Märts on sobiv aeg toataimi ümber istutada

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toataimi tasub ümber istutada senisest vaid pisut avaramasse potti, sest muidu hakkab taim kasvatama juuri ja mullapealne osa jääb kiratsema.
Toataimi tasub ümber istutada senisest vaid pisut avaramasse potti, sest muidu hakkab taim kasvatama juuri ja mullapealne osa jääb kiratsema. Foto: Toomas Huik

Noored ja kiirekasvulised taimed tahavad igal kevadel uut potti ja mulda, aga suurtel ja rasketel taimedel võib piisata pealmise mullakihi uuendamisest. Kindlasti on suuremat potti tarvis, kui näete, et taim hakkab senisest välja kerkima ja juured poevad alt august välja.

Päev enne ümberistutamist peab taime korralikult läbi kastma, sest siis tuleb mullapall kergemini potist välja ja püsib hästi koos.

Kui eemaldate taime vanast potist, siis raputage seda kergelt, et lahtine vana muld maha kukuks. Kui mullapall on tihedalt juuri täis kasvanud, võtke kaks-kolm sentimeetrit suurem pott. Toataimi tohib ümber istutada senisest vaid õige pisut avaramasse potti, sest muidu hakkab taim kasvatama juuri ja mullapealne osa jääb kiratsema.

Taim tuleb uues elukohas sättida mulda endisele kõrgusele, lisage juurepalli ümber ja peale uut mulda ning vajutage see kergelt kokku.

Potiks sobib nii plastist kui ka savist anum. Vahe on selles, et plastmasspott hoiab paremini niiskust, aga savist pott hingab ja selles kuivab muld kiiremini. Seega, kel kipub kastmine alatasa meelest minema, valigu parem plastanum.

Hoolikas tasub olla ka mulla valikul, sest mõni taim, näiteks toasõnajalg ja asalea, vajab happelist mulda, aga kalanhoe ja aaloe tuleks istutada kaktustele mõeldud liivarikkasse mulda. Kaktustele võib potti panna ka tavalist toalillemulda, aga siis tuleb sellele lisada liiva. Kui ise täpselt ei tea, siis küsige lillepoe müüja käest, millist mulda konkreetne taim vajab.

Karta ei tasu ka liialt suureks kasvanud võra kärpimist, enamus taimi tänab teid selle eest, näiteks toakask. Mida rohkem on toakase võras noori üheaastaseid võrseid, seda rohkem ka õisi, seega tuleb kasuks kõigi võrsete iga-aastane kärpimine kolmandiku võrra.

Pärast ümberistutust tahab taim põhjalikku kastmist, seejärel võiks selle jätta otseste päikesekiirte eest kaitstud valgusrikkasse kohta umbes nädalaks. Pärast seda võib tõsta poti taimele sobivasse kasvukohta ja alustada korrapärast kastmist. Kuu möödumisel on hea teha algust väetamisega.

Kindlasti tuleb arvestada, et õitsvaid taimi ümber ei istutata, õitsemise ajal ei tasu isegi taime asukohta toas muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles