Ettevõtlike maanaiste ühistegevus sai riikliku tunnustuse

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Motivatsioonikohvikus arendavad ettevõtlikud naised oma finantskirjaoskust, millele aitab kaasa ka rahamäng. Mustas kleidis on kohviku
eestvedaja Sille Erala.
Motivatsioonikohvikus arendavad ettevõtlikud naised oma finantskirjaoskust, millele aitab kaasa ka rahamäng. Mustas kleidis on kohviku eestvedaja Sille Erala. Foto: Silvi Lukjanov

Eelmise aasta jaanuaris kogunes 30 Järvamaa naist Roosna-Allikule, et üksteist motiveerides alustada või elavdada ettevõtlust. Nad ei osanud arvata, et aasta hiljem pärjatakse nende tegevus täiskasvanud õppija nädala õpiteo tiitliga.

„Kui meie motivatsioonikohviku lugu ERMi suurel ekraanil jooksma hakkas, tuli mulle klomp kurku ja käed hakkasid värisema,” tunnistab motivatsioonikohviku ellukutsuja Sille Erala. „Väga uhke tunne oli meie naiste üle ja siiras tänutunne märkajatele. Mis seal salata, tegi meele ikka rõõmsaks teadmine, et ilmselt alustasime 2016. aasta jaanuaris õige asjaga.”

Motivatsioonikohviku mõtte sai täiskasvanud õppija nädala avaüritusel aasta õpiteo tiitliga pärjatud Sille Erala ETNA Eestimaa mikrokrediidi programmist Paide laenugrupile. Ta oli kaasatud juhtima selle ettevõtlusprogrammi. „Niisugune üksteise motiveerimise vorm meeldis mulle ja tundus, et kõnetas teisigi,” ütleb ta.

Nii tegi ta üleskutse ja ettevõtlikke maanaisi kogunes motivatsiooniklubisse 30 ringis. Rohkem kui ideed ja teadmised ajas naisi kodunt välja soov koguda julgust, et astuda esimene samm ettevõtlusega alustamisel.

Mitu naist tunnistab naisettevõtluse teabekeskuse Järva-Net korraldatud ettevõtlike Järvamaa naiste motivatsioonikohviku tutvustusringis, et plaanib ettevõtlusega alustada. Lapsega kodus olev Tiina Kõiv sõnab, et on isegi kodukanti tagasi tulnud selleks, et just omade keskel oma asja ajama hakata. Mõtteid on tal mitu, kuid puudu jääb julgusest alustada.

Nii lõi Kõiv endale võimaluse käia kord kahe nädala tagant teisipäeviti motivatsioonikohvikus, et endas selgusele jõuda. „Sain palju uusi teadmisi eneseanalüüsiks, samuti tutvusin omakandi ettevõtlike ja aktiivsete inimestega. Nüüd jätkan osalemist, et oma toitlustusettevõtte ideed veelgi selgemaks ja konkreetsemaks teha,” selgitab Kõiv.

Alles kooliteed alustanud tütre ja lasteaias käiva poja kõrvalt valmistas Tiina Kõiv motivatsioonikohvikusse suupisteid. Kõiv ütleb selle kohta, et on õppinud käsitöö- ja kodundusõpetajaks ja sai nii käe soojas hoida. „Mulle meeldib küpsetada ja kasutada kodumaiseid naturaalseid toiduaineid ehk küpsetada tervislikult, sest püüan leida aseaineid nisujahule ja munale.”

Samal põhjusel on kohale tulnud teisedki naised ja mitte ainult Roosna-Alliku vallast, vaid kaugemaltki. Lasteaias töötav Helena Tooming lausub, et koolitusele tõi teda lootus oma mõtted järjestusse seada, et siis ettevõtjana tegutsema asuda. „Praegu on mul põhitöö kõrvalt näiteks pooleli ingliskeelse raamatu tõlkimine eesti keelde. Kas jätkata rohkem seda teed? Kuid mulle meeldivad ka lapsed. Nii ongi peas virvarr, millele soovin koolitusel selgust leida,” räägib ta.

Sisemine rahutus ajas motivatsioonikohvikusse ka küla tegemisi juhtiva Malle Rooba Roosna-Alliku valla Kaaruka külast ja Liia Randma Türi valla Kirna külast. Mõlemad on kindlad, et õppimine ergastab ja ärgitab uutmoodi mõtlema, mida on vahetevahel kõigile vaja.

Motivatsioonikohviku esimese osa, äratuse ja enesearenduse moodulit juhtiva täiskasvanute koolitaja Heidi Antonsi meelest on kokku tulnud just sellise mõtteviisiga naised, kelle turgutamisest tunneb ta suurt rõõmu. „Olen olnud 20 aastat füüsilisest isikust ettevõtja ja mäletan alustamisaega. On suur rõõm, et saan jagada teadmisi esimese sammu astumise kohta lausa kuuel kokkusaamisel.”

Antons ärgitab naisi mõtlema, mida nad tahtsid teha lapsena, kas seda saaks teha ka nüüd. Või mis on see, mida nad teevad nii, et kaotavad aja- ja kohataju. „Kui selliseid endale väga meeldivaid asju teha võimalikult hästi ja endast suurema eesmärgi nimel, võibki sellest saada tulus ettevõtmine,” selgitab ta.

Motivatsioonikohviku korraldaja Sille Erala sõnab, et ettevõtlikud naised hakkasid Roosna-Allikul koos käima ja käiakse siiani. Esimesel aastal õpiti ennast juhtima, analüüsima ja muutusi juhtima. Pühenduti ka ettevõtlikkuse moodulile, kus teadmisi ja kogemusi käisid jagamas tegutsevad ettevõtjad. Neilt saadi teadmisi, kuidas kestlikult tegutseda. „Esimese aasta nii-öelda äratuse ja mõtete äriplaaniks koondamise järel julgesid juba mitmed alustada ja oskasid ka tegutsemiseks toetusi küsida,” teab viiendat aastat ettevõtluse nõustamisega tegelev Sille Erala.

Motivatsioonikohvikut jätkati, sest naistele see meeldis. Teist hooaega alustati rahaõpetuse mänguga, sest ettevõtlikud naised soovisid saavutada kontrolli oma finantstuleviku üle. Lisandus uusi huvilisi, kõik on Roosna-Allikul kord kuus käivasse kohvikusse teretulnud.

Kui esimesel tegutsemisaastal innustati üksteist alustama ettevõtlusega, siis tänavu õpitakse Erala sõnutsi raha paremini kasutama. Selleks mängisid naised hooaja esimesel kogunemisel rahaga targemat ümberkäimist õpetavat mängu CashFlow. Selgemaks sai nii ost-müük kui ka pangandus. „Meile kinnistus teadmine, et tuleme kokku veel ja veel, sest mis saab olla toredam kui koos ühtemoodi mõtlevate naistega saada lõbusal ja seltskondlikul viisil teada algtõdesid raamatupidamisest ja investeerimisest ning saavutada nii parem kontroll oma finantstuleviku üle,” räägib Erala. Mängus teevad naised koostööd teiste mängijatega ja näevad, kuidas investeeringuid tehes saada paremini hakkama päriselus. Oktoobris ja novembris tulevad naistele esinema Naisinvestorite klubi esindajad, kes räägivad investeerimisest.

Motivatsioonikohviku seekordne koostööpartner on MTÜ Järva Arengu Partnerid. „Oleme kaasatud nende võrgustike arendamise projekti, mida toetab Leaderi programm, tänu sellele on naiste õpetlikud koosviibimised selgi aastal tasuta,” täpsustab Erala.

Eraettevõtlusega tegeleval naisel on kavas motivatsioonikohvikuid jätkata. „Küsijaid on olnud nii naiste kui ka meeste seas. Järgmise korraldame ehk juba segakohviku,” arutleb ta.

Eliina Pind, osaleja, OÜ Väekas omanik:

Motivatsioonikohvikus pakutav on vajalik ja põnev. Sain selgemaks, miks inimestega töötades mõni olukord elus on läinud nii, nagu on läinud, ja kuidas saab paremini. Olen äärmiselt rõõmus, et kohtasin nii palju tublisid ja tragisid naisi.

Teises osas saan teada, kust ettevõtlusega tegeldes raha küsida, et suuremaid mõtteid ellu viia. Oma rahakoti jõud ju kohe kõigest üle ei käi. Olen mõelnud arenduskeskusse minekule, kuid nüüd saan siin teistega suheldes oma äriplaani kokku panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles