Lõputud vihmasajud kahandavad põllumehe toetust

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRIAlt mahetootmise ja keskkonnasäästliku majandamise toetusi saaval põllumehel on kohustus osa maast talveks taimkatte alla panna.
PRIAlt mahetootmise ja keskkonnasäästliku majandamise toetusi saaval põllumehel on kohustus osa maast talveks taimkatte alla panna. Foto: Arvo Meeks

PRIAlt mahetootmise ja keskkonnasäästliku majandamise toetusi saaval põllumehel on kohustus osa maast talveks taimkatte alla panna. Kuna aga vihmane sügis venitab saagikoristust kuni kuu võrra ja osa põlde jääb hoopis koristamata, ei jõua paljud seda nõuet täita.

Seoses hilise kevadega ja sügiseste vihmadega on põllumehed PRIAlt uurinud, kuidas käituda, kui erandlike asjaolude tõttu ei ole võimalik talvise taimkatte rajamise nõuet täita.

PRIA otsetoetuste menetlusbüroo juhataja Tanel Trell ütleb, et suurim põhimõtteline muudatus on, et koostöös maaeluministeeriumiga rakendatakse ilmaolude tõttu nõude täitmata jätmise korral tavamääradest leebemat sanktsiooni ehk vastava toetuse vähendamist.

Ülevaadet, millises piirkonnas on olukord kõige hullem, PRIAl veel pole. Talvine taimkate peab olema rajatud 1. novembriks ja teatised nõude täitmata jätmisest ilmastikuolude tõttu tuleb edastada 15 päeva jooksul arvates hetkest, kui on selge, et nõuet ei saa täita. Läinud nädalal oli neid teatisi laekunud üle Eesti üheksa. «Liiga vähe üldistuse tegemiseks. Kuid jah, telefonitsi nõu küsijaid on arvukalt,» tõdeb Trell.

Kui palju kaotab?

Küsimusele, kui palju põllumees rahas kaotab, kostab Trell, et toetust makstakse tehtavate kulutuste hüvitamiseks: künd, seeme ja muu. «Kui maa jääb kündmata ja seeme maha külvamata, siis pole selle jaoks ka kulutusi tehtud ning selle võrra makstaksegi toetust vähem. Seega otsest rahalist kaotust niisuguse vähenduse tõttu talvise taimkatte nõudega seoses ei pruugi tekkida,» selgitab ta.

Keskkonnasõbraliku majandamise (KSM) toetuse taotlemisel peab 1. novembrist 31. märtsini olema talvise taimkatte all 30 protsenti toetusõiguslikust maast ja mahepõllumajandusele ülemineku ning mahepõllumajandusega jätkamise (MAHE) toetuse taotlemisel 20 protsenti põllumaast. Kui KSM toetuse puhul oleks tavaline toetuse vähendus kuni 30 protsenti, siis tänavu seoses erandlike ilmastikuoludega kuni 17,6 protsenti. MAHE toetusel vastavalt 20 ja 10 protsenti.

«Milline vähendusprotsent iga taotleja puhul rakendub, sõltub sellest, kui suurel osal pinnast jäi taimkate rajamata – eespool viidatud protsendid on maksimaalsed olukorras, kus talvist taimkatet ei ole üldse,» selgitab Trell. «Eeldus leebema vähenduse kohaldamiseks on neile, kes esitavad PRIAle teatise nõude täitmata jäämise kohta erandlike ilmaolude tõttu.»

Kui nõue jääb osal maast või kogu nõutavas ulatuses ilmaolude tõttu täitmata, tuleb selle kohta PRIAle teatis saata, näidates ära konkreetsed põllud. Kui põhjus, et ilmastik ei lasknud talvist taimkatet rajada, vastab tõele, kasutab PRIA teatise esitaja suhtes väiksemat toetuse vähendust.

Kui põllumees toob tegemata tööde põhjuseks liigniiskuse, kasutab PRIA selle põhjenduse paikapidavuse hindamiseks Riigi Ilmateenistusest saadud andmeid eri piirkondade sademete hulga, õigemini niiskuse indeksi kohta erinevatel perioodidel, samuti kontrollib olukorda kohapeal.

Talvine taimkate kaitseb

Miks üldse on vaja talveks põllud taimkatte alla panna? Maaeluministeeriumi põllumajanduskeskkonna büroo peaspetsialist Reelika Päädam selgitab, et eesmärk on kaitsta mulda ja vett ning parandada nende seisundit. Talvine taimkate takistab muldade leostumist ehk vajalike toitainete väljaviimist mullast ja sattumist põhjavette, säilitab põhja- ja pinnavee kvaliteedi. Leostumine halvendab mulla kvaliteeti. «Ühtlasi pakub roheline taimik maastikulist mitmekesisust, luues põllumajandusmaastiku loomadele ja lindudele täiendavaid elu- ja toitumispaiku,» lisab ta.

Kuidas käituda, kui nõuet ei saa erandlike asjaolude tõttu täita?

Taotleja peab PRIAt erandlikest asjaoludest kirjalikult teavitama kas paberkandjal või saatma teavituse e-posti aadressil info@pria.ee.

Teavitus tuleb esitada hiljemalt 15 tööpäeva jooksul alates hetkest, kui oli selge, et nõude täitmine ei ole võimalik.

Teavituses tuleb ära tuua talvise taimkatte alla planeeritud põllud, millele ei olnud erandlike asjaolude tõttu võimalik talvist taimkatet rajada.

Enne teavituse esitamist peab taotleja olema veendunud, et talvist taimkatet ei ole võimalik rajada ka algselt talvise taimkatte alla mitte planeeritud põldudele.

Allikas: PRIA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles