Taimelamp aitab aknalaual maitsetaimi kasvatada

, köögiviljakasvataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui taimelamp appi võtta, võib toas salatirohelist kasvatada ka aasta kõige pimedamal ajal.
Kui taimelamp appi võtta, võib toas salatirohelist kasvatada ka aasta kõige pimedamal ajal. Foto: Tiina Paasik

Taimede kasvatamine aknalaual on viimasel ajal üsna levinud ja seda saab teha aasta ringi. Kuigi arvatakse, et aasta kõige pimedamal ajal pole võimalik maitsetaimi aknalaual kasvatada, saab siiski häid tulemusi, kui anda taimelambiga lisavalgust.

Aiaärides on saada mitmesuguseid stiilseid taimelampe, kallimaid ja odavamaid. Pimedal ajal kaunistavad need lambid kogu ruumi – soovitan kindlasti proovida!

Kasutage taimelampi detsembris-jaanuaris rohelise sibula kasvatamiseks või külvake pottidesse kiiresti tärkavate maitsetaimede seemneid. Külvake taimi, mille noori lehti saab peatselt kasutada toidu maitsestamiseks ja võileival.

Kõige parem on taimi kasvatada köögis, sest siis need kaunistavad kööki, lõhnavad hästi ja ürdid on toiduvalmistamisel kohe käepärast.

Jõudsamalt edenevad ürdid ja ajatatav sibul lõunapoolsetel akendel, aga kasvatada saab ka teistes ilmakaartes. Taimepottideks valige meeldiva suuruse ja materjaliga potid.

Mida kasvatada

Huvitavama tulemuse saab, kui suurematesse pottidesse panna kokku erinevad ürdid (majoraan, koriander, till, rukola) või mitut värvi basiilikud. Värskeks salatiks tasub kasvatada aedspinatit, põld-võõrkapsast ehk rukolat, lehtpeeti ehk mangoldi.

Maitsetaimedele sobib kasvuturvas, mille pH on 5,6–6,5, sest enamik maitsetaimi talub nõrgalt happelist mulda. Veel parem on kasutada spetsiaalselt maitsetaimede (ürtide) kasvatamiseks valmistatud mullasegusid, need sisaldavad liiva, mis muudab segu õhulisemaks.

Taimepotid täitke kasvusubstraadiga, kastke eelsoojendatud veega (20–25 kraadi). Külvake mitu seemet potti ja katke külvid kergelt kasvusubstraadiga. Seemnete idanemiseks hoidke potte toatemperatuuril. Külvid tärkavad kiiresti, 3–7 päevaga.

Tärganud taimede kohale asetage nüüd taimelamp, see lisavalgus soodustabki taimede kiiret kasvu. Saaki korjake siis, kui taimedele on kasvanud kuus kuni seitse pärislehte.

Poetaimed mulda

Kui ostate väikestes potikestes kasvavad maitsetaimed poest, siis istutage need kodus ümber suuremasse potti. Edaspidi pole muud muret, kui taime kasta ja toiduks kasutada.

Söögisibula ajatamine on hea võimalus köögiaknal rohelist sibulat kasvatada.

Sibulat ajatada on lihtne, selle tarbeks saate poest osta ajatussibula. Kui olete kasvatanud suvel šalottsibulat, siis seda hindan ajatamiseks paremaks. Šalottsibula lehed on kompaktsed ja püstised, sobivad toidu kaunistamiseks ja võileivalisandiks. Sibula ajatamiseks on müügil sort ʻStuttgard Riesen’, eelnevalt on hea ajatussibulad suuruse järgi sorteerida.

Sibula ajatamiseks vajate taimepotti või anumat, mille võib täita kasvuturbaga. Anuma võite täita ka puhta veega ja asetada sibulad sinna. Lõigake sibulate pealt ära umbes ühe sentimeetri paksune osa, see kiirendab sibulate juurdumist ja pealsete kasvu. Asetage sibulad taimepotti või anumasse enam-vähem üksteise kõrvale, sibulate vahele võib raputada kasvuturvast, aga ei pea.

Asetage pott sooja kohta ja katke ajalehe või kattelooriga. Mõne päeva pärast, kui märkate, et sibulad on juurdunud ja rohelised lehed hakkavad kasvama, tõstke sibulad aknalauale.

Kastke ettevaatlikult eelsoojendatud veega (20–24 kraadi), proovige lehti mitte märjaks teha. Pealtväetamist sibulad ei vaja. Pealseid võite võtta paarikaupa.

Järjepidevuseks pange uued sibulad hakkama nädala pärast, nii tehke kasvuhoonesaagini välja.

Minul kulub korralikuma saagini umbes kuu aega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles