Tooge oksad tuppa õitsema

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirsioksad saab üsna lihtsa vaevaga vaasis õitsema meelitada.
Kirsioksad saab üsna lihtsa vaevaga vaasis õitsema meelitada. Foto: Ove Maidla

Käes on sobiv aeg aias viljapuudel hoolduslõikust teha. Selle töö tagajärjel jääb järele hulk oksi, mis enamasti lõkkesse rändavad. Oksahunnikust võib välja valida ilusamad ja need tuppa vaasi tuua, kus need suure tõenäosusega varsti õisi näitavad.

Vaasi tasub valida oksad, millel on rohkem ümaramaid pungi – just need on õiepungad. Lehepungad on väiksemad ja terava tipuga.

Viljapuudest on lihtsaim õied välja meelitada kirsil ja kreegil, aga lisaks viljapuudele võib tuppa tuua näiteks forsüütia oksi, samuti sõstraid ning metsas jalutamas käies murdke kaasa mustikavarsi ja mõned kase või toominga oksad.

Et õied ja lehed ennast kiiremini näitaksid, soovitatakse vette lisada kas lillepoes müüdavat lõikelillede toitelahust, pisut tavalist suhkrut või aspiriinitablett. Loomulikult tuleb enne vaasi torkamist okstele terava noaga uus viltune lõige teha ja seda aeg-ajalt uuendada, kui vaasis vett vahetate.

Nagu lõikelilledki ei taha oksad toas väga sooja kohta ja neile meeldib veega piserdamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles