Tubane arvuti „näeb”, mis põllul teoksil

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traktori kabiinis olevale kuvarile saab saata põllutööks vajaliku info. Ja vastupidi, kontoris võtab arvuti vastu iga liigutuse, mida masin põllul teeb.
Traktori kabiinis olevale kuvarile saab saata põllutööks vajaliku info. Ja vastupidi, kontoris võtab arvuti vastu iga liigutuse, mida masin põllul teeb. Foto: John Deere

Viimased viis aastat on võimalik tellida John Deere’i põllumasinale RDA (remote display access) funktsiooni, mis tähendab, et traktori, kombaini või pritsi juhtpuldi ekraani pilti saab jagada kontoriarvutiga.

Kui põllumehel tekib probleem näiteks kombaini seadistustega, siis JDLinki lehe kaudu saab koduarvuti või nutiseadme ekraanile saata otsepildi keskarvuti monitorilt. Kas siis omanik või tootespetsialist saab nõustada operaatorit distantsilt, masina juurde sõitmata.

JDLink-süsteem paigaldatakse praegu juba tehases kõikidele uutele 6R, 7R, 8R, 9R traktoritele, W-, T- ja S-seeria kombainidele, hekselditele ja iseliikuvatele pritsidele, lisavarustusena 6R traktoritele. Eraldi on võimalik paigaldada JDLink John Deere’i traktoritele alates 30. seeriast. Lihtsam versioon on saadaval ka teiste tootjate traktoritele.

Baltic Agro Machinery hooldejuht Jaanus Metsaots selgitab, et lisaks arvutile on JDLinki äpp saadaval nii Androidi kui ka Apple’i nutiseadmetele. Telefoniversioonil on olemas samad funktsioonid, mis arvutiekraaniltki näha. Seda saab katsetada ja proovida ka demoversioonina.

„Tänapäeva hoolduse töö ei ole ainult mutrikeeramine või õlivahetus. Keerulisemaks muutuvad masinad nõuavad nendega tegelevatelt meestelt nüüdisaegset taipu. Tehnik peab olema nii lukksepp, peenelektroonik, elektrik, IT-mees kui ka psühholoog,” iseloomustab Metsaots tehnikahooldaja argipäeva. „Et kõiki võimalusi ära kasutada ja infotehnoloogiaga kursis olla, on väga oluline meeskonna koolitus. Tehasekoolitustest, kus tehnikud käivad, on enamik seotud elektroonika ja diagnostikaga.”

Lisaks tavapärasele koolituskeskusele Saksamaal on John Deere avanud internetipõhise John Deere University keskkonna, kus saab osa kõikvõimalikest loengutest. Loomulikult tuleb iga kursuse lõppedes teha eksam. Tulemused ja saadud punktid salvestatakse iga mehe kontol. Läbitud koolituste ja tulemuste põhjal saab tehnik taseme, mis on võrreldav kõikide meeste vahel üle maailma.

Metsaotsa hinnangul on üks asi ise analüüsida juhtunut, teine on aga ligipääs üle maailma juhtunud probleemidele ja nende lahendustele. Sellega kaasneb pidev võimalus pöörduda John Deere’i tehasespetsialistide poole infoportaali DTAC kaudu. See on omamoodi tehnilisele personalile mõeldud Google.

„Kui meil on juhtunud midagi esmakordselt, tasub alati kontrollida, kas kellelgi on juba olemas kogemus sama veaga. Igas keskuses on alati mees, kes saab sisestada probleemi kirjelduse süsteemi,” räägib Metsaots. „Vastused ja lahenduse soovitused saame tavaliselt tunni jooksul, tihti rutemgi. Alati saame sisestada meie lahendatud probleemid teistele infoks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles