Lindude pesitsusperioodiks peavad olema metsatööd tehtud

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassikakk
Kassikakk Foto: Adam Kumiszcza, oma töö, CC BY 3.0

Esimeste ohustatud linnuliikide pesitsusaja alguse tõttu peavad raietööd ja metsamaterjali kokkuvedu raiealalt olema lõpetatud metsateatises määratud ajaks, tuletab keskkonnamet metsamajandajatele meelde.

Nüüd, kus ilmad on lõpuks talviseks muutunud, on tegelikult looduses esimesed kevade märgid juba käes. Kassikakk alustas pesitsemisega juba veebruari alguses, karvasjalg-kakk ja merikotkas alustavad veebruari keskel. Linnud valivad sobiva pesakoha, kuulutavad lauluga teistele lindudele, et pesapaik on hõivatud ning alustavad peagi koos kaasaga pesaehitust või vana pesa kohendamist.

Linnud võivad pesitsemise pooleli jätta

«Pesitsusperiood on lindude elus kõige olulisem ja õrnem aeg. Selle edukast läbimisest sõltub paljuski liikide püsimajäämine. Oluline on, et raietööd ei häiriks ohustatud linnuliikide pesitsust, sest häiringute tõttu võivad linnud pesakohast lahkuda ja pesaehituse pooleli jätta,» lausus keskkonnaameti liigikaitse büroo juhataja Marju Erit. «Kitsa elupaiganõudlusega liigid ei pruugi sobivat pesakohta lähiümbrusest leida ja võivad pesitsemisest loobuda. Seetõttu tuleb lõpetada raietööd ohustatud linnuliikide pesapaikade lähistel enne lindude pesitsusaega,» lisa ta.

Kaitsealuseid häirimistundlikke linnuliike ei sega mitte ainult puude raie pesametsa lähiümbruses, vaid ka muud raietööd, näiteks tüvede laasimine ja metsamaterjali kokkuvedu ladustamisplatsile. Seetõttu tuleb veenduda, et puidu ladustamisplats ei jää liikumispiiranguga alale ning puidu väljaveoteel ei ole liikumis- ega sõidukeeldu.

Kotkaste, kakkude ja teiste kaitsealuste linnuliikide elupaikade kaitseks on moodustatud püsielupaigad või on nende elupaigad arvatud kaitsealade sihtkaitsevöönditesse, kus kehtivad kindlad käitumisreeglid.

Keskkonnaamet on alati valmis maaomanikke ja metsamajandajaid nõustama kehtivate piirangute osas. Kaitsealuste liikide täpseid elupaiku ei ole lubatud avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles