Maapirn kasvab igasuguses mullas, on haigus- ja kahjurikindel, seetõttu on seda ka ikaldusaastail toiduks kasutatud. Euroopasse jõudis maapirn 16.–17. sajandil, algul muidugi kloostri- ja mõisaaedadesse. Minuni jõudsid esimesed mugulad 1990. aastatel ja kasvavad siiani. Õitseb septembris ja mugulad saavad valmis oktoobri keskel. Koduaias tasub maapirn istutada aia äärde hekina või metsaserva. Minu kogemus on näidanud, et ükskõik kui palju mugulaid korjata, ikka jääb mõni mulda ja kasvab edasi. Need võivad aia ka vallutada, kui neid ei ohjelda. Samas kui on niiskem maa, võivad rotid, hiired ja mügrid kõik ära süüa. Jahimehed istutavad maapirne metsa äärde, loomade söötmiskohale. Maapirni võib anda koduloomadelegi, minul söövad neid kanad.
Septembris õitsevad kollaste õitega, pakkudes päikesekollast silmarõõmu enne halli ja pikka sügist. Oktoobrist maikuuni saab mugulaid välja kaevata. Kaevata tasub jaokaupa, sest seistes lähevad mugulad hallitama ja mädanema. Mõned säilitavad mugulaid keldris turba sees. Ise kaevan jaokaupa ja suurema saagi kuivatan, et siis krõpsudena süüa või jahvatatud kujul teesegusse lisada. Jahu sobib smuutidesse koos marjadega. Huvitavaid retsepte leiab internetist.
Mugulaid saab kasutada värsketes salatites, püreesuppides, vormiroogades, riivituna või jahuna kookides, karaskis, küpsistes, võis küpsetada ja praadida, ka aurutada. Kuumutades muutub inuliin fruktoosiks, mis annab maapirnile magusa maitse, kuid ei tõsta veresuhkrut. Seetõttu sobib maapirn magustama diabeetiku toite. Kasutada saab ka kuivatatult, tehes maapirnist krõpse ja jahu. Maapirnid tuleb pesta, harjaga puhtaks hõõruda või koorida, viilutada ja kiiresti toidukuivatis kuivatada. Ise viilutan neid köögikombaini viilutajaga. Kooritud või tükeldatud maapirn kipub kiiresti pruuniks minema. Keda see häirib, võib sidrunimahlaga üle piserdada. Maapirnijahu saab kasutada küpsetistes ja magustoitudes nende magustamiseks. Magus maitse tekib alates 70 kraadist. Toorel maapirnil on pähklit meenutav maitse, riivituna sobib salatiks koos õuna, selleri, porgandi ja peediga.