Paneme hooldatud aiatehnika talvekorterisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Maa Elu uuris aiatehnikat hooldavatelt ettevõtetelt, kuidas trimmerid, muruniidukid ja aiatraktorid talveks ette valmistada.

Küllap on möödas ajad, kui meistrimees endale ise hädapärase niiduki meisterdas, kuna neid polnud saada. Need, kel vanast ajast harjumus ise kõike parandada ja sättida, võivad tänapäeva tehnikaga hätta jääda ja lõpuks tuleb ikka spetsialistide juurde minna. Veel halvem, kui valesti tehtud remondi tõttu tuleb sootuks uus tööriist soetada. Õigel ajal asjatundja kätte viies on lootus suurema kulutuse tegemisest pääseda. Seepärast tuleb suvel aias ja maakodus kasutatavatele masinatele enne talvepuhkusele saatmist nõuetekohane hooldus teha, et uue hooaja alguses oleks korras töövahend kohe võtta.

Muruniiduk puhtaks

Osaühingu Metsakaupmees esindaja Tauri Raudsepp rõhutab, et muruniiduki peab igal juhul sügisel enne seisma jätmist korralikult puhtaks pesema. Eriti hoolega tuleb pesta altpoolt, kuhu rohutuustid kogunevad. «Rohumahl on teatavasti happeline ja mõjub niidukorpusele. Mootoriõli imab niiskust ja muutub töötades happeliseks,» lisab ta. Enne talve tuleks mootoriõli ära vahetada, sest vana õli võib mootori sisedetailidele halvasti mõjuda. «Mõistlik oleks ka niidutera üle vaadata ja vajadusel teritada või paigaldada uus, sama õhufiltriga – puhastada/pesta või paigaldada uus.» Vana bensiin tuleb välja valada või lasta viimast korda niites töötada masinal seni, kuni bensiin otsa saab, sest seistes kaotab bensiin oma omadused ja kevadel tekivad käivitamisprobleemid.

Saestuudio müügikonsultant Allan Heiberg tuletab meelde, et muruniidukit tohib kallutada vaid sanga poole, esirattad õhus, eeldusel, et mootori silinder on ettepoole, nagu enamikul muruniidukitel on. «Niidukit võiks hoida kuivas kohas – niiske kelder pole parim paik,» soovitab ta.

Niidukihooldus.ee soovitab veenduda, et niidumasin on enne talvepuhkusele panekut töökorras. «Kevadel on palju kliente, kelle masin oli katki juba sügisel, kuid nad lükkasid hoolduse ja remondi kevadele. Siis on järjekord pikk ja kui on vaja tellida mõni spetsiifiline varuosa, mille tarneaeg võib venida, peab ootama, aga juba ammu oleks vaja niita. Soovitame kindlasti vaadata, kas masin on töökorras ja tegeleda probleemiga kohe.»

Murutraktori aku laadida

Murutraktori kohta on hooldusfirmade jutt peaaegu sama. Enne seisma jätmist tuleb aku korralikult täis laadida. Kui murutraktorit hoitakse jahedas ruumis, peab aku eemaldama ja soojemasse ruumi viima.

Talve jooksul oleks Raudsepa sõnul mõistlik akut laadida 2–3 korda. «Kui endal laadimisvõimalus puudub, siis viia laadimisse.» Veel on tähtis korralik puhastamine, eriti niidukorpusel, seejärel tuleks ette võtta õlivahetus (täissurveõlitusega mootoritel ka õlifiltri vahetus), siis õhufiltri ülevaatamine/vahetus, niiduterade teritamine või vahetus, esisilla määrimine ja muude liikuvate osade määrimine näiteks universaalõliga. Töid, mida on vaja ära teha, seega jagub.

«Väga paljud kasutavad murutraktorit või raiderit talvel lume lükkamiseks. Siis peaks talveks mootorisse panema näiteks 5W30 õli,» soovitab Tauri Raudsepp.

Saestuudio müügikonsultant Allan Heiberg tuletab meelde, et murutraktoritki tuleb puhastada. «Eriti tähtis on puhastada lõikekorpus happelistest murujääkidest. Kui jätta regulaarne puhastus tegemata, võib juba paari hooaja järel tekkida tarvidus täiesti läbiroostetanud niidukorpus uuega asendada.»

Suured aiamasinad on üle talve paagis seisnud kütuse suhtes leplikumad kui väikesed seadmed. «Enamasti piisab, kui kevadel valada paaki värsket kütust juurde. Võib kasutada kütuse vananemist takistavaid lisaaineid. Hea peremees hoiab masinat kuivas hoiukohas. Kui ei ole muud võimalust, siis vähemalt katte võiks masinale peale panna,» sõnab Allan Heiberg.

Trimmer, rohulõikur, võsalõikur

Nendelgi on Heibergi sõnul tarvilik üldine puhastus. «Õhufilter üle vaadata, puhastada. Reduktoriga masinatel reduktor puhastada ja vajadusel määret lisada. Kevadel tormakalt tööle asudes ununeb see kindlasti tegemata,» teab Heiberg.

Kütus tuleks trimmeril paagist välja võtta või lasta masinal töötada seni, kuni kütus lõpeb. «Hoiustada võiks masinaid kuivas kohas. Mugav on pika varrega tööriistu hoida seinale riputatuna.»

Ära jäta puhastamata või rikkis seadet kevadet ootama

Tauri Raudsepp, OÜ Metsakaupmees:

Valesti tehakse seda, et aiatehnika tuuakse nii-öelda hooldusesse alles siis, kui midagi on juba viga ja toode vajab pigem remonti kui hooldust. Samuti see, kui jäetakse vana bensiin talveks kütusepaaki. Vahel pääseb kütuse vahetamisega, vahel peab ka karburaatorit remontima (puhastamine, membraanide vahetus jne). Lisaks on märksõnad hooldamatus ja puhastamatus. Tihtipeale loodetakse raha kokku hoida ise remontides või hooldades. Paraku ebapädevuse või teadmatuse tõttu läheb asi lõpuks kallimaks, kui oleks kohe pöördunud oma tootega vastavasse aiatehnika kauplusesse.

Allan Heiberg, Saestuudio: 

Peamine on vähene hooldus, masinat hooldatakse/remonditakse siis, kui see enam üldse ei tööta. Kasutatakse järgneval kevadel eelmise sügise kütusesegu. Töökotta viiakse masin tipphooajal, kui kõigil on kiire ja kohe vaja. Populaarsemates töökodades pole kevadel isegi kolme nädala pikkune muruniidukitööde järjekord mingi haruldus.

Niidukihooldus.ee:

Suurim viga – jäetakse masin murust puhastamata ja remonti vajav masin kevadet ootama.

Kas teha ise hooldust? 

Kui tead, mida teed, siis võib ise hooldada, aga kui pole kindel, siis tasub viia masin asjatundjate kätte. Lihtsamate töödega saab enamik inimesi hakkama – õlivahetus, filtri puhastus (vahetus), süüteküünla vahetus. Kui on vaja tera teritada ja balansseerida, võiks mõelda asjatundja abile, kellel on olemas seadmed tera tasakaalustamiseks ja terituseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles