Puhastame organismi ravimtaimedega

Maret Makko
, apteeker-taimetark
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siilkübarad on parimad looduslikud antibiootikumid, puhastades seejuures ka verd ja lümfisüsteemi.
Siilkübarad on parimad looduslikud antibiootikumid, puhastades seejuures ka verd ja lümfisüsteemi. Foto: Internet

Kuna talve selgroog on praeguseks murtud, päike käib kõrgemalt ja päevad pikenevad hoogsalt, tuues kevade järjest lähemale, on paslik korraks peatuda, peegli ette astuda ja ennast vaadata: kas keha tahaks puhastamist nii vaimses kui ka füüsilises plaanis?

Pikk pime ja haigusrohke talveaeg on kehast välja pigistanud hulga elujõudu ja jätnud sinna palju aineid ja mürke, mida oleks vaja kindlasti välja uhada enne uue perioodi algust.

Taimseid vahendeid on kasutatud keha ja vaimu puhastamiseks ja turgutamiseks muistsetest aegadest alates. Need teadmised on meie pärandus.

Korralikul toitumisel on tõsiste haiguste vältimises väga tähtis roll. Looduslik toit, eelistatult maheproduktidest, toetab tervist. Värsked puu- ja juurviljad on peamised vitamiini- ja mineraaliallikad ning annavad kiudaineid, mis viivad kehast jääkained välja.

Ärge liialdage toitudega, mis sisaldavad rafineeritud suhkrut ja valget jahu, nagu koogid, küpsised ja kõikvõimalikud maiustused. Vältige liigse kohvi, tee ja alkoholi joomist ning suitsetamist. Meie ühiskond on muutunud väga tehnoloogiliseks, füüsiline koormus, mis oli kunagi igapäevaelu loomulik osa, on asendunud moodsate mugavustega ja jäänud vaba aja harrastuseks. Treenimise tähtsust tuleb rõhutada, see aitab lõõgastuda, maandab pingeid, tõstab lihaste toonust ning tugevdab südant ja kopse. Füüsiline koormus stimuleerib vere- ja lümfiringlust, nii et kõik kehaosad on soojad ja immuunsus heas korras. Meie füüsiline, emotsionaalne ja vaimne tervis on omavahel tihedalt seotud. Paljud füüsilised vaevused, nagu peavalu, seedehäired ja vilets immuunsus, on seotud just stressiga. Siin aitavad hästi ravimtaimeteed, -vannid ja -õlid. Need aitavad lõõgastuda ja lõdvestuda.

Rohkesti võimalusi

Ravimtaimedega tervendamiseks on väga palju võimalusi. Drooge võib manustada teena, tinktuurina, veinides ja siirupina või hoopis kasutada välispidiselt vannis, padjas, kreemis ja leotises. Lihtsaim ja kõige tavalisem meetod on ravimtaimetee.

Immuunsüsteem moodustab kehaga terviku, selle unikaalse süsteemita poleks inimese elu siinses maailmas võimalik. Immuunsüsteem kaitseb ja hoiab meid tervena, võideldes haigustekitajatega, bakterite, viiruste, seenhaiguste, parasiitide ja allergeenidega. See kompleksne süsteem on seotud organismi kõikide osadega ja korraldab kaitset mitmel tasandil. Süsteemi korrashoid on inimesele eluküsimus. Peamine mürke väljutav organ on maks, kus haigustest ja saastest tekkinud jäägid verest välja filtreeritakse. Maks ja neerud on kaasatud mürkide filtreerimisse, eriti kehasse jäänud ravimite, sealhulgas antibiootikumijääkide filtreerimisse, ning on eriti vastuvõtlikud sellest tulenevale pingele. Taimsed ravimid ja puhastuskuurid tugevdavad ja toetavad nende funktsioone.

Ravimtaimed, nagu saialill, rosmariin ja võilillejuur, toetavad maksa tegevust ja aitavad mürke lagundada. Võilillejuur, harilik maarjaohakas, harilik maarjalepp ja siilkübar parandavad pikaajalisest ravimite tarbimisest tekkinud maksakahjustusi. Kibuvitsamarjatee puhastab verd ja parandab maksa funktsiooni.

Aedseller ja eriti seemned aitavad neerudel mürke filtreerida ja väljutada. Harilik altee rahustab ja puhastab seedetrakti. Kummeli- ja raudrohutee vähendavad allergiatest põhjustatud põletikke organismis. Nõges aitab verd puhastada ja taastab vereloomet, eriti rauasisaldust veres, mis kosutab ja annab jõudu.

Küüslauk on parim mikroobidevastases võitluses, vahel isegi parem kui antibiootikumid, sest paljudel mikroobidel on tekkinud nende suhtes resistentsus. Siilkübar on parim looduslik antibiootikum, puhastades ka verd ja lümfisüsteemi. Ženšenn ja taralõng aitavad stressiga toime tulla, tugevdavad immuunsüsteemi, annavad energiat ning mõjuvad soodsalt maksale ja põrnale.

Veel on puhastavad ravimtaimed must leeder, harilik pärn, aedtill, nõmmliivatee, salvei, valge iminõges, harilik nõianõges, harilik pune, kolmisruse, naistepuna, linnurohi, käokuld, köömned, paakspuukoor, piparmünt.

RETSEPT

Immuunsüsteemi tugevdamise tee

Siilkübar, aasristik, kurgirohi, lagritsajuur.

Jooge teed kolm korda päevas mitu kuud järjest, vajadusel tehke kahenädalasi pause.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles