Valgukultuuride kasvatamise vähene tulusus tekitab üleliidulist impordisõltuvust

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlduba kuulub valgurikaste põllukultuuride hulka.
Põlduba kuulub valgurikaste põllukultuuride hulka. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Maaeluminister Tarmo Tamm osales esmaspäeval Brüsselis toimunud Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusnõukogu istungil. Veebruarikuise kohtumise põhiteemad olid otsetoetused ning ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) meetmed, mis aitavad panustada keskkonna- ning kliimaeesmärkide saavutamisse, teatas Maaeluministeerium.

«Debatis on oluline teema ka põllumajandustootjatele võrdsemate konkurentsitingimuste tagamine. Selleks on vaja jätkuvalt tegeleda otsetoetuste tasemete võrdsustamisega,» sõnas minister Tamm.

Lisaks käsitletakse kohtumise põhipunktina Euroopa Liidu biomajanduse strateegia uuendamist. «Leian, et teadusesse ja innovatsiooni suunatud investeeringutel on biomajanduse tulemuslikkuse seisukohalt eriti oluline roll. Kesksete elementidena biomajanduse arengus rõhutame jätkusuutlikkust, otsuste teaduspõhisust ning andmete ja tulemuste jagamist,» ütles Tamm.

Euroopa Liidu suur sõltuvus imporditavast taimsest valgurikkast loomasöödast on muutunud suureks probleemiks. Liidu agronoomilised tingimused, valgukultuuride kasvatamise vähene tulusus ja hetkel kehtiv poliitika muudavad probleemile lahenduse leidmise keeruliseks. Samas on taimsed valgud oluliseks komponendiks loomasöödas (aminohapete allikas) ning ka inimtoidus. Euroopa Komisjonil on probleemi adresseerimiseks plaanis koostada raport, mis sisaldab olemasolevad parimaid praktikaid ja liikmesriikide kogemusi. Toimunud istungil andis komisjon ülevaate raporti koostamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles