Tee- ja piimaseen parandavad seedimist

, terviseterapeut, toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teeseenejoogi tarbimist seostatakse paranenud seedimise, keha puhastumise, kaalulanguse ning paranenud liigeste tervisega.
Teeseenejoogi tarbimist seostatakse paranenud seedimise, keha puhastumise, kaalulanguse ning paranenud liigeste tervisega. Foto: Mihkel Maripuu

Eri rahvaste toitumistavasid uurides selgub, et igal rahval on ette näidata mõni fermenteeritud lemmik. Hapendamist on kasutatud nii toitude pikema säilitusaja huvides kui ka hea tervise nimel.

Nii olid vanadel eestlastel menüüs hapendatud teraviljajoogid ja hapukapsas, rootslastel hapendatud kala, venelastel hapendatud seened ja hapukurk, korealastel kimchi. Isegi inuiidid märkasid, et nende koerarakendil on rohkem jõudu, kui koeri fermenteeritud kalaga toita.

Hapendatud toitude varal paraneb seedimine ja toitainete omastamine, tugevneb keha ja energiat on rohkem.

Lisaks rahvuslikele lemmikutele pakub loodus meile põnevaid organisme, mida jookide hapendamiseks kasutada. Erinevaid radu pidi on inimesteni jõudnud India mereriis, Tiibeti piimaseen ja teeseen, mille abil maitsvat kombucha’t saab pruulida.

Tänapäeval, mil oleme iga päev ümbritsetud keskkondlikest kemikaalidest, kiirgusreostusest ja sünteetilisi lisaaineid sisaldavast toidust, ei saa meil immuunsust toetavatest probiootilistest bakteritest kunagi küll. Kasutagem siis julgelt looduse poolt antud rikkus oma tervise turgutamiseks ära!

Teeseen

Nooruse ja surematuse eliksiiriks nimetatud teeseenejook (kombucha) sai Hiinas tuntuks juba enam kui 2000 aastat tagasi. Teeseene puhul on tegu seente, bakterite ja pärmiliste sümbioosiga, mille abil valmistatud joogist tervisele märkimisväärne kasu tõuseb.

Klassikaliselt valmistatakse teeseenejooki just mustast või rohelisest teest ning suhkrust (võimalusel eelistada rafineerimata roosuhkrut, kuid jooki tehakse ka meega). Joogile lisatud suhkur ärgitab teeseenes olevaid baktereid ja pärmseente kolooniaid teed kääritama. Innuka tegevuse tulemusel valmib karboniseeritud kombucha. Elustavate ensüümide kõrval sisaldab jook immuunsüsteemile olulisi probiootilisi baktereid, põletikuvastaseid B-vitamiine ning atseet-, glükoon-, glükaar- ja piimhapet.

Teeseenejoogi tarbimist seostatakse paranenud seedimise, keha puhastumise, kaalulanguse ja liigeste parema tervisega. Läti Ülikooli uurijate 2014. aasta teadustööst selgub, et kombucha’l on põletikuvastane, toksiine eemaldav, energiat ja immuunsust tugevdav toime. Jook suudab kaitsta maksarakke toksiinide kahjustava mõju eest ning vähendada maohaavandite tekke riski.

Teeseenejoogi parima retsepti disainib igaüks kindlasti ise. Klassikaline lähenemine näeb ette umbes kaheksa tassi keeva vee kohta nelja teekoti või nelja supilusikatäie (parem kui orgaanilise) tee ning poole tassi suhkru lisamist. Laske teel tõmmata, kurnake, lisage suhkur ja jahutage tee maha. Seejärel libistage teeseen õrnalt purki. Kui alustate uue laari tegemist, on joogile alustuseks soovitatav lisada tassike juba valmis kombucha’t – see annab käärimisele võimsa stardipaugu.

Energiat andev jook on reeglina valmis 7–8 päeva pärast. Laske joogil kindlasti lõpuni fermenteeruda – suhkrurikka tee joomine tervisele kindlasti kasuks ei tule!

Tiibeti piimaseen

Imelise probiootikumi päritolu kohta on liikvel eri teooriaid: mõned väidavad, et seen on pärit Kaukasuse mäestikust, teised aga, et selle avastasid Tiibeti mungad.

Piimaseene iselaadne välimus meenutab pisut lillkapsaõisikuid. Floretid on katsumisel pisut geelja konsistentsiga, kuid on töökindlad ega karda puudutamist. Seenekesi võib joogi kurnamise ja loputamise käigus julgelt liigutada.

Nagu nimigi vihjab, elutseb piimaseeneke just piimas. Elukeskkonnaks sobivad kõik loomsed piimad, sest seene põhisöök on piimasuhkur ehk laktoos. Joogi fermenteerumise ajal saavad bakteriaalse eelseedimise osaliseks ka piimavalgud ja mineraalid ning muutuvad seeläbi paremini omastatavaks. Piimaseene poolt heldelt jagatud probiootiliste bakterite toel paraneb kehas oluliste vitamiinide (biotiini, folaadi ja teiste B-vitamiinide) tootmine.

Lisaks on piimaseene keefir pungil K2-vitamiinist, mis reguleerib kehas kaltsiumi paigutamist luudesse, takistades seeläbi selle kuhjumist veresoonte seintele või ajju.

Nii nagu teisedki hapendatud toidud, nii mitmekesistab ka Tiibeti piimaseene jook meie seedetraktis olevaid häid mikroorganisme, aidates meil seeläbi keskkondliku stressiga paremini toime tulla.

Tiibeti piimaseen eelistab koduna mõnusat klaasnõu. Valage seenekesele piim peale ja laske sel köögikapil 24 tundi seista. Seejärel kurnake klaasi sisu läbi plastsõela: seened jäävad sõelale, neile saab nüüd jälle uue piima peale valada. Jook aga jooge ära või pange see mõneks tunniks külmkappi jahenema.

NB! Nagu kõik hapendatud toidud, nii sisaldavad ka teeseenejook ja Tiibeti piimaseene keefir hapnemise käigus tekkivat histamiini ja türamiini. Inimesed, kes on neile ühenditele tundlikud (nt diagnoositud mastotsütoos), peaksid hapendatud toite vältima. Ka ägeda kroonilise migreeni korral on inimestel täheldatud suurenenud tundlikkust histamiinile ja türamiinile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles