Põllumajanduskoda viis toidutootjad Rootsi mahemessile

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvitsategu Salvestis
Kõrvitsategu Salvestis Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tänavu osaleb Rootsis Malmös mahetoodete messil Nordic Organic Food Fair 2017 Eesti stendil kümme ettevõtet.

«Paljudes riikides on nõudlus mahetoodete järele kasvanud kohalikust mahetootmisest kiiremini. See pakub meie ettevõtjatele soodsa võimaluse mahetoodete ekspordi arendamiseks,» ütles põllumajanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus. «Messil osalemine on heaks lähtekohaks oma ettevõtete ja ekspordipotentsiaaliga mahetoodete tutvustamiseks ning uute klientidega kohtumiseks. Järgmiseks loogiliseks sammuks on kohaliku mahetooraine väärindamine ja mahetoodete eksportimine,» lisas ta.

Mahemaa osakaal on tõusnud

Eelmisel aastal oli Eestis mahepõllumajanduslikku maad kogu põllumajandusmaast ligi 18 protsenti (184 754 hektarit), võrreldes aasta varasemaga lisandus mahemaad 13 957 hektarit. Kontrollitud looduslikke mahedaid korjealasid oli 613 138 hektarit; see pind suurenes koguni 6,5 korda.

Kasvu taga oli peamiselt ulatuslik riigimetsa tunnustamine mahekorjealadena. Mahetootmisega tegelevaid põllumajandusettevõtteid oli 2016. aastal Eestis 1753, võrreldes eelmise aastaga suurenes nende arv 124 võrra.

Hiiumaal on kõige rohkem mahemaad

Maheettevõtted on aastatega kasvanud järjest suuremaks – nende mahepõllumajandusmaa keskmine pind oli 105 hektarit. Kolmeteistkümnel Eesti suurimal maheettevõttel oli mahemaad üle 1000 hektari. Maheettevõtete arvu poolest oli esikohal Võrumaa, mahemaa pindala poolest aga Tartumaa. Suurim oli mahepõllumajandusmaa osakaal Hiiumaal, kus see moodustas üle poole kogu põllumajandusmaast. Kõige rohkem tuli 2016. aastal mahemaad juurde Viljandimaal (2855 ha) ja Tartumaal (2611 ha)).

2016. aasta lõpus oli mahepõllumajanduse registris kokku 314 töötlejat, pakendajat, ladustajat ja turustajat, see on 48 ettevõtet rohkem kui aasta varem. Kodumaise mahetoodangu sortimendis oli Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel üle 1400 toote. Kõige laiemas valikus toodeti tee- ja maitsetaimesegusid, teraviljatooteid ning puuvilja- ja marjatooteid.

Eesti stend Malmö mahemessil on 72 ruutmeetri suurune, stendi number on J70. Osalevad ettevõtted on Amoor OÜ, Astelfoods Eesti OÜ, Estvita Pro OÜ, Märjamaa Lihatööstus OÜ, Perfect Plant OÜ, Rabafarm OÜ, RemedyWay OÜ, Rõngu Mahl AS, Saaremaa Piimatööstus AS ja Salvest AS.

Lisainfot messi kohta leiab: http://www.nordicorganicexpo.com/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles