Väiksemad marjad kuivavad tervelt, suure kurdlehelise kibuvitsa (kasvab mere ääres) marjad tuleks enne kuivatamist pooleks lõigata. On kindlaks tehtud, et C-vitamiini säilimise seisukohalt on parim kuivatustemperatuur 80 kraadi ja aeg 6 tundi. Kuivatatud kibuvitsamari peab olema erkpunane ja mustade plekkideta, siis on selles säilinud C-vitamiin ja karotiinid. Mustades ja tumedates viljades seda pole. Ise kuivatame küll 60–70 kraadi juures, aga viljad on ilusad ja C-vitamiin normis. Praegu saab marju kuivatada ka toidukuivatis.
Minu jaoks pole kibuvits siiski C-vitamiini allikana kõige tähtsam. Õppides fütoteraapiat Vene meditsiini järgi, sai kibuvits mulle oluliseks just karotiinide ja mineraalide allikana. Karotiinid aitavad parandada ja tugevdada limaskesti. Karepa küla vanema põlvkonna naised kogusid rannast kurdlehelise kibuvitsa suuri marju ja tegid nendest lastele-lastelastele moosi, et kurgumandlipõletikku ravida.
Moosi tuleks tarvitada koos kohupiima vm rasvasema toiduga, sest karotiinid on rasvlahustuvad. Hea maitsega moos või siirup sobibki koogi, jäätise, kohupiima ja vahukoorega, ka martsipani ja taimsete maiustustega. Et keha üht ainet omastaks, on vaja ka teisi aineid. Kibuvitsamarja keemiline koostis on rikkalik: kaltsium, kaalium, kloor, magneesium, fosfor, naatrium, vask, tsink, väävel, räni, jood, alumiinium, nikkel, molübdeen, koobalt, liitium, kroom, seleen. Seemnetes on rasvõli (8–10 protsenti, sisaldab tokoferoole), need on ained, mida tavaliselt müüvad võrkturundusmüüjad ja ökopoed. Samas me ei tea, kust need pärit on ja kuidas valmistatud. Kibuvitsamarjas on need olemas loomulikul ja tasakaalustatud kujul. Lisaks karoteenid (B-rühm), flavonoidid, sahhariidid, eeterlik õli, pektiinid. Kibuvitsamari on väärtuslik toiduaine või toidulisa, kuidas keegi võtab. Kuivatamine pole ainus viis marju tarvitada. Tänapäeval on olemas head mahlapressid, aeglaste pööretega, nendega saab just kurdlehelise kibuvitsa marjadest valmistada imehead mahla ja püreed, mida võib sügavkülma panna või siirupiks, marmelaadiks või moosiks keeta. Ajal, mil mahlapresse polnud, lõigati õienupp marja küljest, lõigati mari pooleks ja puhastati seemnetest. Siis pesti ja keedeti moosiks. Eriti hea on see moos alõtša või ploomidega. Võib panna ka ebaküdoonia vm haput mahla, sidrunimahla ja sidrunhapet on kasutatud. Teen kurgusiirupit veel ingveri ja nelgiga. Nelk on põletikuvastase toimega ja sobib kurgupõletiku raviks ka teesegudes ja jookides.