Jõulutäht too koju soojalt pakituna

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduses kasvab vaid punaste lehtedega jõulutähti, aga aretatud on ka roosades, lillades, valgetes ja kollakates toonides sorte, samuti kirjusid.
Looduses kasvab vaid punaste lehtedega jõulutähti, aga aretatud on ka roosades, lillades, valgetes ja kollakates toonides sorte, samuti kirjusid. Foto: Madis Sinivee

Eelolevail nädalail tuuakse tuhandeid kodusid ja kontoreid kaunistama mitmevärviliste lehtedega jõulutähti. Sellest taimest on kujunenud meie inimeste vaieldamatu jõululemmik. Sobilike kasvutingimuste korral võib taim ilus püsida kolm-neli kuud ja eriti roheliste näppudega pererahva juures jäädagi püsililleks.

Väga oluline on teada, et jõulutäht ei taha tuuletõmmet. Kui koju toodud taim läheb peagi kollakaks või kukuvad lehed maha, sai ta ilmselt teekonnal poest koju külma ja tuult. Seega laske jõulutäht alati poes hoolikalt sisse pakkida, isegi kui auto otse poe ees ootamas.

Toas otsige jõulutähele võimalikult jahe koht. Loomulikult ei tasu taime jahedale aknalauale ära peita, kuid kamina juures pole sel kindlasti pikka iga. Arvestage sellegagi, et taim tahab palju valgust ega talu mulla läbikuivamist. Kastes jälgige, et lehed märjaks ei saaks.

Jõulutähte valides oleks kaval uurida selle õisi. Kui lehtede keskel varte tipus olevad pisikesed õiepungad pole veel avanenud, on taime eluiga ilmselt pisut pikem. Aeg-ajalt võib jõulutähte toita kaktuseväetisega.

Teine ammune jõuluaja lemmik on jõulukaktus. Selle lille puhul tasub arvestada, et taim ei salli liigutamist, eriti õitsemise ajal. Nagu teisigi kaktusi ei tohi seda üle kasta ja enne õitsemist peaks kastmisega veelgi tagasihoidlikum olema.

Iga aastaga tuuakse pühadeks järjest enam koju tillukesi potis kasvavaid kuuski või küpresse.

Rohelise mõtteviisiga inimestele meeldib, et selliseid puid ei pea paari nädala pärast välja viskama.

Veelgi enam, neid võib proovida õues edasi kasvatada.

Sellistele jõulupuukestele oleks hea leida kodus valge ja jahe kasvukoht ning kasta rikkalikult, samuti meeldib neile okste piserdamine.

Kui jõulud läbi, peate otsustama, kas puu läheb peagi äraviskamisele – eks see ühekordseks kasutamiseks ju kasvatatud ongi, või soovite te seda aias edasi kasvatada. Viimasel juhul tuleks puule leida kevade tulekuni võimalikult jahe kasvukoht.

Kui ebaküpressid ei pruugi meie talvesid üle elada, siis rahulikult võib välja istutada kuuse, nulu ja kadaka sorte. Loo autorile kingiti neli aastat tagasi jõuludeks üks kunstlumega ülepuistatud 15 sentimeetri pikkune Kanada kuusk, mille kevadel aeda istutasin. Kaks aastat ei toimunud taimega pealtnäha midagi, kuid kolmandal kevadel näitas esimesi uusi võrseid ja tänavu kosus puuke veelgi ja on nüüd tore põlvekõrgune kaunitar.

Kuid ebaküpressi võib jätta toataimekski. Näiteks ei tasu meie kliimas õues kasvatada sagedasti jõulude ajal poodides pakutavat tumerohelist Kalifornia ebaküpressi ʻEllwoodii’, ka ʻGoldcrest’ ei ela tõsist talvekülma üle. Väljas kasvatamiseks sobimatuid ebaküpressisorte võib proovida kasvatada toas potipuuna ja nii on jõulude ajal alati roheline puu omast käest võtta. Suveks võib puu õue või terrassile varjulisemasse kohta tuua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles