Talumetsas tasub toimetada kerge ja paindliku tehnikaga

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihtsa abivahendi palgist laua saagimiseks saab soetada 150–200 euro eest ja see käib tavalise kettsae külge. Tegijal peab olema muidugi kannatust, aga töö kvaliteet pole sugugi paha.
Lihtsa abivahendi palgist laua saagimiseks saab soetada 150–200 euro eest ja see käib tavalise kettsae külge. Tegijal peab olema muidugi kannatust, aga töö kvaliteet pole sugugi paha. Foto: Logosol

Oma valdustest südamest hooliv metsamees ei taha oma põlvest põlve kestnud laant tingimata korraga lagedaks võtta, vaid lõigata sealt harvenduse käigus üksikuid puid ja nendest saadud materjalile ise omanäolist väärtust anda.

Iseäranis päevakorras on see praegu, kui metsaalune tüma, puidu kokkuostuhind kehvapoolne, valmis saematerjali hind aga üsna soolane ning ühiskonnas kõlab üha valjemalt üleskutse intensiivse metsakasutuse asemel pigem säästlikult ja kestlikult metsa majandada.

Palju valikuid ja paindlik töö

Kuidas siis majandada metsa nii-öelda käsitöönduslikus korras, säästes metsa, kuid teenides enam-vähem stabiilset tulu? Laiemas vaates käib jutt raietest, mis on määratletavad harvendusena.

Kuna iga töö jaoks eraldi pole alati mõtet spetsiaalset tehnikat soetada, siis tuleks talumetsas toimetamiseks leida masinaid, mida saab kasutada võimalikult paljude maatööde tegemiseks. Eriti kui võtta eelduseks, et enamjaolt pole eesmärk töö kibekiiresti valmis saada, vaid soovitakse seda teha hoolikalt ja kaalutledes, tegemisest mõnu tundes.

Kõigepealt tuleb appi võtta muidugi tavaline mootorsaag. Kui saemees on hoolas, saab sellisel moel ka suuri puid langetada, alusmetsas kasvavaid nooremaid puid säästes. Läbisaetud puuga ei tuuseldata mööda metsa ringi, selle laasimine ja järkamine toimub maapinnal. Nii toimides taastub mets kiiremini ja valutumalt.

Selliselt järgatud palke võib kokku koguda käsitsi, võib kasutada ATVd, väiksemat traktorit. Kogumiskohast väljavedamiseks on juba olemas palju eri marki palgiveohaagiseid. Neid saab komplekteerida tõstukiga, aga võib hankida ka lihtsalt käru. Viimaseid on vedavate ratastega ja ilma veota, on ainult palkide vedamiseks, on selliseid, millele saab laadida ka oksarisu, on universaalseid, millega võib vedada sisuliselt kõike. Kõigi nende ette saab haakida tavalise põllumajandustraktori, mis vähegi suuremas maamajapidamises peab niikuinii olemas olema. Säärase multifunktsionaalse kodutraktori võimsus peaks olema 80–150 hj, siis on kindel, et enam-vähem kõik tööd saab tehtud. Kolme- ja neljateljelistest harvesteridest ja väljaveotraktoritest kaalub selline traktorist ja tõstukist-haagisest koosnev rakendus keskeltläbi kaks korda vähem ja metsad saavad materjali väljaveo käigus vähem kahjustada.

Väike saeraam, palju võimalusi

Kui majapidamises on tarvis laudale uus vooder panna, korralik kasvuhoone või lehtla ehitada, treppi parandada või mõni muu puitmaterjali vajav töö ette võtta, pole ju tahtmist raha välja käia, kui enda metsas puud kasvamas, millest prussi ja lauda lõigata. Seda enam, et lehtpuu saematerjali meil puiduturul eriti saada pole, aga maamajapidamises oleks tarvis, kasvõi sauna lavalaudadeks.

Sestap kuluks talus ära üks korralik tõhus saeraam, et kogu materjal endale ise valmis lõigata – täpselt vajalikus mõõdus ja koguses.

Väiksemat sorti saeraamide tootmisele on spetsialiseerunud Rootsi firma Logosol. Elektrisaega varustatud saeraamiga Farmer’s Sawmill saab saagida kuni nelja meetri pikkuseid ja 60 cm jämedusi palginotte, maksab 3500 eurot, ilma saeta variant 1450 eurot. Odavama bensiinimootorsaega variandi hind, mil sarnased parameetrid ja kasutusel saag Stihl MS391 või Stihl MS661, jääb 2300 euro piiresse.

On ka otse haagisele monteeritud saeraame, mis registreeritaksegi haagisena ja mille täiskomplekti hinnad ulatuvad üle 35 000 euro. Lisaks toodab Logosol nelikanthöövleid ja muid puidutöötlemisseadmeid, mis võimaldavad ka väiketootjal metsamaterjalist kvaliteetset suure lisandväärtusega ehitusmaterjali või muud tarbepuitu valmistada.

Logosoli saagimisseadmeid Eestisse toova osaühingu Farron Tehnika müügispetsialist Kermo Vahula on seda meelt, et väiketöödeks mõeldud metsa- ja puidutehnika on vajalik neile, kes soovivad toimetada oma metsast saadud puiduga väiksemas mahus kui Eestis siiani tavaks, andes sellele üksjagu suuremat lisandväärtust, kui suurtööstusena toimiv saekaater eales suudab.

„Praegu saetakse Eestis näiteks lehtpuust saematerjali väga vähe, lehtpuitmaterjalist voodrilauda ei õnnestu leida, kuigi sel oleks turgu küll. Ükski suur tootja lehtpuulauda ei tooda, seega on sellist materjali mõistlik väiketootjal valmistada. Haavapuust sauna voodrilauda on ehituspoes küll erakordselt kalli hinnaga saada, aga näiteks saar, vaher, kask on puuliigid, millest toodetud materjali vähe liigub,” räägib Vahula. „Väikesemahulistes, aga puidule suurt lisandväärtust andvates töödes peitub üks palju räägitud säästva metsamajanduse lahendusi. Üksik, muu raie käigus metsast tulev haab või saar ei pea ju minema pelgalt küttepuuks. Rootsis on see juba ammu juurdunud tava, meil alles lapsekingades.”

Mobiilne või paikne

Mootorsaega käitataval saeraamil on maksimaalse lõikekvaliteedi saavutamiseks oluline, et sael oleks spetsiaalne palgi pikisaagimiseks ette nähtud kett ja plaat. Nimelt on piki puidukiudu saagimiseks mõeldud kett mõnevõrra peenem tavalisest saeketist ja selle hammaste teritusnurk on 10 kraadi, seega üksjagu väiksem kui ristikiudu lõikamiseks mõeldud kettidel. Kuna külgepidi väänamist piki puitu saagimisel pole, siis võivad juhtplaat, keti juhtsoon ja kett ise olla peenemad, mis tagab kitsama lõiketee.

Jõudluse poolest pisut suuremad on hüdraulilise palgi pealetõstmise ning palgi ja selle tugede liigutamise süsteemiga varustatud saeraamid. Neid on ka Logosoli tootevalikus, aga näiteks OÜ Aiatäht on Eesti turule toonud Wirex-marki saeraamid. Enamasti on tegemist statsionaarsete, elektriliste lintsaagidega seadmetega, mis hinnalt märksa kallimad. Sae horisontaalse käsitsi liigutamisega saeraami hind algab 4500 eurost, täiuslikumate, palgipaigutamise ja raami toestamise hüdraulikaga varustatud variantide hinnad küünivad aga kaugelt üle 15 000 euro.

Väikeste saeraamide tööle saab väärtust lisada laudade servaja kasutamisega. Servaja kuulub loomulikult puidutöökoja statsionaarse sisseseade hulka ja seda käitavad elektrimootorid. Näiteks laua servamismasin Logosol Board Edger C210 maksab 5620 eurot. Samuti on eri firmade tootevalikus väikeettevõtjale mõeldud tislerimasinad, formaatsaed, höövelpingid, vertikaalfreesid jmt.

Miniharvester Arbro Strokeharvester 400S

  • Tootja Poola
  • Põllumajandustraktori tagumisse haakesse käiv lihtne, kiire peaga paindlik harvester
  • Komplektis ka kabiini seadistatavad juhtkangid, hüdrovoolikud, arvuti jm
  • Nokka kraana, mille küljest harvesteripea on eemaldatav ja asendatav laadimispeaga
  • Noole pikkus 7–8,5 meetrit
  • Tõstukit käitab traktori hüdraulika
  • Õlisüsteemi rõhk 175–200 bari
  • Hüdropumba võimsus 45–90 l/min
  • Harvesteripead juhib eraldi hüdropump, mida käitatakse traktori jõuvõtuvõllilt
  • Harvesteripea eraldi hüdrosüsteemil on oma õlipaak, filtreerimissüsteem, rõhu stabilisaator ja vajadusel ka õlijahuti
  • Elektrooniline mõõtesüsteem ühendatav traktori pardaarvutiga
  • Traktori veojõud 90–160 hj
  • Traktori ja harvesteri täismass 4,5–6,5 tonni

Allikas: PPUH Fao Far

Väiketehnika metsatöödeks

Puude langetamiseks ja laadimiseks

  • Vähemalt 2,5 kW võimsusega ja piisavalt pika saeplaadiga mootorsaag
  • Traktorilt käitatav palgikraana koos kettsaega varustatud lõikepeaga
  • Sama tõstuki otsa kinnitatav võsagiljotiin ehk raiepea
  • Traktori haakesse sobib palgiprotsessor väiksemamahuliseks puulangetuseks ja järkamiseks
  • Bensiinimootoriga võsalõikaja
  • Metsatööks vajalikud käsitööriistad: kirves, kiin, rihmad jne

Palkide kokku- ja väljaveoks

  • Vähemalt 100 hj võimsust arendav põllumajandustraktor
  • Traktori haakesse sobiv universaalne tõstukiga varustatud palgiveohaagis
  • Palgihaaratsid nottide kogumispaika lohistamiseks
  • ATV või muu maastikusõiduk koos vintsi ja kasthaagisega metsa ligipääsemiseks, tööriistade veoks, väiksemate puude transportimiseks või vintsi abil teele väljavedamiseks
  • Spetsiaalsed konksud käsitsi palkide tõstmiseks

Materjali saagimiseks ja servamiseks

  • Kettsaega või lintsaega käitatav saeraam, kas statsionaarne või mobiilne
  • Materjali servaja
  • Puidufrees
  • Väike tisleritöökoda vajalike käsitööriistadega

Allikas: Maa Elu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles