Ratas: riik plaanib kartulikasvatajaid toetada kuni 1 miljoni euroga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Peaminister Jüri Ratase sõnul plaanib riik toetada kartuli- ja köögiviljakasvatajaid kuni 1 miljoni euroga rasketest ilmastikutingimustest tingitud kahjude hüvitamiseks.

Euroopa Komisjon otsustas mullu detsembris Eesti põllumeestele maksta rasketest ilmastikutingimustest tingitud kahjude hüvitamiseks 1,3 miljonit eurot toetust, millele riik saab teist sama palju juurde panna.

«Liikmesriikidel on antud õigus lisada omalt poolt toetusele 100 protsenti riigieelarvest. Kuna toetus on suunatud kitsale osale sektorist spetsiifilise probleemi lahendamiseks, siis minu teada on hetkel maaeluministeerium valmistamas ette ettepanekut, et riigipoolse osa lisamise asemel toetada just kartuli- ja köögiviljakasvatajate kahjusid seoses ilmastiku tõttu koristamata jäänud saagiga,» ütles Ratas riigikogu infotunnis.

«Ma tean seda, et maaeluministeerium on vastavat reservtaotlust ette valmistamas, nende hinnangul see maht jääb alla 1 miljoni euro,» lisas peaminister.

Hilinenud koristuse ja vihmaste ilmade tõttu jäi mullu külvamata rohkem kui kolmandik kavandatud talivilja pinnast. Talivilja kavandatust väiksemas mahus külvid panevad teravilja- ja rapsikasvatajad ka järgmisel aastal keerulisse olukorda.

Eestile antav abi on osa 15 miljoni euro suurusest abipaketist, mis jaotatakse kolme Balti riigi ja Soome vahel. Kõigil neljal liikmesriigil lubatakse maksta Euroopa Liidu vahenditest saadavale rahale lisaks sama palju lisatoetust. Liikmesriigid peavad EL-i toetuse ära kasutama 2018. aasta 30. septembriks.

Euroopa Komisjon otsustas samast meetmest toetada Leedu põllumehi 9,2 miljoni euroga, Läti põllumehi 3,5 miljoni euroga ja Soome põllumehi 1,1 miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles