Ornitoloogid soovivad veelindude jahile päevalimiiti (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Teisipäeval Keskkonnaministeeriumis toimunud kohtumisel ei jõutud üksmeelele, millised meetmed aitavad ebaeetilist linnujahti lõpetada. Eesti Ornitoloogiaühing (EOÜ) soovitab kehtestada veelindudele päevalimiidi kuni 5 kütitud veelindu päevas ühe jahimehe kohta.

«Ebaeetilist linnujahti aitab kiiresti ja efektiivselt lõpetada kütitud veelindudele päevalimiidi kehtestamine,» edastas EOÜ pressiesindaja Meelis Uustal. «Päevalimiit oleks kooskõlas Eesti jahinduse hea tavaga ning samas ei koorma see kohalikke Eesti jahimehi, kuna nemad enamasti linde ebamõistlikes kogustes ei küti. Limiitideta linnujahti kasutavad jahiturismi korraldajad peamise müügiargumendina ja jahieetikast mitte hoolivad välisturistid tulevad Eestisse veelinnujahile seni, kuni siin puuduvad tõhusad piirangud veelinnujahile,» lisas ta.

«Kohtumisel tõdesid kõik osapooled, et linnujahti ära keelama ei peaks, küll aga peab rohkem tähelepanu pöörama sellele kuidas ja kus seda tehakse,» ütles keskkonnaminister Siim Kiisler. «Euroopa Liidu liikmesriikides on jahipidamine suures osas maaomaniku õigus ning ka selles osas oldi täna ühel meelel, et maaomanikult ei tohi ära võtta võimalust ise väikeulukijahti korraldada kahjude ennetamise eesmärgil,» lisas Kiisler.

Kohtumisel tehti ka teisi ettepanekuid olukorra sisuliseks parandamiseks:

  • linnujahti tuleb ka edaspidi korraldada vaid nendele liikidele, kelle arvukus seda võimaldab
  • linnujahti tuleb suunata eelkõige aladele, kus on suuremad kahjustused
  • parandada tuleb ülevaadet selle kohta, kes jahituristidele jahti korraldavad ning vajadusel välja töötada jahipidamise korraldamise tingimused
  • kaaluda välisriigist pärit jahimehele jahitunnistuse andmisel koolituse kohustuslikuks muutmist

Ühiskondlik huvi on suur

Ühiskondlik ootus ebaeetilise veelinnujahi lõpetamiseks on suur. EOÜ poolt algatatud petitsioon rahvaalgatus.ee portaalis sai esimesed 1000 toetusallkirja ühe päevaga, mis tähendab, et Riigikogu peab rahvaalgatuses toodud ettepanekud menetlusse võtma.

Praeguseks on allkirju antud üle 2500, mille poolest on see üks enim portaalis toetusallkirju saanud rahvaalgatus. Rahvaalgatust on võimalik oma allkirjaga toetada kuni 30. novembrini.

Rohkem infot:

Õiguslik analüüs rändveelindude jahi piirangute piisavusest. Keskkonnaõiguse Keskus, 2016.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles