei soovi saada seadme või masina omanikuks. Sel juhul ostab liisinguandja sinu valitud seadme ja annab selle sulle liisinguperioodiks kasutada. Perioodi lõppedes peab liisinguvõtja asja tagastama, kuid ta võib ka selle välja osta. Seda saab teha eelnevalt kokkulepitud jääkväärtusega, millele lisatakse käibemaks. Samas võib vahetada näiteks põllumajandusmasina ka uue vastu või müüa see kolmandale osapoolele. Kui seade tagastatakse liisingufirmale, peab see olema heas korras ja vastama tagasiostja kehtestatud nõuetele.

Kapitalirent sobib juhul, kui seade või sõiduk on liisitud sooviga saada lepingu lõppedes selle omanikuks. Liisinguperioodi lõppedes läheb omandiõigus üle liisinguandjalt liisinguvõtjale. Seda muidugi siis, kui lepingutingimused on nõuetekohaselt täidetud ehk kõik liisingumaksed on tasutud. 

Peale tavalise kapitalirendi võidakse pakkuda võimalust vormistada kapitalirent jääkväärtusega. See tähendab, et liisinguperioodi lõppu jäetakse müüjaga kokkulepitud jääkväärtuse summa maksmine ehk viimane makse on teistest märksa suurem. Seda võimalust võib kasutada siis, kui kuumakse tundub liiga suur. Kuumakse jääb nii küll väiksemaks, kuid viimane makse on seeläbi tunduvalt kopsakam.

Allikas: minuraha.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles