Tehnik jälgib põllumasinat võrgu kaudu

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Service Advisori ekraanipilt, mis on ühesugune nii põllumasina pardakompuutris kui ka kontori lauaarvutis.
Service Advisori ekraanipilt, mis on ühesugune nii põllumasina pardakompuutris kui ka kontori lauaarvutis. Foto: Ekraanitõmmis

Iga päev kasutavad kõik John Deere’i tehnikud Service Advisori diagnostika- ja remonditarkvara, mille abil saab lisaks põhjalikele juhenditele jälgida kontrollerite tööd ja tarkvara spetsiaalse ühendusjuhtme kaudu.

Kui juba kaugjälgimissüsteem JDLink olemas, siis saab selle abil rakendada funktsiooni Service Advisor Remote (SAR). Baltic Agro Machinery hooldejuht Jaanus Metsaots iseloomustab seda kui järgmist sammu tavapärasest diagnostikast edasi.

„Kõik on näinud, kuidas F1 võistluse ajal vahetatakse infot sõitja, masina ja „komandopunkti” vahel. See võimalus on olemas ka meil. Enam ei pea arvutit ja masinat andurite parameetrite saamiseks omavahel juhtmega ühendama,” selgitab Metsaots, „seda saab teha SARi kaudu kontorilaua tagant. Võimalik on jälgida kõiki elektroonilisi näitusid, samuti mootori koormust, pöördeid, kütusekulu, õlisurvet, klappide, solenoidide asendit, andurite väärtusi graafilisel kujul, neid analüüsida ja hiljem uuesti „ette mängida” kas siis täppisdiagnostika või tehase jaoks.”

Nagu iga arvuti tänapäeval, vajavad ka moodsa põllutöömasina juhtplokid tarkvarauuendusi, et aktiveerida mõni uus lisafunktsioon, parandada toiminguid jne. Tavaliselt on vaja uuenduse tegemiseks kohale sõita, laadida tehase infolehelt alla uus versioon, ühendada arvuti masinaga ja vajutada OK-nuppu. SAR-programmi kaudu saab uuenduse õhu kaudu masina keskarvutisse saata. Kui see puldilt kinnitada, toimub uuendamine juba tehniku sekkumiseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles