Kombain hakkab suure saagi nimel ise mõtlema

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Hollandi kombainid on niigi tuntud oma rekordsaagi koristamise võime poolest. Nüüd hakkab nii-öelda intelligentne masin veel eraldi saagikadusid jälgima ja seadistab kombaini töö nii, et kogutud terad ka kenasti salve jõuaksid.
New Hollandi kombainid on niigi tuntud oma rekordsaagi koristamise võime poolest. Nüüd hakkab nii-öelda intelligentne masin veel eraldi saagikadusid jälgima ja seadistab kombaini töö nii, et kogutud terad ka kenasti salve jõuaksid. Foto: Ain Alvela

Hiljuti Saksamaal peetud põllumajandusmessil Agritechnica 2017 pälvis hõbedast värvi medali New Hollandi kombain, mis suudab eesseisvat tööjärge lahti mõtestada ja sellele vastavalt tööd seadistada.

Nii nagu uusimad veoautod suudavad välja arvutada tõenäolisi maanteel ette tulevaid olukordi ja traktori pardakompuuter pakub juhile välja optimaalsed käigud ja kiirused, nii hakkavad ka kombainid nii-öelda mõtlema, et suuremat tootlikkust saavutada ja saagikadusid vähendada.

Pikki päevi kombainikabiinis veetev juht suudab oma oskuste ja kogemuste najal küll masinast maksimaalse välja võtta, aga inimlikel võimetel on kusagil piir ja teatud tasemest pole näiteks viljakao ja terade vigastuste vähendamiseks võimalik enam midagi ette võtta.

New Hollandi konstruktorid aga lõid kombaini, mis enne uue töö alustamist mõtleb ette, mida ja kuidas teha, et töö oleks võimalikult tõhus. Uudse tehnoloogia kasutamise eeldus on, et kombaini pardaarvutis sisalduksid varasemate aastate andmed: saagikaardid, põllu topograafia ja GPSi asukohapõhised seadistused. Koristust alustades korrastab süsteem esimesel töökäigul varasemate andmete abil oma seadistused selliselt, et need reageerivad kiiresti muutuvatele koristustingimustele.

New Hollandi põllutehnikat Eestis esindava ASi Tatoli insener Jaanus Kilgi iseloomustab uuenenud IT-süsteemiga nutikat kombaini kui proaktiivset masinat, mis nagu varemgi on varustatud anduritele ja täiturseadmetele tugineva süsteemiga, aga kuhu on „mõistuse” teravdamiseks lisatud uudne puhastussüsteemi rõhuandur sõelte koormuse vahetuks määramiseks.

„Viljamassi peksuaparaadis viibimise aega reguleeritakse suunavate labade nurga muutmisega,” selgitab Kilgi, „see tehnoloogia annab rootorkombainidel rootorite pöörlemissageduse reguleerimisest või peksukorvi pilu muutmisest märksa suurema efekti.”

Efekt seisneb Kilgi sõnul terade kao vähenemises: neid ei pudise põllule ja neid ei muljuta peksumasinas katki.

Süsteem võimaldab valida kolme koristusstrateegia vahel.

„Kombaini arvutisse salvestatud varasem info võimaldab kombainil seadistusi optimeerida automaatselt – veel enne, kui heeder vilja siseneb,” kirjeldab Jaanus Kilgi uudse tarkvara võimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles