Euroliidu ministrid: kindlasti ei tohiks põllumajandust taasriigistada

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Põllumajandus- ja kalandusministrite mitteametlik kohtumine Tallinnas 5. septembril 2017
Euroopa Põllumajandus- ja kalandusministrite mitteametlik kohtumine Tallinnas 5. septembril 2017 Foto: Sander Ilvest / Postimees

Nädala alguses Brüsselis toimunud Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise viimasel põllumajandus- ja kalandusministrite nõukogul oli liikmesriikidel võimalus väljendada oma seisukohti Euroopa Komisjoni avaldatud toidutootmise ja põllumajanduse tuleviku teemalise teatise kohta.

«Ühine põllumajanduspoliitika (ÜPP) on palju aastaid taganud Euroopa inimestele kvaliteetse ja kättesaadava toidu ning ELi põllumeestele õiglased sissetulekud. See on loonud uusi töökohti, aidanud säilitada elu maapiirkondades ning tõstnud põllumajandus- ja toidutootmissektori konkurentsivõimet,» rääkis maaeluminister Tarmo Tamm. «Selleks, et ÜPP suudaks maailmas toimuvate muudatustega kaasas käia peame seda veelgi paremaks muutma, et tuleviku ÜPP oleks lihtsam, tõhusam, kestlikum, kaasaaegsem ning vastupidavam,» lisa ta.

Kindlasti ei tohiks põllumajandus liikuda taasriigistamise poole

Liikmesriikide põllumajandusministrid leidsid, et ÜPP on oma aluseesmärke hästi täitnud, mistõttu on tähtis tagada ÜPP põhialuste säilimine ja piisav rahastus Euroopa Liidu eelarvest. Samas rõhutati, et kindlasti ei tohiks põllumajanduspoliitika liikuda taasriigistamise poole ja avada ÜPP esimest sammast liikmesriikidele kaasfinantseerimiseks, mis muudaks võrdsete konkurentsitingimuste saavutamise raskemaks. Mitmed liikmesriigid rõhutasid ka otsetoetuste suurema võrdsustamise vajadust.

Lisaks pidasid ministrid oluliseks põllumajandustootjate konkurentsivõime tagamist, mille jaoks tuleks senisest suuremal määral ühiseelarvest toetada näiteks teadus- ja arendustegevusi ning innovatsiooni, samuti aidata kaasa põllumajanduse digitaliseerimisele. Samuti on tähtis suurendada põllumajandustootjate valmisolekut kriisideks ja kaasata poliitikasse tõhusaid riskijuhtimismeetmeid. Jätkusuutliku põllumajandussektori huvides peab toimuma põlvkondade vahetus ning sektorisse tuleb järjest enam kaasata noori.

Loomade heaolu peab olema tugevamini esindatud

Ministrite sõnul peab põllumajanduspoliitika senisest rohkem kaasa aitama nii kliima- ja keskkonnaeesmärkide saavutamisele kui ka bioloogilise mitmekesisuse säilitamisele. Selleks tuleb üle vaadata nõuetele vastavuse ning rohestamise ja põllumajanduskeskkonna meetmed. Samuti leiti, et jätkusuutlik loomapidamine ja loomade heaolu peab olema tuleviku ÜPPs tugevamini esindatud.

Kohtumisel andis Euroopa Komisjon ülevaate 28. septembril Brüsselis toimunud konverentsi «Kaasaegsed põllumajanduse biotehnoloogiad: sillutades teed vastutustundliku innovatsioonini» tulemustest, samuti käsitleti sigade Aafrika katku ning ebaausate kaubandustavade teemat.

Kohtumise pressikonverentsil võttis minister Tamm lühidalt kokku Eesti EL nõukogu eesistumise saavutused põllumajandusvaldkonnas. «Selle lühikese perioodi jooksul oli meil mitmeid õnnestumisi: jõudsime kokkuleppeni Omnibusi määruse põllumajandussätete ja mahemääruse osas ning korraldasime kõrgetasemelise konverentsi jätkusuutliku toidutootmise teemal, millega rõhutasime muldade säästliku majandamise olulisust. Samuti pidasime mitmeid arutelusid ühise põllumajanduspoliitika tuleviku üle, kaasaarvatud tänane avalöök ÜPP tuleviku teatise osas,» sõnas Tarmo Tamm. Samuti soovis minister edu järgmisele eesistujale Bulgaariale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles