Erametsaomanike liit ootab puidurafineerimistehase valmimist

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehase rajamisest kasu saavate enam kui 100 000 metsaomaniku seisukohast on väga  tähtis tehase keskkonnamõju hindamine, et see toimuks sõltumatult ning põhjalikult.
Tehase rajamisest kasu saavate enam kui 100 000 metsaomaniku seisukohast on väga tähtis tehase keskkonnamõju hindamine, et see toimuks sõltumatult ning põhjalikult. Foto: Urmas Luik

Eesti Erametsaliidu juhatuse esimehe Mikk Linki sõnul on siinsed erametsad alaraiumise tõttu raieküpset puitu täis ja planeeritava puidurafineerimistehase toorainevajadus ei ohusta meie metsade kestlikku majandamist.

Link ütles, et erametsaomanike poolt on Eestisse planeeritav tehas oodatud, sest väärindab seni kodumaise nõudluseta metsamaterjali kõrgema lisandväärtusega toodeteks. „Raietel saadav puit jaguneb palgiks, paberipuiduks ja küttepuiduks. Seni on Eestis paberipuidu nõudlus olnud väike ja selle kokkuostuhind ebastabiilne ning paljuski seetõttu on eraomanikud metsa majandamist aastaid edasi lükanud,“ selgitas ta. „Tehase tulekuga kasvab konkurents praegu suures osas Skandinaaviamaade tehastele müüdud paberipuidule. Kodumaine suurem nõudlus aitab paberipuidu hinda tõsta ja see elavdab metsaomanike majandamishuvi.”

Liidu hinnangul on puidurafineerimistehas erametsadele kasulik, sest see hoogustab hooldusraieid, mis omanike vähese huvi tõttu on liialt unaruses. „Metsakasvatuslikul hooldusraiel saadav puit – keskealises metsas väljaraiutavad üksikud puud, kehvemate omadustega puud jms, on justnimelt tehase tooraine,“ lisas Link.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles