Esimesel päeval tahab jõulupuu palju juua

Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmor Riig

Kohe on käes aeg, mil jõulupuud tuppa tuuakse. Valik on juba päris lai: võib meisterdada ise modernse kuuse, ideid selleks leiab internetist kümneid. Mõnes peres sätitakse toanurka poest ostetud kunstkuusk, mis täidab oma rolli aastaid. Kes ihkab eriti ilusa kujuga jõulupuud, mis okkaid maha ei ajaks, ostab nulu.

Aga kõige rohkem tuuakse tuppa aukohale ikka ehtne kuusepuu. Et see puu kohe okkad maha ei ajaks, tasub meeles pidada mõnda reeglit. Kui kuuse kojutoomise ajal on õues miinuskraadid, tuleb puud toasoojusega tasapisi harjutama hakata. Esmalt võiks puul lasta mõne tunni, aga veel parem üle öö garaažis või jahedas esikus seista.

Enne vettepanekut on tark kuusetüvel lõiget uuendada – saagige paarisentimeetrine ketas alt maha. Edasi ärge unustage, et esimestel päevadel tahab kuusk palju juua, isegi kuni kaks liitrit päevas, hiljem umbes liitri jagu. Vette võib panna lõikelillede säilitusainet, mida saab lillepoest. Soojas toas võib puud veega piserdada, aga seda loomulikult siis, kui puul pole elektripirne. Paaril esimesel päeval kontrollige vähemalt korra, ega veeanum tühjaks pole saanud.

Jõulupuu peab toas seisma aukohal, aga arvestage, et harilik kuusk eelistab jahedamat asukohta, sest mida soojem koht, seda kiiremini okkad maha pudisevad. Ka põrandaküte pole kuusele hea. Kui tahate puu kamina kõrvale või mujale sooja kohta sättida, on arukam valida nulg.

Kui peres on väikesed lapsed või kassid, kes jõulumune oma mänguasjadeks pidama hakkavad, võiks puu ladva igaks juhuks ka lakke kinnitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles