Pehmed metsaalused vajavad kerget tehnikat

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Farma uus tõstukiga varustatud metsaveohaagis, mis mõeldud üpris intensiivseks metsatööks ja millele hüdraulika abil pöörduv tiisel annab hea manööverdamisvõime.
Farma uus tõstukiga varustatud metsaveohaagis, mis mõeldud üpris intensiivseks metsatööks ja millele hüdraulika abil pöörduv tiisel annab hea manööverdamisvõime. Foto: Fors MW

Soojad ja vihmased ilmad ei soosi Eestis enam raske metsatehnika kasutamist. Lahendust pole tarvis kaugelt otsida – kodumaa metsatehnika tootjad pakuvad tehnikat, mis sobib just säästlike metsatööde tegemiseks.

Eesti metsatehnika tootjad edenevad jõudsalt ja siinmail toodetud palgiveohaagiste ja tõstukite komplektid on Euroopas laialt tuntud ja tunnustatud. Konkurents, isegi vaid kodumaiseid tootjaid arvestades, on tihe ja see asjaolu sunnib kõiki tootjaid arendusse ja tooteportfelli paisutamisse panustama. Kuna tootjaid on palju, tuleb oma nime igal võimalusel kõva häälega kuulutada.

Tõstuk + universaalne haagis

Lääne-Virumaal Arknas tegutsev metsahaagiste ja -tõstukite tootja OÜ Lisako turustab oma toodangut Baltic Machine Factory (BMF) kaubamärgi all (vt www.bmf.ee).

Metsa väljaveohaagiseid ja tõstukeid toodetakse aastast 2006, kaubamärgi BMF all ollakse aga turul alates 2013. aastast. Just uue kaubamärgi tutvustamiseks osales ettevõte novembris Hannoveris toimunud messil Agritechnica 2017.

OÜ Lisako juhatuse esimees Aivo Saar märgib, et messidel osalemise eesmärk on võimalikult paljudele potentsiaalsetele klientidele silma jäämine. Praegu on ekspordi osakaal üle 97 protsendi ja peamised turud on Saksamaa, Austria, Soome, Rootsi ja Norra.

«Kuna oleme turul suhteliselt uued tegijad, siis peame koos edasimüüjatega panustama ka messidel osalemisele. Siiani oleme käinud suurematel metsatehnika messidel,» selgitab Saar. «Agritechnica on suunatud küll põllumeestele, aga meie põhiline sihtgrupp ongi metsaomanikust põllumees.»

Lisako müüb tõstukeid ja haagiseid eraldi, aga tellida saab ka juba komplekteeritud varustusega tervikut – haagist koos sellele kõige sobilikuma tõstukiga. Valik sõltub sellest, millist tööd enamasti tehakse. Näiteks kui talunikul peaks vahel olema vaja palgiveohaagisega metsa alt raiejäätmed või metsakuiv puit kokku koguda, sobib kasutada kasthaagist, mille tugipostide vahele saab paigutada plekist nn oksavanni ja kust peenem oksarisu välja ei pudise.

Firma ekspordijuht Margus Kerm märgib, et BMF peab oma konkurentsieeliseks spetsialiseerumist ainult metsaveohaagiste ja -tõstukite tootmisele. See võimaldab efektiivsemalt toota, mis omakorda laseb pakkuda parimat hinna ja kvaliteedi suhet.

Konkurentsieelis on ka lai tootevalik – 13 sorti haagiseid (kandevõimega 6–17 tonni) ja seitse palgitõstuki mudelit (haardeulatus 4,3–9,05 meetrit). Haagiseid ja tõstukeid on võimalik omavahel kombineerida. Lisaks on nii haagistel kui ka tõstukitel hulk lisavarustust (pidurid haagistel, hüdraulilised jagajad tõstukitel jmt).

Teistest tootjatest erineva lahendusega on sel aastal tootevalikusse lisandunud Pro-seeria haagised. BMF Pro puhul on tegemist kahetalaliste haagistega, mille koormatalad sarnanevad n-ö päris forwarder’ite lahendusele. Haagise konstruktsioon on tugevam ja vastupidavam kui traditsioonilised painutatud postid ja lisaks saab koormatala asukohta haagisel vajaduse korral muuta. Koormatala saab ka laiendada, mis on oluline eelis võsa vedamisel.

Tootearenduses püüab ettevõte lähtuda klientide ja edasimüüjate tagasisidest, aga ka turusuundadest. «Mõnikord on see turu erinevusi silmas pidades keeruline – see, mida eelistab Saksa klient, ei pruugi sobida Soome kliendile,» märgib Kerm. «Käesoleva aasta suvel tegime kogu oma tootesarjale uuenduse, mis oli tootmise seisukohalt suur proovikivi, kuid vajalik konkurentsis püsimiseks.»

Järgmisel aastal saab BMFi haagiseid varustada täiesti uute Black Bruini rummusiseste mootoritega. Need mootorid on kahekäigulised, neil saab lihtsalt reguleerida kiirust ja võimsust. Eraldi on veel kontrollsüsteemid pidurdamise ja kiirendamise jaoks.

Kui Pro-seeria haagised on populaarsed klientide seas, kes töötavad metsas iga päev, siis kõige enam ostetakse Eestis siiani 9tonnise kandevõimega haagist, mil 6,5meetrine palgitõstuk (BMF 9T2/BMF 650). Selline haagis on ideaalne traktori MTZ haakesse.

Eestis jätkub metsamaade koondumine suurte metsaomanike kätte, kes kasutavad oma metsa majandamisel suuri spetsiaalseid metsatraktoreid, mistõttu ei näe Margus Kerm lähitulevikus, et BMFi tehnika nõudlus kodumaal suureneks.

«Pigem vastupidi. Seega peame veelgi rohkem pingutama ekspordi suunal Euroopasse, kus on elujõulised ka väikesed metsaomanikest talupidajad,» iseloomustab ta tuleviku arengut.

Säästab metsa ja pinnast

Hannoveris messil käis oma tehnikat tutvustamas ka veerandsada aastat tagasi rootslase Leif Forsi asutatud AS Fors MW, mis samuti kuulub meie suuremate metsatehnikat tootvate firmade sekka.

Kahte ettevõtet ei käsitle me siinkohal juhuslikult. Lisaks sarnasele tegevusalale ning ühel ja samal messil käimisele seob neid asjaolu, et mõlemast ilmus sel sügisel põhjalik artikkel Saksamaa suurimas metsatehnika ajakirjas Forstmachinen Profi.

Kuna Saksamaa on Sauel tegutseva metsatehnika tootja ASi Fors MW üks peamisi turge, on ka tehnikamess Agritechnica ettevõttele üks tähtsamaid väljundeid diilerite, klientide ja avalikkusega suhtlemiseks.

ASi Fors MW tänavu oktoobris ametisse asunud uus tegevjuht Priit Raud hindab, et kuigi tegemist on suuri kulutusi nõudva näitusega, on rahvusvaheliste klientide kontaktid ja suur hulk Saksamaa kliente seda kulutust väärt.

«Muutuvast ärikeskkonnast ja turuolukorrast lähtuvalt lõime Eestis käed uue koostööpartneriga, kelleks on AS Stokker,» märgib Raud. «Stokker on Balti riikides oluline profitööriistade ja masinate müügi- ja teenindusfirma, mille ajalooline taust, lai teenindusvõrk ja klienditugi annab kindlustunde, et meie tehnika müük on heades kätes.»

Suurema osa toodangust – 99 protsenti – saadab Fors MW piiri taha, oma esindus on olemas peaaegu veerandsajas riigis. Ettevõtte peakorter ja tehas asuvad Tallinna külje all Sauel, sealses tehases toimub ka kaubamärkide Farma, Farma-N ja Bigab masinate projekteerimine, valmistamine ja koostamine.

Esimesed neist on metsatööks mõeldud haagised, tõstukid, võsagiljotiinid, vintsid, haaratsid ja muud masti lisavarustus. Bigabi märki kannab kommunaal- ja ehitustehnika – kallurhaagised, multiliftid, kraanad ja konteinerid. Kusjuures multilift ehk konkstõstehaagis on ette nähtud ka kõikvõimalikeks põllumajandustöödeks.

Farma-N traktoriprotsessorid kandsid varem nimetust Niab. See protsessor ehk palgilõikusseade, mida saab ühendada tavalise traktori haakesse ja mida nimetatakse ka vaese mehe harvesteriks, on sobilik riist väiksemate puulangetuste ja järkamise jaoks. Näiteks harvendusraieks just Eestimaa viimaste aastate soojades ja märgades talveoludes, kus raske tehnikaga sageli metsa üldse ei pääsegi.

Priit Raud märgib, et tootearendusele panustatakse kõvasti, põhiliselt keskenduvad konstruktorid tehnika kasutusmugavuse parandamisele.

Sel suvel esitles Fors MW uut Farma kolmanda generatsiooni C6.7 laadurkraanat, mis oma uudse konstruktsiooniga tagab töökindluse ja lihtsa hoolduse. Farma C6.7 G3 tõsteulatus on 6,7 meetrit, sisaldades 1,5meetrist teleskoopi. Tõstuki peamised detailid on valmistatud kõrgtugevusega terasest, et tagada kerge kaalu juures maksimaalne vastupidavus. Laadurkraanal on uus pöördmehhanism, mille tõstesilinder on projekteeritud nii, et võresein pakub silindrile maksimaalset kaitset.

Uued tõstuki mudelid on varustatud eemaldatava kolm-punkt-raamiga ning teleskoop tugijalgadega, mis lihtsustab laaduri metsaveohaagiselt maha tõstmist, kui tekib vajadus paigaldada see traktori haakesse kolme-punkti-kinnitusele. Tugijalad on polditavad, seega saab valida teleskoobi (standard) või hüdrauliliste tugijalgade (lisavarustus) vahel.

Seda laadurkraanat saab kombineerida metsaveokärudega T9F, T9F 4WD, T10F, T10F 4WD ning T10 G2. Veokäru uus keevituslahendus tagab parema stabiilsuse, sest keskmine raskuskese on madalamal. See tagab ka juhile avara vaate. 4WD mudelitel on ka traktori jõuvõtuvõllilt ülekande saav neljarattavedu.

Värske näide tootearendusest on järjest populaarsust koguv võsalõikehaarats BC25, millega on võimalik lõigata kuni 25 cm läbimõõduga metsamaterjali.

Aastaid keskendus Fors MW väikese ja keskmise suurusega metsatöövarustuse tootmisele, nüüd sisaldab tootevalik ka tehnikat professionaalsele metsafirmale.

«Suured masinad on vajalikud teenustööd tehes efektiivsuse saavutamiseks. Fors MW lähtub tehnikat hooajaliselt kasutava väikese ja keskmise suurusega põllu- ja metsafirma vajadustest,» selgitab Priit Raud. «Meie masinad ning harvesterid ja forwarder’id on kaks täiesti erinevat tootevaldkonda, mille kasutajatel on ka erinevad sihid. Üks ei asenda teist.»

Raud on seisukohal, et oma metsa ise majandada soovivad Eesti erametsaomanikud vajavad tegelikult just traktori haakesse käivat haagist koos kraanaga, mis säästab metsaalust, aga on samas võimeline ära tegema profitöö.

Komplekt Farma CT 6,7 – 10F 4WD

  • Tühimass: 2170 t
  • Täismass: 10 000 t
  • Kliirens 510 mm
  • Tiisli pöördenurk 48 kraadi
  • Laadimispind 2,2 m2
  • Laadimise pöördenurk 360 kraadi
  • Laadimisulatus 6,7 m
  • Hüdrosüsteemi töörõhk 17,5 Mpa
  • Vajalik hüdropumba tootlikkus 20–50 l/min
  • Kraana tõstejõud 420 kg (suurima ulatuse korral)

Allikas: Fors MW

Tõstuk BMF 720 + haagis 12T2 Pro

  • Tõstuki teleskoopnoole pikkus maksimaalselt 7,2 m
  • Tõstevõime neljameetrise noolega 1000 kg, täispikkuses 560 kg
  • Haaratsid vahemikus 0,15–0,24 m²
  • Pöördsilindrite arv 4
  • Tõstemoment 57 kNm, pöördemoment 14 kNm
  • Pöörderaadius 360 kraadi
  • Hüdropumba tootlikkus kuni 60 l/min, töösurve 190 bar
  • Lisavarustusena saadaval oksahaarats ja kopp
  • Kahetalalise haagise kandevõime 12 tonni
  • Pikkus 6,60 m, laius standardratastega 2,19 m
  • Kaks tiisli juhtsilindrit, tiisli pöördenurk 40 kraadi
  • Kliirens 565 mm
  • Laadimisala ristlõige 2,45 m²
  • Lisavarustusena võib haagisele paigaldada hüdraulilised või õhkpidurid, raamipikenduse või eri suurusega rattad

Allikas: BMF

Tõstuk BMF 650 + haagis 12T2 Pro

  • Tõstuki teleskoopnoole pikkus maksimaalselt 6,5 m
  • Tõstevõime neljameetrise noolega 835 kg, täispikkuses 530 kg
  • Haaratsid vahemikus 0,15–0,27 m²
  • Pöördsilindrite arv 4
  • Tõstemoment 46 kNm, pöördemoment 10 kNm
  • Pöörderaadius 360 kraadi
  • Hüdropumba tootlikkus kuni 60 l/min, töösurve 190 bari
  • Lisavarustusena saadaval kivihaarats ja kopp
  • Kahetalalise haagise kandevõime 12 tonni
  • Pikkus 6,60 m, laius standardratastega 2,19 m
  • Üks tiisli juhtsilinder, tiisli pöördenurk 40 kraadi
  • Kliirens 565 mm
  • Laadimisala ristlõige 2,45 m²
  • Lisavarustusena võib haagisele paigaldada hüdraulilised või õhkpidurid, raamipikenduse või eri suurusega rattad

Allikas: BMF

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles