Kas aiajäätmed võib võssa visata? (1)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Elamurajoonide ümbruses ringi sõites hakkab sügise saabudes järjest enam silma, et teede äärde võsasse veetakse aiajäätmeid: muruniidet, taimevarsi ja varsti ka puulehti. 

See kõik visatakse tee kõrvale hunnikusse ja nüüd, mil ümbritsev hein ära kuivab, paljastuvad mädanevad ja haisvad hunnikud. Samuti on üle Eesti levimas komme, et inimesed toovad kilekottidega metsa alla kokkuriisutud puulehti ja jätavadki sedasi kinniste kottidega sinna.

Mida ütleb seadus sellise käitumise kohta ja mida siis peaksid tegema need, kes aiajäätmeid kompostida ei taha?

Keskkonnaameti pressiesindaja Sille Ader:

Aia- ja haljastusjäätmete metsa alla viimine on keelatud.

Puulehtede, niidetud muru ja muu sellise puhul on tegemist jäätmetega, mille metsa alla viimine ei ole lubatud. Sarnaselt teiste jäätmetega tuleb puulehed ja muud kodumajapidamistes tekkinud aia- ja haljastusjäätmed anda üle vastavat luba omavale isikule. Kogumispunktide kohta leiab infot  kaardirakendusest www.kuhuviia.ee.

Samuti võib kodumajapidamistes tekkinud biolagunevaid jäätmeid kompostida nende tekkekohas, arvestades kohaliku omavalitsuse jäätmehoolduseeskirjas sätestatud nõudeid.

Seega on antud juhul ikkagi kaks võimalust: anda tekkinud biolagunevad jäätmed üle vastavat luba omavale isikule või kompostida kodus.

Kui jäätmehoolduseeskirjas on välja toodud muid võimalusi, näiteks sügisene puulehtede äraveo korraldamine kohaliku omavalitsuse poolt või täiendavad kodumajapidamistes lubatud käitlusvõimalused, võib kasutada neid variante.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles