Granaadipuu kasvab toaski

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed õied võivad puhkeda juba kaheaastasel granaadipuul.
Esimesed õied võivad puhkeda juba kaheaastasel granaadipuul. Foto: Margus Ansu

Granaadipuu sobib kasvatamiseks kasvuhoones, talveaias ja toas, kus vajab keskmise toitainesisaldusega mulda ja sooja hästi valget kasvukohta.

Toas kasvatada madalamaid kuni 1,5 m kõrguseks kasvavaid ja kompaktsema võraga või siis toas kasvatamiseks mõeldud sorte. Kasvuajal vajab rikkalikku kastmist ning iganädalast täisväetisega väetamist. Talvel, puhkeperioodil tuleb kasta minimaalselt ja hoida 13–16kraadisel temperatuuril.

Paljundatakse kevadel seemnetega või suvel poolpuitunud pistokstega. 10–15 cm pikkused 5–7 pungaga pistoksad panna juurduma 20kraadisesse substraati. Pistikud juurduvad 1–2 kuuga. Seemned idanevad 20–24 kraadi juures kuni 25 päeva. Seemned külvata 1 cm sügavusele ja sooja substraati nagu pistikudki.

Kui tõusmed on umbes 9 cm pikkused, soovitatakse taim istutada 25 cm läbimõõduga potti, mis jääks tema püsivaks kasvukohaks. Kujundamisel jätta põõsale 4–6 põhioksa. 5 aastat ja vanemad oksad lõigata võrast välja. Samuti lõigata maha juurekaelast ja tüvelt tekkivad võsud.

Esimesed õied võivad puhkeda juba 2–3 aasta vanusel põõsal, aga need soovitatakse esialgu eemaldada, et tagada taimele tugevam kasv. Õitsemisest vilja valmimiseni kulub 6 kuud. Heades valgustingimustes granaadipuu lehti ei langeta. Halvema valgustuse korral võivad lehed südatalvel kolletuda ja variseda, siis kasta taime vähem. Umbes poole kuu pärast puhkevad esimesed pungad ja kasvab uus lehekroon.

Väiksemas korteris sobivad kasvatamiseks kääbusgranaadipuu (P. granatum var. nana), mis on 30 kuni 45 cm kõrgune ja umbes meetrise läbimõõduga rikkalikult viljuv kerajas põõsas, ja täidisõieline granaadipuu (P. granatum f. plena). Mõlemad paistavad silma oma dekoratiivsuse poolest, viljad jäävad väga väikeseks ja neil on eelkõige iluefekt. Õitsema hakkavad need juba aasta pärast külvi. Paljunevad hästi ka pistokstest.

Keskküttega korteris vajab taim sagedast piserdamist toasooja veega, soovitatavalt igal hommikul ja õhtul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles