Taltsuta valgust ja varju

Kuido Saarpuu
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi meie majadel on projektorid töötanud juba kahed jõulud, pole tootja hoiatus, et seade põleb mingil hetkel läbi, veel täitunud. Lubatud töötunnid on ammu ületatud.
Kuigi meie majadel on projektorid töötanud juba kahed jõulud, pole tootja hoiatus, et seade põleb mingil hetkel läbi, veel täitunud. Lubatud töötunnid on ammu ületatud. Foto: Erakogu

LASERPROJEKTOR. Möödas on ajad, mil kodu ehiti vaid jõuludeks ja ainult pikkade valgusvoolikutega. Tänapäeval saame rääkida värvi muutvatest leedlampidest, suund- ja kohtvalgustitest ning valguslaseritest.

See lugu ongi pühendatud välistingimustesse mõeldud laserprojektorile. Kui hästi otsida, võib neid seadmeid leida ka Paide kesklinna lähedusest. Kaks maja, kaks värvi muutvate RGB leedpirnidega valguskuplit väravapostide otsas, kaks lumehelbeid välisseinale kuvavat projektorit ning tulemus, hoolimata sellest, et muster ei muutu ja helbekeste värvus on valge, avaldab muljet.

Uudne seade ja vähene hooldus

Majaperemees Kalev Helenurm räägib, et esimest korda silmas ta laserprojektoreid ühes pealinna ehituspoes, kus neid esitleti kui jõulukaunistust. „Seal poes projektoreid klientidele müüa ei olnud, lõpuks soetasin seadmed Hortese keskusest. See oli 2016. aastal.”

Üks laserprojektor maksis 30–40 eurot ja paigaldamisega erilist muret polnud. Seade tuli ühendada vooluvõrku ja vaia abil maja välisseinast vajalikule kaugusele paigaldada. „Päris nõutavale kaugusele ma projektorit ei pannud, sest siis oleks see hakanud lumehelbeid näitama lisaks seinale ka katusele, kuid see ei olnud eesmärk,” täpsustab ta. „Kuigi meie majadel on projektorid töötanud juba kahed jõulud, pole tootja hoiatus, et seade põleb mingil hetkel läbi, veel täitunud. Lubatud töötunnid on ammu ületatud.”

Siiski pole laserprojektoritega asjad päris ilma äpardusteta läinud: ühte seadet, täpsemalt selle juhet, vigastas koer, teisel kiilus hooajavälisel ajal hooratas kinni. Mõlemad vead olid õnneks parandatavad.

Pisihooldusega tasub arvestada ka jäävihma korral. Kui siis seadet mitte puhastada, ei kuvata seinale mitte selgepiirilisi lumehelbekesi, vaid udukogu.

Kalev Helenurm kavatseb kodumaja juures laserprojektorid töös hoida pimeda aja lõpuni. Samuti hoiab ta silma peal Paide linna jõulukaunistustel. Kui linn võtab kaunistused maha, ei näita ka projektorid Kalev Helenurme kodumaja seinale enam helbekesi. Ta võtab seadmed vaia küljest lahti, kui maa pole külmunud, tõmbab välja ka vaiad ja viib seadmed õuest ära. Kuni järgmiste jõuludeni. „Eks alguses ostsin projektorid samamoodi jõulukaunistustena, kuid nüüd on need saanud talvemeeleolu tekitajaks. Sel põhjusel ei võtnud neid jõuluaja lõppedes vooluvõrgust välja.”

Otsi ja osta internetist

Vähemalt ühe Paide linna eramaja juures on Kalev Helenurm näinud analoogset laserprojektorit töös. Kas tulevik toob neid kodudesse rohkem, näitab aeg. „Võiksin laserprojektoreid ka juurde osta, sest praegu on valgusmustriga kaetud majade välisseinast vaid kaks väikest osa,” jätab ta otsad lahtiseks.

Seadmeid osta on tegelikult parasjagu keeruline. Loo autor neid vähemalt Kesk-Eestis müügilt leidnud ei ole, eri poekettidesse ja internetikauplustesse, näiteks Bauhausi ja Kaup24 e-kaubamajja tehtud päringud andsid negatiivse vastuse või teiste kettide puhul jäid sootuks vastuseta. Analoogne laserprojektor õnnestus lõpuks leida ON24 Sisustuskaubamajast õuevalgustite alajaotusest. Otsinguväljale tasub kirjutada „LED laserprojektor”. Tegemist on lumehelveste mustrit kuvava väliprojektoriga, mis katab valgusmustriga umbes 12ruutmeetrise ala. Projektor tuleks majaseinast asetada nelja meetri kaugusele. Tuleb arvestada, et projektori eluiga on umbes 1000 töötundi ehk sõltub otseselt kasutamise sagedusest. Maksab kogu see luksus 31 eurot ja mõnikümmend senti peale.

Kommentaar

Marje-Ly Rebas, Paide linnaarhitekt:

Eks majade kaunistamisega on nagu riietumisega: võib lähtuda ainult praktilisest kaalutlusest või mõelda ka teiste kriteeriumide peale. Kui dekoratiivvalgus majas või aias on hästi läbi

mõeldud, toetab maja arhitektuuri ega pimesta majast möödasõitjaid, siis on väga hea.

Võib ju rääkida ka valgusreostusest, kuid meie laiuskraadidel on valget aega nii vähe, et

dekoratiivvalgus lisab halli ainult positiivsust juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles