Mida teha, kui kimbutab kõhukinnisus

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhukinnisuse vastu aitavad ka kassinaeri õied.
Kõhukinnisuse vastu aitavad ka kassinaeri õied. Foto: Sille Annuk

Jätkan üle-eelmises Maa Elus alustatud kõhuhädade leevendamise teemat. Kui siis oli juttu kõhulahtisusest, siis seekord räägime kõhukinnisusest. Kõhukinnisuse põhjused võivad olla vähene liikumine, istuv töö, vale toit, soolte peristaltika häired, düsbakterioos ja vähene sapieritus.

Esmalt võiks proovida taimede ja toiduga seedimist parandada. Kõige lihtsam on kasutada linaseemneid, millest valmistada leotist umbes 60kraadise veega, lasta haududa umbes 30 min ja juua enne sööki või õhtul. Võib ka pudru sisse segada, kui puder juba keedetud. Aga linaseemneid võib ka jahvatada veskis või mikseris ja lisada neid keefiri, jogurti või salati sisse. Lisaks lahtistavale toimele on linaseemnetes kiudaineid, mis paisuvad kehasoojuses ja puhastavad soolestikku läbides sooleseinu. Jahvatatud linaseemnetel on mõnus maitse. Alustada võiks lusikatäiest, kui vaja, saab kogust suurendada. Kui kõht korras, siis pole vaja enam kasutada.

Seedimist soodustavad maitsetaimed, millel on sapieritust soodustav toime. Pune, iisop, aed-liivatee, basiilik, aedsalvei, piparrohi ja kadakamarjad sobivad maitsestama liharoogi.

Juustu, juustupirukate ja pitsa maitsestamiseks sobivad basiilik ja pune, ka sidrun ja liivatee. Kaalikate maitsestamiseks võib kasutada köömneid ja aedliivateed, salatitesse sobivad koriander, laugud ja petersell.

Köömned aitavad gaaside vastu, neid võib tarvitada leivatainas ja kapsaste maitsestamisel. Leivatainasse sobivad koriander, köömned, lina- ja kõrvitsaseemned, viimaseid võib lisada ka saiatainasse.

Põldubadele passivad iisop ja liivatee. Karepa Ravimtaimeaias sündis nõiasupi maitseaine just iisopiga, eriti kui toidus on veise- või ulukiliha. Kruubi- ja tangupudrule sobib harilik pune, mis soodustab sapieritust ega lase gaasidel tekkida.

Eksootilisema maitsega on fenkol ehk apteegitill, mille seemneid tarvitatakse imetamise ajal gaaside vältimiseks. Fenkoli mugulad sobivad salatisse ja mõnesse kalatoitu, seemned tee ja maitsesegude sisse. Fenkolit kasvatatakse Eestiski, kui seemned ei saa valmis, saab lehesaaki ja mugulat ikka.

Toitudest on kõhtu pehmendava toimega punane peet, kõrvits, ploomid, kapsalised. Kevadel karulauk, suvel tikrid ja maasikad, sügisel ploomid. Aasta läbi tasub tarvitada rohkelt köögivilja nii toorena kui ka soojas toidus.

Kui pankrease töö on häiritud, tasub seedimise parandamiseks appi võtta toores aedpetersell. Kui soolte peristaltika on häiritud, siis sobib paakspuukoor. Koore kogumisel peab teadma, et seda tuleb kuumutada 100 kraadi juures tund aega või hoida enne kasutamist aasta kuivas kohas, et mürgised ained kaoksid. Teelusikatäit koort keedetakse 10–15 min ja lastakse tõmmata 30 min, tarvitatakse enne sööki või söögiaegade vahel lonksudena 1 tass päevas. Liiga kaua ei tohi kasutada, muidu harjubki organism sellega ja sooled jäävad laisaks.

Kasutatud on ka türnpuumarju, aga väikses koguses, sest need on mürgised.

Taimedest, mis soodustavad sapieritust ja on ühtlasi lahtistava toimega, saab valmistada teesegusid. Segudesse võiksid kuuluda jahvatatud linaseemned ja köömned, basiilik, kibuvitsamari, pune, aed-liivatee, mesiputk. Selliste retseptidega segusid oleme Karepa ravimtaimeaias teinud ja need toimivad. Ise tehes kasutage julgesti neid taimi, mis teie enda aias kasvavad. Taimi võib aeg-ajalt vahetada: 1 tl segu valada üle kuuma veega, lasta tõmmata 10–15 min, tarvitada enne sööki. Alustada võiks ühest tassist, kui vaja, võib kogust suurendada. Linaseemned ja köömned peavad olema jahvatatud, et toimeained saaksid eralduda. Muidu peaks keetma 30 min või hoidma termoses 2 tundi.

Leebema lahtistava toimega on kõik lima sisaldavad taimed: kassinaeri ja altee (ehk tokkroosi) õied, lehed ja juured, teelehe lehed ja seemned.

Kui on kõhukinnisus, ei tohiks kasutada pipart, taruvaiku, saialille, soopihla, tammekoort, lepakäbisid, nelki, mustikaid ja tedremarana juurt, neil on kõhukinnisust tekitav toime. Menüüst tuleks välja jätta sai ja muud nisutooted.

Lisaks seedimise soodustamisele on ravimtaimedel hea maitse ja nendega võib maitsestada jõulu- ja nääritoite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles