Euroopa Komisjoni rahaline toetus ilmakahju korvamiseks on selgunud

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvinisu
Suvinisu Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Euroopa Komisjon annab Eestile Euroopa Liidu põllumajandusfondidest 1,34 miljonit eurot toetust, et aidata põllumajandustootjaid, kes seisid sellel sügisel silmitsi erakordsete vihmasadudega.

Lisaks äärmuslikele ilmastikuoludele saagikoristuse ajal (2017. aasta augustist oktoobrini) muutis varane talve algus, mis tõi kaasa lume ja madala õhutemperatuuri, külvitingimused erakordselt ebasoodsaks. Seepärast jäi suur osa käimasolevast ja eelolevast talvisest külvist turustusaastaks 2018/2019 tegemata. Seetõttu saamata jääv tulu põhjustab kannatanud piirkondades tegutsevatele põllumajandustootjatele erakordselt suurt kahju.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja hinnangul annab Euroopa Komisjoni poolt tutvustatud ettepanek toetada selle aasta sügisel ebasoodsate ilmastikutingimuste tõttu kannatanud Eesti põllumajandustootjaid märku, et põllumajandusorganisatsioonide ja valitsuse ühised jõupingutused olukorrale leevenduse leidmiseks on vilja kandmas.

 

«Eestile eraldatav 1,34 miljonit eurot on kahjude suurust arvestades küll suhteliselt tagasihoidlik summa, kuid kui Eesti valitsus lisab ka omalt poolt sama suures mahus lisatoetuse, on see sektorile juba arvestatav tugi,» ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

 

Sõrmus tänab kõiki põllumajandustootjaid, kes vastasid koja põllukultuuride koristust puudutavale küsitlusele, mis andis väärtuslikku infot ja argumente komisjonile olukorra selgitamisel.

Eestile antav abi on osa 15 miljoni euro suurusest abipaketist, mis jaotatakse kolme Balti riigi ja Soome vahel. Leedu saab 9,2 miljonit ja Läti 3,5 miljonit eurot toetust. Kõigil neljal liikmesriigil lubatakse maksta Euroopa Liidu vahenditest saadavale rahale lisaks 100 protsenti lisatoetust. Liikmesriigid peavad ELi toetuse ära kasutama 2018. aasta 30. septembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles