Väikekaupmehed: ka piimaaktsiis tekitaks piiriülese juusturalli (1)

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juust.
Juust. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti Väikekaupmeeste Liidu hinnangul peab tugev riik olema tugev ka ääremaadel. Tänane aktsiisipoliitika on viinud massilise piirikaubanduseni, mille tagajärjel ääremaastumine süveneb, sest paljude väikeasulate poed peavad uksed sulgema. Veel jääb Eestil lisaks aktsiisile saamata ka käibemaksutulu, teatab liit.

Eesti Väikekaupmeeste Liitu kuuluva maapiirkondades tegutseva toidupoeketi «Meie» juhatuse esimees Rein Reinvee sõnul ei ole kellelegi saladus, et eelkõige mõjutab praegust kaubanduse olukorda üks konkreetne tootegrupp, mida üha enam ostetakse Lätist.

«Väikekaupmeeste käibed on väikesed ja kasumid minimaalsed. Kui võetakse ära üks tootegrupp, siis saab minimaalsest kasumist kahjum ja pood suletakse,» ütles Reinvee. «Asi pole pelgalt alkoholis.» Toome näite, et kui riik otsustaks aktsiise määrata piimatoodetele, siis algaks samasugune piima-juusturalli. Väikeses maapoes on arvel iga tootegrupp, iga klient ja iga elanik. Kui kogukond läheb Lätti piima-juustu ostma, ostab ta sealt kaasa ka muid tooteid,» kõneles Reinvee.

Kaubandusettevõtte juhi sõnul kaasnevad Lätist tehtavate sisseostudega ka keskkonnamõjud. «Rääkimata tarbitavast kütusest on ka Lätist ostetud plastpudelid ja plekkpurgid, mida meie taarapunktid vastu ei võta, juba hakanud risustama meie maad,» ütles Reinvee. «Targad poliitikud ei tohiks teha avatud majandusruumis selliseid otsuseid, mis kahjustavad otseselt riigi äärealasid,» lisas ta.

Eesti Väikekaupmeeste Liit koondab enda liikmeskonda ligi 150 väikepoodi, sealhulgas kümneid maakaupluseid, andes tööd kogu Eestis ligi 3000 inimesele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles