Maapoodide kaitseks koguti 31 000 allkirja

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loobu pood Lääne-Virumaal
Loobu pood Lääne-Virumaal Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja / Scanpix

Eesti Väikekaupmeeste Liit on kogunud ligi 31 000 allkirja petitsioonile, milles kutsutakse üles Riigikogu ja valitsust loobuma planeeritavatest piirangutest jaemüügi korralduses.

Tegemist on Eesti ajaloos ühe suurima Riigikogule lähetatava petitsiooniga – 31 000 inimest on sama palju kui Võru, Valga ja Põlva linnas elanikke kokku.

Väikekaupmehed on alates septembri algusest kogunud allkirju petitsioonile, milles kutsutakse üles vaatama üle kehtiv alkoholi aktsiisipoliitika ja loobuma täna tubakaseaduses plaanitavast nõudest, mis tähendab tubakatoodete leti alla peitmist müügikohas.

Paljude poodnike jaoks on tegemist suurte muudatustega, millega kaasnevad investeeringud ning mis seavad eelkõige maapoodide jätkusuutlikkuse kahtluse alla.

Eesti ajaloo üks suurimaid

Kui oktoobri keskpaigas lähetati Riigikogu sotsiaalkomisjonile 10 000 inimese allkirjad, siis nüüd täiendatakse seda arvu veel 21 000 inimese mureliku pöördumisega. Petitsiooni on novembri alguseks allkirjastanud iga 26 inimene, kes elab väljaspool Tallinna või Tartu linna. Kõige suurem osalusprotsent oli Valgamaal, kus andis petitsioonile allkirja 8,9 protsenti elanikkonnast. Suur osalusprotsent oli ka Võru-, Jõgeva- ja Raplamaal. Petitsioonile oli võimalik allkirja anda väikepoodides üle Eesti.

Väikekaupmehed on mures, kuna riik on kehtestanud ja kehtestamas mitmeid regulatsioone, mis seavad väikepoodide säilimise tõsisesse ohtu. Täpsemalt kritiseeritakse muudatusi alkoholi ja tubaka jaemüügi korralduses, mis eeldab suuri investeeringuid poodide ümberehituseks. Kaupmehed leiavad, et riiklik maksupoliitika on juba niigi toonud kaasa paisuva piirikaubanduse ja salaturu suurenemise, mistõttu pole täiendavad regulatsioonid õigustatud ja võivad kaasa tuua poodide sulgemise, esmajärjekorras Lõuna-Eestis.

«Igasugused täiendavad suured investeeringud käivad kaupmeestele üle jõu ning ruumi puuduse tõttu väikepoodides ei ole suured ümberkorraldused paljudes kohtades lihtsasti tehtavad. Juba tänaseks on suletud kümneid väikekaupluseid üle Eesti. Kutsume Riigikogu üles loobuma paanitud muudatustest ja arvestama meie appihüüet,» selgitas Väikekaupmeeste Liidu juhatuse liige Rein Reinvee (Meie Toidukaubad). «Maakohas asuvas väikepoes teostatakse täna ka muid toiminguid nagu näiteks posti- ja pangateenused ning majapidamisgaasi müük,» lisas Reinvee.

«Et maapoed säiliks!» petitsiooni raames on üle Eesti kogutud 30940 allkirja:

Harjumaal (v.a. Tallinn) 5337

Tartumaal (v.a. Tartu linn) 2133

Ida-Virumaal 2181

Pärnumaal 3831

Lääne-Virumaal 3010

Viljandimaal 947

Raplamaal 2705

Võrumaal 1711

Saaremaal 401

Jõgevamaal 1769

Järvamaal 1790

Valgamaal 2721

Põlvamaal 1200, 

Läänemaal 802

Hiiumaal 402

Eesti Väikekaupmeeste Liit koondab enda liikmeskonda ligi 150 väikepoodi, sealhulgas kümneid maakaupluseid, andes tööd kogu Eestis ligi 3000 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles