Kartuli kõrge hinna põhjustas ebasoodne ilm

Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

2017. aastal kallinesid eelmise aasta keskmisega võrreldes toidukaupadest enim või (33 protsenti), piim (19,9 protsenti) ja kartul (15,7 protsenti). Kui kallinenud või hinna taga on suurenenud rahvusvaheline nõudlus ja piimahind kerkis madalseisust normaalse tasemeni, siis kartuli kõrge hinna põhjustas ebasoodne ilm, kirjutab ERR

Põllumajandus-kaubanduskoja juhatuse esimehe Roomet Sõrmuse sõnul on kartuli kõrge hind seotud jaheda ja hilise suve ja suure sademete hulgaga sügisel – viimane takistas kartuli koristust ja mõjus negatiivselt ka kartuli kvaliteedile.

«Meie tootjatega sarnases olukorras olid ka Läti ja Leedu tootjad, mistõttu ei pruugi ka importkauba näol head asendust turul leiduda,» lisas Sõrmus.

MTÜ Eesti Kartul juhatuse esimehe Kalle Hamburgi sõnul et kartuli hind hakkab tegelikult alles normaalsuse piiridesse minema, sest viimased kolm aastat on seda müüdud alla omahinna. Mulluse hinnatõusu taga on tema sõnul äkiline sügis - palju kartuleid jäi lihtsalt koristamata, sest külm jõudis enne jaole.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles