Läbimõeldud mahetootmine on kogu maailmale oluline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Teisipäeval toimub Eesti Maaülikoolis keskkonnahoiule ja mahetootmise praktikatele keskenduv konverents «Mahepõllumajandus ja keskkond».

Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja Elen Peetsmanni sõnul on viljakas muld, elurikkus ja puhas vesi vajalikud nii meie eluks kui ka põllumajandustootmiseks. «Sarnaselt kogu maailmale viitavad ka juba Eesti seire tulemused põllumajanduse põhjustatud keskkonnaprobleemidele, sest pestitsiidide jääke leitakse põhja- ja joogiveest, mullast ning toidust,» rääkis Peetsmann põllumajandustootmise valupunktidest Eestis. «Jätkusuutlikuks toidutoomiseks on oluline süsteemne lähenemine ja kogu põllumajandustootmise ja tarbimise terviklik käsitlus,» ütles Peetsmann.

Samuti esitletakse konverentsi eestikeelset kogumikku «Teaduselt mahepõllumajandusele 2017». Kogumikus tutvustatakse Eestis läbi viidud mahepõllumajanduse uuringu «Strategies for feeding the world more sustainably with organic agriculture» (Strateegiad maailma jätkusuutlikumaks toitmiseks orgaaniliste põllukultuuridega) tulemusi, mis näitavad kuidas optimaalselt kombineerida erinevaid mahepõllumajanduse strateegiaid.

Loomsete saaduste tarbimine peab vähenema

«Kui 60 protsenti põllumajandusest läheb üle mahepõllumajandusele ja kontsentreeritud söötasid ning toidujäätmeid vähendatakse mõlemaid 50 protsendi võrra, saavutatakse oluliselt väiksema keskkonnamõjuga toidusüsteem, mis ainult minimaalselt suurendab põllumaa osakaalu. Seejuures on eelduseks, et loomsete saaduste tarbimine peab vähenema,» kirjeldas Peetsmann tulemusi.

Avaloengu peab Eesti Maaülikooli audoktor Urs Niggli Šveitsi mahepõllumajanduse instituudist FiBL, kes räägib toidutootmise keskkonnamõjudest ning lahendustest, mida pakub mahetootmine jätkusuutlikuks toidutootmiseks. Loengu peavad mitmed Eesti Maaülikooli teadurid ja spetsialistid.

Konverents toimub 28. novembril kell 10.30 maaülikooli aulas.

Konverentsi otseülekannet on võimalik vaadata aadressil video.emu.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles