Järvamaa päästjad valmistuvad mastaapseks metsatulekahjuks

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sellel nädalal, 17. ja 18. oktoobril harjutavad päästjad koostööpartneritega Türi vallas Kõltsi külas metsatulekahju kustutamist. Järvamaale koguneb suur hulk päästjaid ja päästetehnikat, vabatahtlikke ja partnereid.

Õppuse legendi kohaselt helistab juhuslik mööduja häirekeskusesse ja teatab, et Türi vallas Kõltsi külas põleb mets, hinnanguliselt kolm hektarit. Õppuse «mängus» hakkab halbade tingimuste tõttu (päästetehnika raskendatud ligipääs tulepesadele, tugevnev tuul jne) pinnatulekahju laienema ja võib paisuda laiaulatuslikuks metsatulekahjuks. Metsatulekahju ala laienemine, sealhulgas põlemis- ja suitsugaaside eraldumine võivad seada ohtu Kolu ja Kõltsi külade elanikud.

Päris põlenguks metsas seekord kindlasti ei lähe, kuid läbi harjutatakse sellise sündmuse erinevate tasandite tööd – päästetööd, millele reageerivad päästjad, staabitöö protseduurid kõrgema tasandi juhtidele ning koostöö partneritega politseist, kohalikust omavalitsusest, häirekeskusest, keskkonnainspektsioonist, riigi metsamajandamise keskusest, erametsakeskusest ja keskkonnaagentuurist.

Reaalselt ei pea kodust lahkuma õppuse tõttu ka need inimesed, kes õppuse piirkonnas elavad ja muidu ohupiirkonda jääksid. Õppuse lahendajad mängivad kõik vajalikud tegevused paberil läbi.

Kui esmareageerijatele lõppeb õppus teisipäeva õhtul, siis staabitööd ja koostööd harjutatakse ka järgmisel päeval. Peale õppuse lõppu arutavad kõik osalejad ühiselt läbi, mida kahest päevast õpiti ning mida tuleb muuta või arendada, et sellised sündmused lõppeksid edukalt ja väheste kahjudega.

Eile, 16. oktoobril külastasid päästjad ja ennetajad  õppuse piirkonda jäävaid kodusid. Koduomanikke teavitati õppusest ja nõustati nii koduohutuse osas kui ka räägiti läbi olulised punktid, mida tuleks teha kui neid ähvardab metsatulekahju.

Õppus ei tohiks segada kohalikku elu, antud piirkonnas võib nendel päevadel lihtsalt tavalisest rohkem päästemasinaid ja -tehnikat näha olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles