Loomade turvalise transpordi tagab spetsiaalne haagis

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakohane loomaveohaagis on turvaline ja mugav, et loomi ühest kohast teise transportida.
Ajakohane loomaveohaagis on turvaline ja mugav, et loomi ühest kohast teise transportida. Foto: Joskin

Spetsiaalselt loomade veoks mõeldud haagis peab olema võimalikult madala kliirensiga, libisematu põrandaga ja liikumisel stabiilne.

Loomapidamisettevõttes on pidevalt tarvis loomi ühest kohast teise transportida, kas farmist kaugemale karjamaale, ühest laudast teise, neid müüki viies või muul põhjusel. Tehnikatootjad on selle vajadusega arvestanud ja saadaval on just loomade veoks tehtud haagised. Tavaliselt on loomaveohaagised mõeldud 7–14 veisele, aga nendega saab vedada ka lambaid, sigu ja teisi loomi.

Sellised haagised käivad tavalise traktori haakesse, üldjuhul peab nendega liiklemise kiirus jääma 40 km/h piiresse ja nende konstrueerimise juures on silmas peetud just loomade turvalisust.

Osaühingu Stokker Agri müügijuht Andres Suitso märgib tänapäevast loomaveohaagist kirjeldades, et ennekõike peab jälgima, kuidas loomad haagisesse ja sealt maha saavad. Kuigi haagis on juba iseenesest madal, peaks sel ometi olema eraldi võimalus kaldtee loomiseks, mida mööda loomad oma kohale saaksid minna. Sageli kasutatakse eraldi treppe, aga mugavama ja kiirema töö tagab see, kui haagisel on endal selline lahendus olemas.

„Näiteks on Belgia firmal Joskin haagised, millel on loomade pealelaadimiseks hüdrauliliselt allalastav põhi. See on eriti tähtis piimalehmade turvaliseks vedamiseks, kes on vigastuste suhtes õrnemad. Selline lahendus aitab vältida looma jalgade vigastamist ja jalahaiguste tekkimist,” märgib Suitso. „Lisaks on hea, kui sellises haagises saab vajaduse järgi ehitada vaheseinu ja et seal oleks eraldi sissepääs nii-öelda veost teenindavale inimesele.”

Teine tähtis asi loomaveohaagise juures on see, et põrand poleks libe. Tavaliselt tehakse see lihtsalt krobeliseks, sellele on keevitatud väikesed kõrgendused või midagi muud. Kõik see on muidugi parem kui mitte midagi, aga nüüdseks on turul ka haagised, mille põrand on kaetud materjaliga, mis sarnaneb staadionikattega, on pisut pehme, ilmastikukindel ja täiesti libisemiskindel.

Loomaveohaagistel puudub üldjuhul põhivarustuses varikatus, selle saab tellida lisavarustusena. Veel saab haagise juurde kombineerida mitmesuguseid väravaid loomade laadimisteele suunamiseks jmt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles