Riigikogu soovib põllumeestele erakorralist laenukrediiti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopa Liidu erakorralise 1,3 miljoni eurose põllumeeste toetuse väljamaksmine pole võimalik enne sügist, mistõttu plaanib riigikogu võimaldada põllumeestele erakorralist laenukrediiti.

«Euroopa Komisjoni nõudmised on sellised, et me ei suuda enne oktoobrit seda välja maksta, aga põllumeestel on vaja toetust kevadeks, et osta seemneid ja väetist,» ütles riigikogu maaelukomisjoni esimees Aivar Kokk BNSile.

Kokki sõnul on Komisjoni esitatud tingimustel toetuse maksmiseks vaja kõik toetust soovivad põllumehed läbi käia ning neid küsitleda ning seda ei suuda põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) enne sügist teha.

Kuivõrd põllumeestel on vaja toetust juba kevadeks, siis on Kokki sõnul plaan võimaldada põllumeestel Maaelu Edendamise Sihtasutusest (MES) saada laenukrediiti, mis tuleks tagasi maksta pärast sügisel makstava erakorralise toetuse välja maksmist.

Euroopa Komisjon otsustas detsembris tulenevalt kehvadest ilmastikuoludest saagikoristusperioodil eraldada Balti riikidele ja Soomele erakorralist toetust kokku 15 miljonit eurot, millest 1,3 miljonit eraldatakse Eestile.

Vähemalt 30 protsenti peab olema külvamata

Vahendite jagamisel on Euroopa Komisjon arvesse võtnud, kui palju jäi erinevates riikides sel aastal sademete ja liigniiskuse tõttu talivilja külvamata. Eestis jäi hinnanguliselt külvamata üle 42 821, Leedus 291 722, Lätis 110 483 ja Soomes 34 654 hektarit talivilja. Toetust on võimalik maksta külvamata jäänud talivilja hektari kohta, tingimusel, et see moodustab vähemalt 30 protsenti põllumajandustootja talivilja pinnast. Toetus tuleb kasusaajatele välja maksta 2018. aasta septembri lõpuks.

Lisaks tegid Balti riigid Euroopa Komisjonile seoses probleemidega talivilja külvamisel ettepaneku paindlikkuseks rohestamiskultuuride mitmekesistamise nõude täitmisel. Ka selles osas otsib Euroopa Komisjon hetkel riikidele sobivat lahendust. Eelnõu kujul esitleb Euroopa Komisjon ettepanekut esmakordselt jaanuaris toimuvas otsetoetuste komitees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles