Kolmisruse puhastab lümfisüsteemi

Maret Makko
, apteeker-taimetark
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmisruse on üheaastane ja suure paljunemisvõimega.
Kolmisruse on üheaastane ja suure paljunemisvõimega. Foto: Erakogu

Kolmisruse (Bidens  tripartita) on turbaaukude, soostunud niidu, tiigi ja kraavikalda taim. Meie looduses on ta küllalt levinud, kuid inimeste seas siiski suhteliselt vähetuntud. Soode kadumisega Lääne-Euroopast on kolmisruse seal praktiliselt unustatud.

Kolmisruse eelistab kasvada kolooniatena. Taim on üheaastane ja suure paljunemisvõimega.

Vars on okslik, hargnev, kuiv ja värvuselt punakaspruun, selle tipus paikneb korvikesena punakas õisik. Ravimtaimena kogutakse lehti ja noori võrseid enne õitsemist.

Kolmisruse perekonnanimi tuleneb kahest ladinakeelsest sõnast, mis viitavad taime seemnise tipul esinevale kahele harjasele (bi-dens; kaks-hammas).

Liigiepiteet tripartita tähendab kolmeosalist, olles seotud taime kolmejaguste lehtedega.

Keskaegses Euroopas tunti kolmisruset, kui uriinieritust soodustavat ja kootavat vahendit, mida soovitati palaviku, kivitõve, neeru-ja kusepõiehaiguste või veritsuste korral.

Inglise taimetark Nicholas Culpeper (1616-1654) kasutas nimetust Hepatorium, sest taim tugevdab maksa. Eriti suurepäraseks vahendiks pidas ta taime kolmanda päeva palaviku korral, kuid see pidavat hea olema ka kollatõve korral, tapvat kõhuusse ning tugevdavat kopse.

Maainimesed andvat seda veistele, kui neid loomi vaevab kopsuhaigus.

Rahvapärimuse kohaselt on kolmisruse üsna vähetuntud. Kasutatud on teda lastel esineva verevaesuse, kahvatuse ja ka näärmetiisikuse korral, ka vannidena. Rahvapärane nimi „haavarohi“ kõneleb enda eest. Vanemas trükisõnas mainib August Wilhelm Hupel (1777), et ruskmetega värvib talupoeg tulikollast värvi.

Kolmisruse on üks tõhusamaid allergia-ja põletikuvastaseid taimi. Teda on kasutatud allergiliste löövete, psoriaasi, neurodermatiitide, ekseemide, naha haavandite raviks tõmmisena, kompressina ja vannina. Ürt toimib ka rahustavalt.

Kolmisruse on ravimtaim, mida soovitatakse kasutada teena ja kompressina üheaegselt, siis on tema toime tõhusam.

Rahvameditsiinis peetakse teda üheks paremaks lümfisüsteemi puhastajaks. Parandab ka tõhusalt astmat, herpest ja aknet. Tarvitatakse ka mitmesuguste mädaste nahakahjustuste korral mähistena.

Seespidiselt suurendab söögiisu ja soodustab seedimist, ergutab uriini-ja higieritust, mistõttu sobib kasutada külmetushaiguste korral.

Allergiliste nahapõletike korral avaldab kolmisruse soodsat toimet haiguse kõigis kolmes faasis: tugeva sügelemise staadiumis, nahapõletiku ägenedes ja ka tekkinud haavandite korral. Allergiliste dermatiitide korral parim tulemus, kui teena juua sisse ja samalajal ka teha vanne ja kompresse. Vannid sobivad ka imikutele ja vanuritele, kui on läbipõetud mingi viirusinfektsioon, millega kaasneb maksa, neeru või soolestiku tegevuse häirumine. Sellistel puhkudel annab kolmisruseme õigeaegne kasutamine mõjusa efekti.

Kolmisruse toime suureneb koos käoorviku (Viola tricolor) ürdiga. Psoriaasi korral võib valmistada 1:5 tinktuuri või 10% salvi.

Taime keemiline koostis on rikkalik ja sellise toimega taimi on vaid üksikuid.

Kolmisruse ürdist on eraldatud kümmekond flavonoidi (sealhulgas luteoliini ja tema glükosiide), kumariine, tanniine, park-ja mõruaineid, eterlikke õlisid. Taimest on leitud mikroelemente : mangaani, rauda, kroomi, vaske. Palju vitamiine,seahulgas C-vitamiini ja karotiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles