Tervislikud ja soojendavad talvejoogid

, taimetark
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põdrakanepitee aitab haiguste ajal tervenemisele kaasa.
Põdrakanepitee aitab haiguste ajal tervenemisele kaasa. Foto: Elmo Riig

Talvisel ajal vajab keha palju sooja ja armastust, et terve püsida. Armastusega tegeleb igaüks ilmselt individuaalselt ja omamoodi, kuid soojade jookide retsepte ja ideesid tahan teiega jagada küll.

Seda, et talvisel ajal on taimetee hea, teab iga põhjamaalane, kuid selle peale, et taimi saab edukalt segada ka muude jookide koostisesse, tulevad vähesed.

Kuum õunajook

Võta pool liitrit kodust õunamahla ja pane see keedunõusse. Lisa mahlale kümmekond vaarika- ja mustasõstravart ning paar kaneelipulka. Kuumuta mahla umbes kümme minutit nii, et see keema ei läheks. Vala kuum maitsemahl tassidesse ja naudi koos armsate kaaslastega küünlavalguses.

Kuum astelpajujook

See on hea tervisejook, mida võib külmal ajal matkale kaasa võtta. Pane pool liitrit astelpajumahla keedunõusse, kuumuta kuni 70 kraadini, lisa 1 sl melissilehti ja veidi mündilehti. Lase tõmmata pool tundi, kurna ja vala termosesse.

Kuum energiakohv

Võta 1 tl kuldjuurepuru ja 1 tl tammetõrupulbrit, vala peale 250 ml keeva vett ja lase tõmmata 10 minutit. Seda jooki tasub juua hommikuseks ergutuseks.

Kaerapiim ürtidega

Vala üks liiter kaerapiima keedunõusse ja kuumuta, lisa 1 tl piparmündilehti. Lase tõmmata 5 minutit, kurna, mikserda ja ongi joomiseks valmis. See on talveõhtu joogina väga mõnus vaheldus.

Vürtsikas kaerapiim

Vala üks liiter kaerapiima keedunõusse ja kuumuta, lisa 5 nelki, 5 kardemonikupart, 5 seibi maheingverit, 5 seibi kurkumijuurt, 2 sl mett. Lase kuumas 10 minutit tõmmata, kurna, mikserda ja joo. Soojendav ja turgutav jook külmaks talveõhtuks või pärast suusatamist-uisutamist lihaste lõõgastamiseks.

Mustasõstramahl pajukoore ja pärnaõitega

Neist kogustest piisab külmetushaiguse põdejale ühe päeva jaoks.

Võta üks liiter mustasõstramahla (lahjenda joodavaks), lisa 2 sl pajukoort ja 1 sl pärnaõisi, kuumuta 10 minuti, aga ära lase keema. Lisa 3 sl mett. Joo palaviku korral ühe päeva jooksul soojalt, kuid mitte kuumalt. Jook on väga hea keha turgutaja, palaviku alandaja ja immuunsüsteemi võimendaja.

Vürtsikas fermenteeritud põdrakanepitee

Poes müüakse sarnast segu kas Vene tee või Ivan-tšai nime all. Valmista pool liitrit teed, lisa sellele 5 seibi kalmusejuurt ja kümmekond mahedat pipratera. Lase termoses pool tundi tõmmata. Joo vere puhastamiseks, immuunsüsteemi tugevdamiseks ja haiguste ajal tervenemiseks.

Kuuseokkakohv

Purusta kohviveskis peotäis kuivatatud kuuseokkaid ning peotäis kuivatatud ja tükeldatud tammetõrusid. Pane puru presskannu ja vala peale pool liitrit keeva vett. Lase tõmmata 15 minutit. Enne jooma hakkamist lisa mett ja soovi korral sutsuke „Metsamoori 99 tõve rohtu”. See kohv paneb eluenergia käima ja tekitab kehas mõnusa surina.

Kaneelijook

See on minu lemmikjook.

Vala 250 ml mandlipiima keedunõusse, lisa 3 kaneelikangi, kuumuta keemiseni ja hoia 5 minutit soojas. Enne joomist lisa üks tilk tüümiani eeterlikku õli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles