Toiduentusiastid ja väiketootjad kogunevad Olustvere hoidistemessil

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olustvere hoidistemess 2016
Olustvere hoidistemess 2016 Foto: André Altjõe

Sel laupäeval, 23. septembril toimub Olustveres juba 13. korda hoidistemess ja kolmandat korda kohaliku toidu laat, kus piirkonna toiduentusiastid ning väiketootjad üle kogu Eesti toovad maitsmiseks ja ostmiseks välja parimad palad ning joogipoolise. Samaaegselt toimub Olustveres ka rahvusvaheline koolinoorte künnivõistlus ning ulatuslik põllumajandustehnika esitlus.

Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli juhi Arnold Pastaku sõnul on rõõm näha, et hoidistamine on populaarsust kogumas ka noorte hulgas ja kasvanud on huvi kohaliku Eesti toidu vastu laiemalt. «Meie pikaajaline kogemus tõestab, et hoidistamine ja kodused hoidised on alati olnud hinnas ning mess on olnud heaks väljundiks kohalikele hoidistemeistritele. Hea on aga näha, et kaasa löövad ka noored, mille tõestuseks on erinevate kutsekoolide osalemine meie messil nii Eestist kui välismaalt,» lisas Pastak.

Maaeluminister Tarmo Tamm sõnas, et Eesti toidu kuul ringi sõites näeb, et teeääred on autosid täis, sest inimesed on metsas sügisande korjamas. «Need saadused saab kõik purkidesse panna ja maitsvaid hoidiseid talvel nautida. Kaasake hoidiste tegemisse ka nooremat põlvkonda ja andke oma perekonnaretsepte edasi, et need kestaksid põlvest põlve,» lisas Tamm.

Ürituse raames saavad külastajad hääletada ka enda lemmikhoidiste poolt - rahvahääletuse tulemusena valitakse kolm parimat magusat ja soolast hoidist ning kolm külastajaid enim üllatanud hoidist. Lisaks valib tähtsatest külalistest koosnev žürii ka enda hinnangul parima.

Žüriisse kuuluvad: Eesti restoranikultuuri grand old man Dimitri Demjanov (žürii esimees), maaleluminister Tarmo Tamm, laulja Karl Madis, näitleja Inga Lunge, laulja Toomas Lunge, näitleja Anne Veesaar, Olustvere teenindus- ja maamaanduskooli direktor Arnold Pastak, Maalehe tarbija lisa «Targu Talita» vastutav toimetaja Jana Rand, MTÜ Eesti Külaliikumine Kodukant juhatuse esindaja Krista Habakukk ning kokaraamatute autor ning Kahvliahvi kokakooli eestvedaja Merle Liivak.

Üritusel toimub ka traktorisõit, kombainisõit, põhupallidel hüppamine, praktilised harjutused koppadega ning külaliikumise õpituba. Lisaks Elli Vendla juhendamisel Olustvere kokakool lastele ning sõidud hobustega.

Hoidistemessi ja kohaliku toidu laata korraldab Olustvere teenindus- ja majanduskool. Üritust toetab maaeluministeerium ning see toimub toiduvõrgustik OTT (Otse Tootjalt Tarbijale) kaasosalusel.

Maaeluministeeriumi eestvõttel kolmandat korda toimuva Eesti toidu kuu raames leiab üle Eesti aset enam kui 30 Eesti toidule pühendatud festivali, laata, näitust, messi ja konverentsi. Samuti on eripakkumistega välja tulnud mitukümmend Eesti toidutee kohvikut ja restorani. Sel aastal on Eesti toidu kuu fookuses lapsed ning toidukuu eesmärk on kutsuda lapsi üles Eesti toitu valmistama ja Eesti toidu teemal kaasa mõtlema. Lähemalt Eesti toidu kuust ja avaüritusest saab lugeda ning valida endale osalemiseks meelepärane üritus aadressil www.eestitoit.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles