Näiteks on Juhani Puukoolis müügil Taani sort «Korsör», mille marjad on suured ja magusa maitsega ning sobivad hästi mahlade, kookide jm valmistamiseks. Hea uudis on see, et mullastiku suhtes on must leeder leplik, kuid eelistab täispäikest, ja üldiselt on leeder haigustest ja parasiitidest vaba.
Infoportaalid ütlevad, et Põhja-Euroopas ja Balkanil on levinud leedriõie nuppudest valmistatud teed ja leotiseid. Nii marjadest kui ka õitest tehakse veini, õitest siirupeid ja muid veega lahjendatavaid jooke. Kas teadsite, et need traditsioonilised joogid on andnud inspiratsiooni mitmete tuntud karastusjookide tegijaile? Skandinaavias ja Saksamaal on traditsiooniline toit leedrimarjasupp.
Musta leedri marjad ja õied toimivad suurepäraselt külmetusravimina. Õitest valmistatud tee ajab higistama, suurendab uriinieritust ja on põletikuvastane. Küpsetes marjades on palju C-vitamiini ja antioksüdante, tänu millele on musta leedri marjad tõhusad immuunsuse tugevdajad.
Leedri õitsemise aeg Skandinaavias ei jää ilu poolest sugugi alla meie õunapuuaedade õitsemisele.
Lamarcki toompihlakas kasvab kahe-kolme meetri kõrguseks. Kevadel näeme suuri valgeid rippuvaid õiekobaraid. Toompihlakas õitseb kevadel juba enne lehteminekut. Kui maasikad on valminult punased, siis toompihlaka viljad on algul punased ja valminult sinakasmustad, aga väga maitsvad. Juba suve keskel annab põõsas rikkalikult maitsvaid vilju, kuid korjamisel tuleb olla kiirem kui linnud, sest nemad on siin tõsised konkurendid.
Maitselt meenutavad marjad musta sõstart või mustikat, süüa sobib neid värskelt, kuivatatult või hoidistatult. Toompihlakast saab teha keedist, kompotti, kasutada karastusjookides, veinides, jäätises, puuviljasalatites, magustoitudes, aga ka garneeringuna. Neid võib lisada teistele suvel küpsevate viljade hoidistele.