Vetikaväärindaja vaatab tulevikku

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Michel Roggo/Scanpix

Aasta tagasi Est-Agari uueks omanikuks saanud Vormsi Agar OÜ on ettevõttega rahul ja valmistub kasutusele võtma taanlaste väljatöötatud tehnoloogiat sortimendi laiendamiseks, kirjutab ajaleht Saarte Hääl.

«Endise omaniku Saare Kaluri kiituseks peab ütlema, et kõik oli nii, nagu räägitud, ühtegi halba üllatust pole välja tulnud,» tõdes Est-Agar ASi juhatuse liige Urmas Pau. «See on väga tugev ettevõte,» lisas ta.

Kümne aasta eesmärk on ressursikasutuse parandamine

Kui lõppev aasta kulus peaasjalikult ettevõtte ülevõtmisele ja sisseelamisele, siis uuest aastast algav teine tootmishooaeg läheb juba täielikult uue omaniku taktikepi all. «Oleme numbritesse pannud kümne aasta plaanid, mille järgi me siin toimetame,» lausus Pau, kelle sõnul on ettevõtte esmane märksõna juba eelmise omaniku poolt alustatud ressursikasutuse parandamine.

Taani tehnikaülikooli teadlased on Saare- ja Hiiumaa vahelt püütud punavetika töötlemiseks loonud uue tehnoloogia, mis võimaldab vetika kasutust laiendada. Kavas on niinimetatud «multiekstraheerimise» abil eraldada tavapärase furtsellaraani kõrval vetikast samaaegselt ka punast värvainet ja antioksüdante.

«90 protsendi ulatuses lagundatakse vetikamass ära erinevateks osadeks, millest enamikku on võimalik ka eraldi toodetena müüa,» selgitas Pau.

Tulevikutehnoloogia

Lõpuks jääb järele vaid tselluloos, millest omakorda võib tulevikus saada tooraine nanotselluloosile, kaasaja innovatiivsele materjalile, mille kasutusvõimalused on väga laiad. Kui praegu vetika töötlemisest saadav furtsellaraan leiab kasutust näiteks marmelaadi, sefiiri ja kosmeetika tootmises, siis looduslikku punast värvainet (pigment R-fükoerütriin) saab lisaks kasutada meditsiinitööstuses markerina, kuna pigmendil on helendavad omadused. Uue tehnoloogia juurutamisega teeb ettevõte algust 2018. aastal, vastavalt sellele, kuidas tehnoloogia autoriõigused kaitstud saavad.

Loe pikemalt ajalehest Saarte Hääl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles