Omnibus-määrus lihtsustab ühist põllumajanduspoliitikat

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllutööd
Põllutööd Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Esmaspäeval kinnitasid liikmesriikide põllumajanduse erikomitee liikmed 12. oktoobril tehtud ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) määruse kokkuleppe. Määruse üks eesmärke on ÜPP lihtsustamine nii põllumajandussektori kui administratsiooni jaoks.

Euroopa Liidu Nõukogu eesistuja Eesti, Euroopa Parlament ja Euroopa Komisjon saavutasid kokkuleppe (nn omnibus-määruse) põllumajandusega seotud õigusaktide määruste paketi muutmise asjus.  

«Sõlmitud kokkulepet on peetud ka ÜPP vaheülevaateks ning see aitab kaasa peagi algavatele ÜPP tuleviku läbirääkimistele,» sõnas Peeter Seestrand, Eesti esindaja põllumajanduse erikomitees (SCA).

Kokkuleppega kaasnevad muudatused neljas ÜPP reguleerivas määruses: otsetoetuste, maaelu arengu, ühise turukorralduse ja horisontaalses määruses.

Maaelu arengu määruses muudetakse riskijuhtimismeetmeid atraktiivsemaks ning lihtsustatakse finantsinstrumentide kasutamist. Otsetoetuste määruses muudetakse püsirohumaa definitsiooni liikmesriikidele valikupõhisemaks ja lihtsustatakse teatud rohestamise elemente. Turukorralduse määruses tugevdatakse tootjate positsiooni tarneahelas. Tootjaorganisatsioonide puhul laiendatakse lepinguliste läbirääkimiste, ühisturustamise ja tootmise planeerimise õiguseid kõigile põllumajandussektoritele. Lisaks antakse tootjatele õigus nõuda kirjalikke lepinguid ja võimalus leppida toodangu ostjaga kokku väärtuse jagamise klauslites.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles