Kipitav kurk kiiresti korda

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kibuvitsamarjadest tee aktiveerib immuunsüsteemi.
Kibuvitsamarjadest tee aktiveerib immuunsüsteemi. Foto: Arvo Meeks

Kui kurk jääb kibedaks ja valusaks, tuleb kohe alustada raviga. Hea, kui on taruvaiguga mett, seda võiks võtta teelusikatäie, imeda aeglaselt ja mitte peale juua. Sama kasulikud on astelpajuõliga tooted, kibuvitsasiirupid ja -moosid.

Kui kodus on külmetusesalvi, milles eeterlikke õlisid ja taimi, võib sellega kurku väljastpoolt määrida ja soojalt katta.

Taimedest on hea kibuvitsamarjadest tee, sinna võib lisada nelki. Nelgil on põletikuvastased omadused, kibuvitsas on karotiinid, mis tugevdavad limaskesta, ja C-vitamiin, mis aktiveerib immuunsüsteemi.

Kes sügisel ette mõtleb, teeb kibuvitsamarjadest moosi või siirupit. Seda saab teha nii marju keetes ja hiljem kurnates kui ka mahlapressiga valmistatud pastast. Ise teen alati moosi- või marmelaadisuhkruga, nii moodustub mõnus pasta, mida limpsida. Retsepte olen jaganud ennegi ja neid leiab Karepa Ravimtaimeaia kodulehelt. Et siirup või moos kurgule tõhusam oleks, tuleks sellele lisada nelki ja ingverit. Kes moosi pole teinud, saab valmistada kibuvitsamarjateed, lisades joogile nelki ja ingverit. Kui päris haiguse alguses sellist moosi süüa või teed juua, saab kurgu ruttu korda.

Taimedest on soodsa toimega iisop ja salvei, millest saab teed teha: valage 1 sl taimepuru üle kuuma veega, laske kaane all 10–15 min tõmmata ja jooge. Kurguvaluga päris kuumana teed ei jooda, laske pisut jahtuda. Teed tuleb juua lonkshaaval 1–2 tassi päevas. Iisopiteega on ka hääl samal päeval tagasi saadud, nii et tasub proovida.

Kurku pehmendava toimega on kassinaeris ja altee − nende õied, lehed ja juured sisaldavad limaaineid. Limaaineid on ka Islandi samblikus, kuigi see on kibe. Sestap võib sambliku enne kuuma veega üle valada, hoida 5 min ja seejärel uue veega 30 min keeta. Siis tulevad lima ja muud ained välja ning saate tõhusa ravimi. Islandi samblikul on antibiootilised omadused, limaained pehmendavad kurku. Kui lund pole, saab mereäärsest männimetsast samblikku ka talvel kätte. Kuivab toas ilusti ja kui on kiire, siis lihtsalt lõigake alumine pruun osa ära, peske sooja veega ja pange kohe keema. Maitseks võib lisada kibuvitsamarju või jõhvikaid.

Üks saksa prouadelt pärit retsept: närige mandlipõletiku ajal mungalilleseemneid, mitu seemet päevas. Need valmivad suve lõpul ja on kibeda vürtsise maitsega, kuid neis oleval sinepiõlil on antibiootilised omadused. Talveks võib seemneid õliga sügavkülma panna või marinaadis säilitada. Värsked või õliga säilitatud seemned on tugevama toimega. Neid võib kasutada ka salatikastmete ja maitseõlide maitsestamiseks.

Veel võib kurku kuristada, selleks sobivad soolalahus ja tammekoore keedus. Tammekoort keetke 10–20 min ja laske jahtuda. Kuristage kurku iga paari tunni järel. Kuristamiseks sobivad ka iisopi, kuldvitsa ja salvei tõmmised. Mädase mandlipõletiku korral on kasutatud kaaliumpermanganaadi lahust, mida tuleb lahjendada nii, et vedelik jääb helelilla värvusega. Vahekord on 1 : 200, aga peab jälgima, et kõik kristallid oleksid lahustunud, muidu võib limaskesta kõrvetada. Kui on mädane kurgumandlipõletik, võiks menüüs piirata nisu- ja piimatooteid.

Nii põletikku ravides kui ka edaspidi järelravis peaksid toidulaual olema porgandisalat, -mahl või -smuutid, astelpajumahl ja -marjad jm oranži värvi viljad. Karotiinid taastavad ja tugevdavad limaskesti. Vanasti keetsid rannanaised meie kandis oma lastele kibuvitsamarjadest moosi, küll õunte, alõtšade või ploomidega. Nii mõnigi laps pääses tänu sellele mandlite lõikusest. Et organism karotiine paremini omastaks, peaks lisama õli või rasva, hautistes võid ja koort, magustoidus vahukoort või kohupiima.

Kasulik on riivitud toores peet, mis tugevdab verd ja immuunsüsteemi. Antibiootilise toimega on mädarõikajuur, mida võib kasutada võiga segatult, salatites, kastmetes. Üks talvine hea kaste koosnebki jõhvikatest, mädarõikast ja meest. Kes soovib, võib lisada küüslauku. Purustage mikseris ja tarvitage kastmena või võtke lusikaga sisse nagu ravimit. Kasutada tasub kõike, mida olete varunud: musti sõstraid, lodjapuumarju, pihlakamarju.

Viirushaiguste ajal võib tarvitada ka purpur-siilkübara tooteid, et immuunsüsteemi tugevdada ja haiguste ajal vastu pidada.

Peamine on alustada kurgu ravimisega varakult, eriti lastel, sest ravimata kurgupõletik võib lõppeda mandlite eemaldamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles