Maaelukomisjon tasuta ühistranspordist: hüvitaksime bussifirmadele saamata jääva piletitulu (1)

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melliste bussipeatus
Melliste bussipeatus Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Riigikogu maaelukomisjonis toimunud arutelul keskenduti maapiirkondade bussiliikluse läbimõeldud korraldamisele nii liiklusskeemide kui ka teenuse kättesaadavuse seisukohalt, teatas Riigikogu pressiteenistus.

«Avaliku bussiliikluse korraldamisel soodsatel tingimustel peame arvestama ka kommertsliinidega, mis teenindavad suurt sõitjate gruppi. Kommertsliinidel toimival bussiliiniveol on piisavalt palju sõitjaid, kellele on see hädavajalik teenus. Just tänu sellele saavad need liinid toimida ilma riigipoolse toeta,» ütles maaelukomisjoni aseesimees Aivar Kokk. Tema hinnangul peab just seda asjaolu võtma arvesse maapiirkondade paindliku bussiliikluse korraldamisel.

Edaspidi tuleks nõudepeatused ette tellida

«Tänastel toimivatel kaugliinidel tuleb luua eelmüügist ostetud pileti puhul nõudepeatuse võimalus, et inimesed saaksid soovi korral bussi peatumist tellida,» rääkis Kokk. Ta lisas, et täna jõuti kokkuleppele nõudepeatuse soovide esitamise küsimuses. Sellest tuleb teavitada maanteeametit, kes siis vedajatega koostöös ka lahenduse leiavad.

Maaelukomisjoni aseesimehe Urmas Kruuse arvates tuleks vältida ebatervet konkurentsi, mis kahjustab vedajate majandustegevuse jätkusuutlikkust. «Maakonnasisese tasuta bussiliikluse pealiskaudse ja kõiki nüansse mittearvestava elluviimise korral on ohud just sellise ebaterve konkurentsiolukorra loomiseks,» ütles Kruuse. Ta lisas, et kommertsalustel toimuva bussiliiniveo puhul pole tegemist turusegmendiga, mida ei mõjutaks avaliku liiniveo korraldamisel langetavad otsused.

Saamata jääv piletitulu hüvitataks

Komisjoni istungil toetati ettepanekut, mille kohaselt hüvitataks kommertsvedajatele tasuta sõiduõigusega reisijagruppide vedamisel saamata jääv piletitulu.

Maaelukomisjon analüüsib tehtud ettepanekuid ja esitab need valdkonna eest vastutavale ministeeriumile.

Maaelukomisjoni istungil osalesid Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Maanteeameti, Eesti Linnade ja Valdade Liidu, MTÜ Põhja-Eesti Ühistranspordikeskus, OÜ Taisto Liinid, ASi GoBus, ASi Mootor Grupp ning ASi T Grupp esindajad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles